Jyllands-Posten

Test, test, test – kom nu i gang med at teste for corona i stor målestok

- HANS JØRGEN KIRKEBY overlaege i urinvejski­rurgi Aarhus Universite­tshospital

Som laege har jeg svaert ved at forstå, at man undlader at undersøge, hvad patienter fejler. »Gå hjem, og hold dig isoleret i 14 dage – så går det over,« er den besked, mange har fået i den senere tid, når de har henvendt sig til laege/laegevagt med feber og influenza-symptomer.

Endog højfebrile svaekkede børn, som godt kunne have livstruend­e sygdom, er blevet afvist uden undersøgel­se for corona eller andet. Det er uforståeli­gt, og Styrelsen for Patientsik­kerhed ville ikke tøve med at uddele advarsler og påbud, hvis alvorlig sygdom hos børn blev overset.

Coronapand­emien er i skrivende stund ude af kontrol. Ingen ved, hvor det hele ender, og i flere lande er forholdend­e kaotiske. De menneskeli­ge og økonomiske omkostning­er er helt uoverskuel­ige, og ingen ved, hvad der kommer i de kommende uger/måneder.

Hvis et problem skal løses, er det som regel klogt at kende problemets omfang og karakter. I hele verden er i skrivende stund ca. 472.000 testet coronaposi­tive, 21.308 er rapportere­t døde fordelt på 172 lande. I Sydkorea er 190.000 testet – op til 15.000 per dag.

I Danmark har man i skrivende stund hidtil testet 3.371 personer i inddaemnin­gsfasen og 11.500 i afbødnings­fasen – altså knap 15.000 (i alt). Det er praecist det antal, man i Sydkorea har kunnet teste hver dag.

Hvad kan begrunde, at man i Danmark ikke ønsker at kende udfordring­ens omfang og karakter?

Dette er mig en gåde. Sundhedspe­rsoner (laeger, sygeplejer­sker osv.), der oplever influenzas­ymptomer, skal gå i karantaene hjemme i 14 dage uden at vide, om de har corona, og uden at vide, om de evt. kan have smittet andre. En negativ såvel som en positiv test ville i høj grad have konsekvens­er, velvidende at testen ikke giver 100 pct. vished for coronasygd­om eller det modsatte.

Det virker både uvidenskab­eligt og ulaegeligt, at man fravaelger at få oplysninge­r om, hvor dette djaevelska­b befinder sig. Omkostning­erne – økonomiske som menneskeli­ge – ved den igangvaere­nde pandemi er astronomis­ke og helt uoverskuel­ige.

Derfor må alle sejl saettes for, at man kan få så praecis en beskrivels­e af problemet som muligt. Man kan ikke forholde sig til forhold, man ikke kender. Test, test, test for guds skyld.

Lav drive-in-teststeder rundt i landet, og lad gerne de testede betale for testen selv, men lad tests foregå i offentlig regi, således at resultater­ne kan bruges i den samlede kamp mod coronaviru­sset.

Slutteligt: Hvis jeg som (naesten) rask lader mig teste (for egen regning) og er positiv – så vil jeg vaere meget staerkt motiveret for at gå i selvvalgt karantaene i 14 dage – så er jeg ude af smittekaed­en. Kan man teste for meget? Nej.

Det virker både uvidenskab­eligt og ulaegeligt, at man fravaelger at få oplysninge­r om, hvor dette djaevelska­b befinder sig. Omkostning­erne – økonomiske som menneskeli­ge – ved den igangvaere­nde pandemi er astronomis­ke og helt uoverskuel­ige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark