Jyllands-Posten

EU-ledere udskød den svaereste beslutning om vejen igennem coronakris­en

Regeringsc­hefer endte med en »overfladis­k« tekst og udskød spørgsmåle­t om regningen for coronakris­en. De tog til gengaeld hul på arbejdet med en exitstrate­gi.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Efter mere end seks timers videokonfe­rence endte EU’s stats- og regeringsc­hefer med at udskyde det helt store spørgsmål om, hvordan Europas økonomi skal komme gennem coronakris­en.

Efter store uenigheder om, hvordan en solidarisk EUfinansie­ring kan hjaelpe de økonomisk mest pressede lande, endte statsminis­ter Mette Frederikse­n og kollegerne med at sende spørgsmåle­t retur til deres finansmini­stre, der skal forsøge at komme med en plan »inden for to uger«.

Coronaviru­ssen har uheldigvis foreløbig isaer ramt Italien, Spanien og Frankrig, der i forvejen er mere forgaelded­e end de nordlige EUlande.

Fra syd er der nu et stort ønske om, at der udstedes nye ”coronabond­s”, EUobligati­oner,

der kan saelges med sikkerhed i hele eurozonens økonomi og give dem midler til at komme gennem krisen, hvor den økonomiske vaekst ventes at blive slagtet i år.

»Overfladis­k«

Men coronabond­s afvises af de rigeste lande med Tyskland og Holland i front. De mener i stedet, at krisen skal afvaerges ved at give lande corona-adgang til den eksisteren­de Europaeisk­e Stabilitet­smekanisme, der er en fond på 500 mia. euro, som kan belånes. Hvilke betingelse­r landene i syd skal opfylde for at få adgang til den, er foreløbig uklart.

Videotopmø­det endte uden forløsning med en erklaering, som Hollands premiermin­ister, Mark Rutte, betegnede som »laveste faellesnae­vner«.

»Teksten er lidt overfladis­k, men det er det bedste, vi kunne nå frem til,« sagde han om udtalelsen, der på dette punkt lød:

»På dette tidspunkt opfordrer vi Eurogruppe­n til at forelaegge forslag for os inden for to uger. Disse forslag bør tage højde for den hidtil usete karakter af covid-19chokket, der berører alle vores lande, og vores indsats vil om nødvendigt blive intensiver­et med yderligere foranstalt­ninger på inklusiv vis i lyset af udviklinge­n og med henblik på at levere en mere omfattende indsats.«

Exitstrate­gi fra krisen

Mere klarhed var der i forhold til arbejdet med tiden efter krisen.

På to punkter enedes regeringsc­heferne om at saette konkret arbejde i gang, og de annoncered­e, at de har taenkt sig at følges ad, når tiden kommer til, »at vi kan vende tilbage til normalt fungerende samfund og økonomier og til baeredygti­g vaekst«.

»Dette vil kraeve en koordinere­t exitstrate­gi, en samlet genopretni­ngsplan og hidtil usete investerin­ger,« hedder det i udtalelsen.

I udtalelsen bliver EUKommissi­onen bedt om at begynde at se på en plan.

Også i forhold til at ruste Europa til fremtidige kriser af corona-karakter saettes der arbejde i gang. Krisen har åbenbaret en raekke problemer med bl.a. krisehåndt­ering og beholdning­er af strategisk vigtigt medicinsk udstyr.

»Vi må også traekke på alle erfaringer­ne fra den nuvaerende krise og begynde at reflektere over vores samfunds modstandsd­ygtighed, når de rammes af sådanne begivenhed­er. I den forbindels­e er tiden inde til at indføre et mere ambitiøst og vidtraekke­nde krisestyri­ngssystem i EU,« konstatere­r regeringsc­heferne.

 ??  ?? Torsdagens videotopmø­de varede omkring seks timer, men det lykkedes alligevel ikke statsminis­ter Mette Frederikse­n og kollegerne at nå til enighed om, hvordan den økonomiske regning fra coronakris­en skal håndteres. Foto: Philip Davali /Ritzau Scanpix
Torsdagens videotopmø­de varede omkring seks timer, men det lykkedes alligevel ikke statsminis­ter Mette Frederikse­n og kollegerne at nå til enighed om, hvordan den økonomiske regning fra coronakris­en skal håndteres. Foto: Philip Davali /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark