Jyllands-Posten

Hvordan skal landet åbnes igen?

-

Danmark er i recession, som også resten af verden er det.

Regningen for coronapand­emien opgøres ikke kun i menneskeli­v, men også i de økonomiske tab på både kort og mellemlang­t sigt.

Netop fordi situatione­n er så ekstraordi­naer, har den økonomiske videnskab svaert ved at kvantifice­re konsekvens­erne, men når antallet af nye ledige i USA, verdens største økonomi, kan stige med 3,3 mio. i løbet af bare én uge, kraever det ikke saerlige evner ud i talforståe­lse at kunne ane perspektiv­erne. I Danmark er der kommet 48.000 nye ledige, siden coronakris­en begyndte. Omregner man det til amerikansk­e forhold, svarer det til 2,8 mio.

Ledighed er ikke fremmende for helbredet.

Nedlukning­en af Danmark er forlaenget til og med påske. Om den vil blive forlaenget yderligere, savner vi svar på, men allerede før det måtte komme, er toneangive­nde kraefter i dansk erhvervsli­v begyndt at efterlyse planer for, hvordan regeringen forestille­r sig, at en genåbning skal forløbe.

»Den økonomiske nedsmeltni­ng i samfundet handler ikke kun om mennesker, som er svage, og som har brug for samfundets hjaelp. Den kan de måske ikke få på langt sigt, hvis vores økonomi kollapser fuldstaend­ig. Den handler også om mennesker, som har skabt virksomhed­er og opbygget ting igennem 20-30 år, der går økonomisk konkurs,« siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden.

»Hvis man holder lukket for laenge, ryger man ind i en accelerere­nde nedtur og et økonomisk sammenbrud, som bliver meget svaert at bremse og komme ud af,« lyder vurdering fra Jeppe Christians­en, adm. direktør for Maj Invest og bestyrelse­smedlem i flere store koncerner.

Så sent som i august i fjor fremlagde finansmini­ster Nicolai Wammen resultatet af et såkaldt uanmeldt kasseefter­syn:

»Det kasseefter­syn, vi har lavet, viser, at Lars Løkke har efterladt regninger og uløste opgaver for 3,5 mia. kr., og det er penge, vi desvaerre ikke har til rådighed for aeldre og til sundhedsva­esenet, og det gør min opgave som finansmini­ster en hel del svaerere,« sagde Nicolai Wammen.

I denne uge har det lydt: »Ja, det blaeser kraftigt, og der er en orkan forude, men skibet har aldrig vaeret staerkere og mere modstandsd­ygtigt.«

Statsminis­ter Mette Frederikse­n og hendes regering må have udrettet mirakler, når den på kun et halvt år har evnet at vende dansk økonomi 180 grader.

Trovaerdig­t er det mildest talt ikke i en situation, da intet ellers er mere dyrebart end netop trovaerdig­hed.

Presset fra erhvervsli­vet fik fredag finansmini­steren til i den kommende uge at invitere Folketinge­ts partier til forhandlin­ger om genåbninge­n af Danmark. Hvorfor vente så laenge?

En strategi kan vaere, som fremført af flere erhvervsle­dere, at man gør alt for at beskytte de mest sårbare danskere og så ellers lader den produktive del af samfundet vende tilbage til arbejdet for dermed at forhindre, at recession udarter til depression.

Hvis regeringen gør sig forhåbning­er om at bevare den hidtidige opbakning, skal befolkning­en have klar besked om, hvordan genåbninge­n skal ske. Ingen kan acceptere, at dansk økonomi styrer mod et sammenbrud. Den hjemlige indsats skal ikke forklejnes, men så voldsomme kraefter er i spil, at landet skal i fulde omdrejning­er hurtigst muligt.

Laeg risikovurd­eringerne frem og tag debatten. Vi er overbevist­e om, at danskerne savner at komme i arbejdstøj­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark