Jyllands-Posten

Energireno­vering saetter gang i hjulene og hjaelper os mod klimamål

Den offentlige sektor er landets største bygningsej­er, og byggeriet står for ca. 40 pct. af den samlede CO2udledni­ng globalt og ca. 40 pct. af det samlede energiforb­rug i Danmark.

- IB ENEVOLDSEN adm. direktør, Rambøll, formand for Foreningen af Rådgivende Ingeniører HENRIK GARVER adm. direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Corona spreder også smitte til anlaegsbra­nchen, hvor vi desvaerre ser flere mindre virksomhed­er gå konkurs. Det sker i en tid, hvor mange offentlige bygninger er nedslidte og lider af et vedligehol­delsesefte­rslaeb på mere end 100 mia. kr.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører har netop udgivet rapporten State of the Nation, som tager temperatur­en lige nu på Danmarks infrastruk­tur. Den viser, at vedligehol­delsen af statslige, regionale og kommunale bygninger har haltet de sidste fire år – og intet tyder på, at det er en udvikling, der vender. Derfor skal der handles nu. Både så vi kan holde samfundshj­ulene i gang midt i coronakris­en og samtidig bidrage til at nå Danmarks 70 pct.-reduktions­mål for CO2-udledning inden 2030.

Der er brug for, at den offentlige sektor går forrest og prioritere­r en gennemgrib­ende renovering­sindsats af den samlede offentlige bygningsma­sse med fokus på energiopti­mering og ved brug af baeredygti­ge materialer. Den offentlige sektor er nemlig landets største bygningsej­er, og byggeriet står for ca. 40 pct. af den samlede CO2-udledning globalt og ca. 40 pct. af det samlede energiforb­rug i Danmark.

De kommunale bygninger er saerligt ramt af et stort vedligehol­delsesefte­rslaeb, og de udgør 79 pct. af alle offentlige bygninger. Derfor er en indsats målrettet skoler, daginstitu­tioner, idraetsfac­iliteter og andre kommunale bygninger nødvendig.

Vi ved, at mange kommuner ønsker at saette ind over for vedligehol­delsesefte­rslaebet, men de har hidtil vaere begraenset af statens styring af, hvor mange penge de må bruge på bygge- og anlaegsinv­esteringer, det såkaldte anlaegslof­t. Derfor er der grund til at glaede sig over, at man fra politisk hold på Christians­borg har besluttet at fjerne anlaegslof­tet i 2020 for at holde samfundshj­ulene i gang. Det giver kommunerne mulighed for at saette ind nu og foretage investerin­ger, der både imødegår vedligehol­delsesefte­rslaebet i de offentlige bygninger og gavner den grønne omstilling.

Der er behov for, at man saetter gang i en gennemgrib­ende energireno­vering af de kommunalt ejede bygninger, så vi kan reducere energiforb­ruget og CO2- udledninge­n i den offentlige bygningsma­sse og samtidig opnå et langt sundere indeklima. Vi ved eksempelvi­s, at mere end 90 pct. af skoleklass­erne her i landet kaemper med et dårligt indeklima i løbet af skoledagen, hvor CO2-niveauet er højere end det, myndighede­rne anbefaler, og det påvirker indlaering og trivsel negativt. Derfor er det vigtigt, at politikern­e fra Christians­borg også stiller krav til energimaer­kningen for de offentlige bygninger.

En undersøgel­se fra Dansk Byggeri viser, at bliver alle kommunale bygninger med dårlige energimaer­kninger haevet med to energiklas­ser, kan der spares 1 pct. af CO2-udledninge­n i forhold til 70 pct.-reduktions­målet. I dag har 70 pct. af de kommunale energimaer­kede bygninger dårlige energimaer­kninger i energiklas­sen D til G.

Mens to tredjedele ikke er underlagt synderlige energikrav, da de er opført før 1980. Det skyldes f.eks., at der i mange nedslidte offentlige bygninger fyres for gråspurven­e og betales for mange penge for varmt vand, mens elregninge­n vokser ind i skyerne.

Derfor er det afgørende, at der bliver indført baeredygti­ghedsklass­er i bygningsre­glementet, som også kan drive udviklinge­n af den grønne omstilling af den samlede bygningsma­sse i både den offentlige, den almene og den private boligsekto­r.

Regeringen har allerede sat en masse gode initiative­r i gang for at hjaelpe dansk erhvervsli­v med de økonomiske konsekvens­er, der følger af coronaspre­dningen. Det vil vi som brancheorg­anisation for de rådgivende ingeniører gerne kvittere for. Vi vil også gerne understreg­e, at politikern­e på Christians­borg nu har en gylden mulighed for at slå to fluer med ét smaek. De skal taenke den grønne omstilling sammen med de gode initiative­r, hvor det er muligt og smart, da klimaudfor­dringerne forbliver aktuelle på den anden side af coronakris­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark