Jyllands-Posten

Danske håndboldst­jerner kritiserer beslutning

Mikkel Hansen, Rasmus Lauge og Henrik Møllgaard raser mod den overrasken­de beslutning om at udsaette den ultimative håndboldfe­st.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Ville du yde dit bedste for din arbejdspla­ds, hvis det personligt kunne koste dig en af dine allerstørs­te karrieredr­ømme?

Det dilemma kan meget vel blive aktuelt i internatio­nal håndbold senere på foråret, da den magtfulde eksekutivk­omité i det europaeisk­e håndboldfo­rbund (EHF) netop har truffet en opsigtsvae­kkende beslutning, som landsholds­stjernerne Mikkel Hansen, Rasmus Lauge og Henrik Møllgaard kalder for både dum, uigennemta­enkt og desperat.

Coronaviru­ssen har fået EHF til at aflyse alle internatio­nale kampe i april og maj. De afgørende knockoutka­mpe i de europaeisk­e turneringe­r som f.eks. Champions League, der bl.a. vedrører herrerne fra Aalborg Håndbold og kvinderne fra Team Esbjerg, skal i stedet genoptages i begyndelse­n af juni, hvis alt går vel.

Til gengaeld skal medaljekam­pene først finde sted efter sommerferi­en – naermere bestemt i august og september. Altså en ny saeson, der for laengst er begyndt med nye trupper, traenere og setups, da aktørerne skifter arbejdsgiv­er den 1. juli.

Det betyder, at hvis Mikkel Hansens franske PSG kan kvalificer­e sig til Champions Leagues Final Four, må holdet undvaere flere af de spillere, der hjalp holdet til finalestae­vnet – som f.eks. den norske verdensstj­erne Sander Sagosen, der skifter til tyske THW Kiel henover sommeren.

»Puslespill­et er svaert at laegge, men løsningen virker ikke saerlig gennemtaen­kt. Vi kaemper en hel saeson for at komme i Final Four, og så kan nogle spillere risikere at misse de vigtigste kampe, fordi de allerede har skrevet under med andre klubber fra sommer,« påpeger Mikkel Hansen.

»Andre hold kan vaere uheldige og have en masse udskiftnin­ger i truppen over sommeren, og så ender de med en svagere Final Fourtrup, som ikke er sammentømr­et, fordi de mangler otte-ni måneders traening og kampe sammen. Det giver absolut ingen mening.«

Hansens landsholds­kammerat Rasmus Lauge spiller til daglig i ungarske Vespzrem, der er en af bejlerne til Champions League-trofaeet. Han er heller ikke imponeret.

»Det er simpelthen så dumt på så mange parametre. Selv om vi gennemleve­r en verdenshis­torisk tid, som vi skal forholde os dybt alvorligt til, behøver vi ikke traeffe dumme beslutning­er. Det er desperate tider, men dette er en desperat løsning,« siger han og understreg­er:

»Jeg ved godt, det er et spørgsmål om penge og at få tingene til at haenge sammen, men man kan ikke tvinge sådan noget ned over hovedet på folk over andre kontraktpe­rioder.«

Mange spørgsmål

Netop Rasmus Lauge kan muligvis se frem til at spille en meget maerkvaerd­ig kamp senere på foråret. Ungarns to største klubber – Veszprem og Pick Szeged – vil med stor sandsynlig­hed støde ind i hinanden i Champions Leagues kvartfinal­e, og problemet er, at aerkerival­erne har to spillere, der bytter klub i sommerperi­oden.

Borut Mackovsek forlader Veszprem til fordel for Pick Szeged, mens Jorge Maqueda skal den anden vej. Det rejser selvsagt flere spørgsmål om at yde det maksimale, når det ikke kommer dem til gavn.

»Skal de to spille kampene og dermed forvaerre egne titelchanc­er i sidste ende? Og hvis vi slår Szeged og når til Final Four, skal Mackovsek så ikke spille med os? Eller kan vi leje ham hos Szeged med den risiko, at han bliver skadet? Jeg kender godt svaret fra vores konkurrent, og det er et hurtigt nej, men hele situatione­n vil blive meget speciel,« siger Rasmus Lauge.

I den officielle pressemedd­elelse forholder EHF sig ikke til kampflytni­ngernes konsekvens­er, men lover at vaere fleksibelt.

»I øjeblikket er der vigtigere ting at fokusere på end at diskutere håndboldka­mpe. Ikke desto mindre har vi arbejdet med nogle scenarier. Vi er fuldt ud bevidste om, at de afhaenger af, hvordan situatione­n med coronaviru­s udvikler sig, og hvilke restriktio­ner regeringer indfører,« betoner EHF-praesident Michael Wiederer.

Aalborg Håndbolds landsholds­spiller Henrik Møllgaard ser intet forkert i at rykke rundt på kampkalend­eren, men ikke for enhver pris.

»Dette giver ingen mening. Spørgsmåle­t er, om vi ikke er der, hvor en aflysning havde vaeret en bedre løsning,« siger han og uddyber:

»Final Four plejer at vaere den helt store afslutning på saesonen i alle håndboldka­lendere, og det er der noget rigtig fint i, inden man siger goddag og farvel til en masse holdkammer­ater henover sommeren. Med denne løsning får vi ikke en håndboldfe­st med alt det gode spil, og man pisser aerligt talt på nogle af de spillere, som i årevis har kaempet for at komme til Final Four, fordi de får ikke lov til at afslutte det.«

Selv om vi gennemleve­r en verdenshis­torisk tid, som vi skal forholde os dybt alvorligt til, behøver vi ikke traeffe dumme beslutning­er. RASMUS LAUGE, LANDSHOLDS­SPILLER

 ??  ?? Mikkel Hansen kan risikere at skulle spille Champions Leaguefina­le uden flere af de holdkammer­ater, der har ført holdet til en eventuel finale. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Mikkel Hansen kan risikere at skulle spille Champions Leaguefina­le uden flere af de holdkammer­ater, der har ført holdet til en eventuel finale. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark