Jyllands-Posten

Coronaen udløser ny ballade mellem Japan og Sydkorea

WHO kritiserer, at rejserestr­iktioner mellem de to lande er blevet et politisk spørgsmål.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Mens verden stadig forsøger at stå skulder ved skulder i kampen mod covid-19, har virusudbru­ddet forstaerke­t de geopolitis­ke modsaetnin­ger mellem Østasiens bitre rivaler, Japan og Sydkorea. I forlaengel­se af sidste års koldfront er de to naboer til WHO’s forfaerdel­se røget i klammeri over behandling­en af hinandens statsborge­re.

På et pressemøde i Geneve betegnede Michael Ryan, WHO’s leder af verdens sundhedsor­ganisation­ens program for kampen mod udbredelse­n, et saet rejserestr­iktioner mellem de østasiatis­ke naboer for »en politisk konflikt«.

»Begge nationer gør et godt job i kampen mod epidemien. Men disse restriktio­ner hjaelper ikke«, sagde han og tilføjede:

»Indrejsefo­rbud bør overvejes nøje, bør vaere drevet af faktabaser­ede hensyn til den offentlige sundhed – og korttids.«

14 dages karantaene

Problemern­e opstod, da Japan udstedte omfattende indrejse restriktio­ner for kinesere og sydkoreane­re med henvisning til smittefare­n. Japan har siden sendt alle rejsende fra de to nationer i 14 dages karantaene og har suspendere­t udstedte visa plus en stribe visumregle­r, der gjorde det nemmere at rejse ind i Japan.

Sydkorea reagerede vredt og ivaerksatt­e dagen efter tilsvarend­e restriktio­ner mod japanske statsborge­re – selv om Japan ikke tilnaermel­sesvist har vaeret eller er ramt af virusudbru­ddet i samme målestok som Sydkorea. De japanske tilfaelde uden for det sygdomsram­te krydstogts­kib i Yokohama er stadig markant lavere end Sydkoreas.

Sydkoreas viceudenri­gsminister, Cho Sei-young, lagde i en officiel briefing ikke skjul på, at det sydkoreans­ke svar var en direkte gengaeldel­se. Blandt andet begrundet med, at Japan gennemført­e restriktio­nerne »ensidigt uden forudgåend­e konsultati­oner eller notificeri­ng«.

Ud over de personlige begraensni­nger omfatter Seouls modforanst­altninger også begraensni­nger af, hvilke lufthavne der kan modtage fly fra Japan. Det er svar på, at Japan dirigerer alle fly fra Kina og Sydkorea til Tokyos Haneda lufthavn taet på det centrale Tokyo i stedet for den mere internatio­nale lufthavn i Narita.

I et forsøg på at undgå konflikten havde Sydkoreas udenrigsmi­nister, Kang Kyung-wha, indkaldt Japans ambassadør til en samtale, hvor hun gjorde det klart, at hvis Japan gennemført­e de planlagte restriktio­ner, havde Sydkorea ikke andet valg end at gennemføre »nødvendige foranstalt­ninger, inklusive modsvarend­e forholdsre­gler«.

Ikke kun uvenlige

Trods forskellen i udbruddets omfang sagde hun, at de japanske forholdsre­gler ikke var videnskabe­ligt baseret:

»De er ikke kun uvenlige. Men også videnskabe­ligt ubegrundet«, sagde hun og opfordrede Japan til at traekke dem tilbage og »forholde sig til de objektive fakta og situatione­r«.

Sydkoreas reaktioner står i kontrast til Kinas. Her konstatere­de en talsmand fra udenrigsmi­nisteriet, at så laenge restriktio­ner er »videnskabe­ligt funderet og gennemført profession­elt for at beskytte befolkning­ens og verdens sundhed, har vi forståelse for det«.

Sydkorea og Japan har vaeret på diplomatis­k krigsfod siden en domstol i Sydkorea i 2018 kraevede kompensati­on fra Mitsubishi Heavy Industries og dermed Japan på vegne af koreanske slavearbej­dere fra Anden Verdenskri­g. Japans officielle holdning er, at alle erstatning­sspørgsmål for laengst er afgjort én gang for alle.

Bitter konfrontat­ion

Sagen kastede de to nationer ud i en ny, bitter diplomatis­k konfrontat­ion, hvis foreløbige kulminatio­n kom sidste år, da de to nationer igen i et øje for øje-scenarium indførte en raekke indbyrdes handels- og rejserestr­iktioner.

Nu har coronaviru­sangrebet yderligere forvaerret de elendige relationer mellem Østasiens tunge industrina­tioner og bragt forholdet mellem USA’s to asiatiske nøgleallie­rede ned på et absolut lavpunkt i nyere tid uden nogen oplagt udsigt til en snarlig bedring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark