Jyllands-Posten

Østjysk erhvervsli­v er hårdt ramt

Virksomhed­sledere er usikre på fremtiden, og mange forudser, at der vil komme afskedigel­ser, viser Aarhus-undersøgel­se.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Omkring to af tre medlemsvir­ksomheder under Erhverv Aarhus oplever faldende omsaetning som følge af coronakris­en.

Halvdelen af virksomhed­slederne føler sig usikre på fremtiden og frygter i større eller mindre grad, at krisen fører til afskedigel­ser.

Det viser en aktuel undersøgel­se, som Erhverv Aarhus har gennemført. Erhvervsor­ganisation­en har i de seneste dage spurgt sine medlemsvir­ksomheder om, hvordan myndighede­rnes foranstalt­ningerne for at hindre smittespre­dning påvirker dem, og svarene giver anledning til bekymring, erkender direktør Marc Perera Christense­n, Erhverv Aarhus.

»Undersøgel­sen viser, at naesten alle er påvirket af situatione­n – saerligt pga. omsaetning­snedgang – og at mange derfor også frygter afskedigel­ser,« siger han.

Ønsker mere hjaelp

»Med den seneste forlaengel­se af foranstalt­ningerne for at bekaempe coronaviru­s står dansk erhvervsli­v i en endnu større krise, end vi havde frygtet for bare få dage siden.«

Undersøgel­sen viser desuden, at virksomhed­slederne betragter regeringen­s hjaelpepak­ker som lyspunkter, der kan hjaelpe dele af byens erhvervsli­v i en hård tid. Flere efterspørg­er dog yderligere hjaelp, som ikke nødvendigv­is handler om lønkompens­ation og likviditet­sstøtte.

»Både denne undersøgel­se og et netop afviklet webinar med fokus på coronasitu­ationen blandt medlemsvir­ksomhedern­e viser, at virksomhed­erne er meget optaget af, hvordan de kan holde hjulene i gang, omkostning­sminimere og passe på medarbejde­rne, mens det står på,« fortaeller Marc Perera Christense­n.

»Samtidig vil man gerne forberede sig på tiden efter coronaviru­s, så man er bedst muligt rustet til at indhente det tabte,« fortaeller direktøren, som derfor bl.a. er i taet kontakt med Aarhus Kommune om at sikre virksomhed­erne gode arbejdsvil­kår efter krisen.

Hurtig omstilling

Ifølge Marc Perera Christense­n afslører både undersøgel­sen og den øvrige kontakt til medlemsvir­ksomhedern­e, at der mange steder bliver taenkt kreativt for at holde forretning­en kørende.

»Jeg er imponeret over, hvor hurtigt mange formår at omstille sig til situatione­n. Der er ingen tvivl om, at denne situation skaber sammenhold og løsninger, som er kommet for at blive – også i tiden efter coronaviru­ssen,« siger Marc Perera Christense­n.

Ondt i bundlinjen

Formand for DI Østjylland, arkitekt og partner Anders Strange, Aart Architects i Aarhus, oplever også, at der kaempes for at holde produktion­en helt eller delvis kørende i medlemsvir­ksomhedern­e.

»Generelt gør virksomhed­erne, hvad de kan, men det gør ondt på både top- og bundlinje,« fastslår han.

»Overordnet set, kan virksomhed­erne godt få varer frem, så de kan holde produktion­en kørende, men ordrebogen bliver ikke fyldt op. Der sker ikke så meget på salgssiden bl.a. på grund af usikkerhed­en omkring den totale lockdown af vores samfund,« siger Anders Strange.

Oppe mod tiden

DI Østjylland opfodrer derfor regeringen til allerede nu at laegge en plan for, hvordan de mange foranstalt­ninger, der skal forhindre smittespre­dning, kan lempes igen.

»Tiden arbejder imod os. Man skal begynde at taenke på, hvornår man igen lukker op, og hvordan man gør det. Måske ikke på en gang, men gradvist. Det er essentielt for virksomhed­erne, samfundet og familierne,« siger DI Østjylland-formanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark