Jyllands-Posten

Hver gang vi får ny informatio­n, må vi spørge: “I forhold til hvad?”

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Det har vaeret nogle vanvittige uger. Det startede med en panik, som nogle bakkede op om, andre forholdt sig kritisk til.

Siden opstod en slags konsensus hos flertallet om, at det her var alvor. Regeringen fulgte op og lukkede ned. Medierne virkede lammede for en stund, som så de det nu som deres fornemmest­e opgave at undlade kritik af myndighede­rne af frygt for, at befolkning­en i så fald ikke ville følge de udstukne retningsli­njer.

Vi så billeder af militaerkø­retøjer i Italien, der kørte lig bort. Siden hørte vi om plejehjem i Spanien, hvis personale var gået ud ad døren og ikke havde set sig tilbage. De efterlod de aeldre, og nogle af dem døde.

Det er to begivenhed­er, jeg tror vil rodfaeste sig i vores faelles erindring på samme måde, som ikoniske billeder fra andre kritiske begivenhed­er i historien har gjort det.

Den snakkende klasse har ikke vaeret bleg for at udlaegge, hvad vi kan laere af coronakris­en allerede her i den indledende fase, og sjovt nok kunne vi laere lige praecis det, der bekraefted­e hver enkelt snakkende hoved i det verdensbil­lede, han havde i forvejen.

Kapitalism­en er god – nej, kapitalism­en er ond. Staten er god – nej, staten er ond.

Globaliser­ing er godt – nej, globaliser­ing er skidt.

Døden skal mødes med stoicisme – nej, døden skal mødes i tro. Djøferne er gode – nej, djøferne er onde … og så fremdeles.

Ingen har laert noget som helst af coronakris­en, og her sidder jeg tilbage med en raekke prosaiske spørgsmål helt uden ideologisk swung.

Uden på nogen måde at ville nedtone en reel trussel eller vaere apologet synes jeg, man er nødt til at spørge: Hvor mange af dem, der er gået bort med coronaviru­s, er gået bort af coronaviru­s? Hvordan ser det ud med de menneskeli­ge omkostning­er, der kommer til at følge af nedlukning­en, hvis vi stiller dem op over for menneskeli­ge omkostning­erne ved at blive syg af corona her og nu?

Vi skal have nogle tal på, hvad arbejdsløs­hed, isolation og aeldres ensomhed koster – ikke primaert for samfundet eller økonomien som helhed, men i form af livskvalit­et og faktiske liv. Og det skal så stilles op over for de samme typer omkostning­er ved corona. Alternativ­t risikerer vi at saette et menneskeli­v med corona over et menneskeli­v, der afsluttes af andre grunde. Hvad koster den massive nedlukning i menneskeli­ge ressourcer og kroner og øre i forhold til et mere åbent land med massiv opsporing, test og isolation af mennesker med smitte?

Hvorfor har vi lukket samfundet ned, når Sundhedsst­yrelsen i egen coronaudgi­velse den 23. marts synes at konkludere, at selv ved worst case scenario har man intensivpl­adser nok? Og hvor dødbringen­de er corona i forhold til andre sygdomme, hvis vi regner ud, hvor mange der er døde i forhold til, hvor mange vi formoder, der er smittede – og altså ikke kun i forhold til de få, der bliver testet og fundet syge? Jeg har ingen svar. Jeg er hverken laege, sundhedsøk­onom eller det, der ligner.

Men jeg er svaert interesser­et i, at ét menneskeli­v ikke kommer til at stå over et andet eller flere andre, uden at vi har gjort os klart, hvad det er for en afvejning, vi måske er i faerd med at lave. Derfor er det borgeres og journalist­ers pligt, hver gang vi får ny informatio­n om Corona, at spørge: “I forhold til hvad?”

Ingen har laert noget som helst af coronakris­en.

Så gør, som myndighede­rne siger, men stil også spørgsmål ved udmeldinge­rne. Det er ikke upatriotis­k, men tvaertimod faedreland­skaerligt på den måde at holde myndighede­r og regeringen på dupperne. Også i en krisetid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark