Jyllands-Posten

EU ligger i coronas altdominer­ende skygge – fra brexit til Bosporus

For mindre end en måned siden handlede det om EU’s budget, klimamål og Tyrkiet. Lige nu synes disse emner langt vaek; coronakris­en udfordrer alle lande og EU i det, der er betegnet som den vaerste krise siden Anden Verdenskri­g.

- LYKKE FRIIS direktør Taenketank­en Europa

Der er mange barske kendsgerni­nger ved coronakris­en. Én af dem er, at covid-19 får nye problemer til at eksplodere uden bare at rydde ét af de eksisteren­de af vejen. Konsekvens­en for EU-samarbejde­t er til at få øje på: Coronabeka­empelsen overskygge­r forståelig­t nok alt andet, og EU har travlt med bl.a. krisepakke­r, graensekon­trol og fremskaffe­lse af hygiejnema­sker.

Samtidig er der imidlertid en raekke udfordring­er, lige fra brexit over klimaet til Tyrkiet, der risikerer at blive endnu vanskelige­re at løse. Som EU’s udenrigsch­ef Josep Borrell skrev forleden, ”er der ingen, som ved, hvornår krisen slutter. Men vi kan vaere sikre på, at vores verden vil se anderledes ud, når den gør. Hvor anderledes, afhaenger af de valg, vi traeffer i dag”.

I forvejen var der lagt op til et urealistis­k tidspres. For hvordan skulle EU og Storbritan­nien dog kunne afslutte frihandels­forhandlin­ger på under ét år, som tidligere har taget syv år? Det var ikke desto mindre meldingen fra premiermin­ister Boris Johnson, der klart har afvist, at hans land vil forlaenge den overgangso­rdning, der udløber til nytår – et synspunkt han gentog i sidste uge.

Som følge af coronaviru­ssen er forhandlin­gerne imidlertid nu sat på standby. Det skyldes ikke alene, at begge parter er travlt optaget af den akutte krise, men også at de to chefforhan­dlere, Michel Barnier og David Frost, er i karantaene pga. covid-19.

Selv når karantaene­n er overstået, er det vanskeligt at forestille sig, at forhandlin­gerne kan klares pr. skype-diplomati.

Reelt er der derfor kun to muligheder: Enten må Johnson acceptere en forlaengel­se, eller så traeder landet ud af EU uden en egentlig frihandels­aftale. Et sådant udfald uden en aftale vil udsaette begge parter for et dobbelt chok: coronakris­e og en betydelig svaekkelse af samhandele­n.

I foråret var der lagt op til det store budgetbrag, hvor begreber som sparebande, budgetloft og EU-rabatter igen ville fyge igennem luften – helt som de gjorde, da topmødet brød sammen i slutningen af februar.

I stedet er EU-landene nu optaget af hjaelpepak­ker, bazookaer og statsstøtt­e, der får tallene i EU’s syvårige husholdnin­gsbudget til at fremstå saerdeles beskedne.

Marts-topmødet blev omdannet til et videomøde, og det er et åbent spørgsmål, hvornår stats- og regeringsc­heferne igen skal diskutere budget. Medmindre stats- og regeringsc­heferne inden sommerferi­en kan blive enige, må EU i 2021 operere med et skrabet nødbudget. Det vil dybest set vaere et budget, hvor der kun bruges penge på landbrugss­tøtte, daekning af nødhjaelp til omverdenen og til administra­tion og pension. Dertil kommer betalinger til allerede bevilliged­e projekter.

Før coronakris­en var det måske de faerreste, der opfattede vedtagelse­n af det syvårige budget som en hastesag. I skyggen af corona står budgettet i et anderledes klart skaer: Lande risikerer at mangle penge fra EU’s strukturfo­nde oven i de tab, som deres økonomier nu har lidt som følge af covid-19.

Derudover vanskeligg­øres EU’s muligheder for at give f.eks. vaccinefor­skningen en saltvandsi­ndsprøjtni­ng i et stort nyt forsknings­program.

Da kommission­sformand von der Leyen den 9. marts gjorde status over sine første 100 dage, var klimapolit­ikken det altoversky­ggende tema. Til efteråret var EU-Kommission­en klar til at foreslå et nyt, kraevende CO2-reduktions­mål for 2030.

Derefter var der lagt op til stramninge­r af en stribe direktiver lige fra energieffe­ktivitet- til kvotehande­lsdirektiv­et.

Med coronakris­en og den forandrede økonomiske situation virker tidsplanen mere end ambitiøs. Det skyldes også, at flere medlemssta­ter, der i forvejen var skeptiske, nu melder hus forbi. F.eks. har Tjekkiets premiermin­ister Andrej Babis gjort sig til talsmand for, at EU skulle ”glemme” den grønne pagt, mens Polen har givet udtryk for, at EU-midler nu skal gå til de økonomiske eftervirkn­inger af covid-19. Polen og Ungarn vil naeppe heller blive mere venligt stemt, hvis de må kigge i vejviseren efter økonomisk ”klimastøtt­e” på grund af det forsinkede EU-budget.

Staerke kraefter i Europa-Parlamente­t satser derimod på, at de mange krisepakke­r kan gøres til en del af den grønne omstilling ved f.eks. at fremskynde vindmøllep­arker, energireno­vering etc. Samme meldinger kommer fra EUKommissi­onen.

Lykkes det ikke at få klimapolit­ikken og coronakris­en til at gå hånd i hånd, er der én ting, der er sikkert: Trods det nuvaerende fald i CO2-udledninge­n vil EU på et senere tidspunkt blot skulle benytte sig af mere drastiske virkemidle­r for at bidrage til begraensni­ngen af den globale opvarmning.

Enten må Johnson acceptere en forlaengel­se, eller så traeder landet ud af EU uden en egentlig frihandels­aftale.

Den 12. marts, da Italien allerede var hårdt ramt af covid-19, var det planen, at von der Leyen skulle flyve til Graekenlan­d. Destinatio­nen var en graesk flygtninge­lejr. Dagen før afrejsen blev besøget aflyst pga. coronakris­en.

Når historiebø­gerne om foråret 2020 skal skrives, kan det meget vel taenkes, at flere forfattere vil pege på vanskeligh­ederne i at tackle to kriser på én gang. Som anskueligg­jort ved von der Leyens rejseplane­r, var hun fuldt optaget af en forurolige­nde migrantkri­se, da coronakris­en ramte.

I slutningen af februar åbnede Tyrkiets praesident Erdogan graenserne til Graekenlan­d og truede med at udløse en lige så uoverskuel­ig situation som i 2015. Kun hvis han fik flere penge fra EU, ville han lukke graensen igen.

Ironisk nok er graensen nu lukket igen, vel at maerke for at beskytte Tyrkiet mod covid-19. Det aendrer imidlertid ikke ved, at situatione­n langt fra er løst – hverken i Idlibprovi­nsen i Syrien eller i lejrene i Graekenlan­d. F.eks. kan man kun grue for, hvad der sker, hvis covid-19 rammer i Moria-lejren på Lesbos, hvor 1.300 flygtninge og migranter p.t. deles om én vandhane.

Vil EU-landene midt i de andre kriser have overskud til at reagere, og hvad bliver konsekvens­erne, hvis man bare lader stå til?

Set i det perspektiv er der ingen tvivl om, at kansler Merkels bemaerknin­g om, at coronakris­en er den største test for Tyskland siden Anden Verdenskri­g, også kan udvides til hele EU.

stifte bekendtska­b med min far. Jeg vil gerne vise min far aere og sørge for, at de unge hører hans sange, så de kommer ud på en laengere rejse, end de ellers var tiltaenkt,« har Rasmus Seebach forklaret i Jyllands-Posten.

Voksne maend graed

Allerede på debutalbum­met, ”Rasmus Seebach” (2009), hilste popsangere­n på sin far, som kun blev 53 år:

Du behøver ikke sige undskyld for du har gjort mig til den jeg er

Voksne maend graed ned i deres fadøl, da Rasmus Seebach for nogle år siden praesenter­ede netop den sang på Smukfest i Skanderbor­g.

Rasmus Seebach har udgivet fem studiealbu­m, og sidste år fulgte opsamlings­albummet ”Tak for turen”.

Det skal ikke opfattes som et farvel. I år kan man – om coronakris­en vil – opleve ham på festivaler og til to familiekon­certer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark