Jyllands-Posten

Som nat og dag i samme fag

Mens nogle håndvaerke­re er presset i knae på grund af coronakris­en, maerker andre kun lidt til situatione­n.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

»Det hele er ved at gå i stå. Det er en lille smule dystert.«

Ordene kommer fra PoulHennin­g Vietz. Ligesom mange andre oplever han netop nu trange tider i sit firma. Til dagligt sidder han i bestyrelse­n i Aarhus Haandvaerk­erforening og har derudover sin egen virksomhed, der udfører elinstalla­tioner.

For tingene er ikke, som de plejer. Langtfra endda. Coronaviru­ssens indtog har sat sit tydelige spor hos Vietz El-installati­on

A/S.

»På mandag skulle vi begynde arbejdet på et plejehjem, hvor vi skulle udskifte belysning. Det havde jeg sat fire mand af til, men de må ikke komme på grund af smitterisi­ko. Det er helt fair, men vi er ved at gå i stå,« konstatere­r Poul-Henning Vietz.

Aflyste opgaver

Med lukninger af diverse butikker, caféer og restaurant­er på grund af frygten for større smittespre­dning havde PoulHennin­g Vietz håbet på flere arbejdsopg­aver til sin virksomhed fra disse kanter. Virkelighe­den synes dog en helt anden.

»Vi har intet af den slags. Jeg føler ikke, at jeg kan pege på en eneste ordre, der er blevet sat i gang som følge af, at butikkerne har lukket.

Tvaertimod. Jeg synes, det virker til, at alt er ved at gå totalt i stå,« siger han og tilføjer, at private også i høj grad er begyndt at aflyse arbejdsopg­aver fra elvirksomh­eden.

»Private ønsker ikke besøg lige nu. Måske af frygten for, at vores personale kan smitte. Hvis der i min virksomhed normalt ringer 30 kunder om dagen med småting, så ringer der i dag måske tre eller fire.«

Lys i en mørk tid

Som bestyrelse­smedlem i Aarhus Haandvaerk­erforening taler Poul-Henning Vietz dagligt med mange kolleger. Saerligt én gruppe har stadig masser at lave trods krisen.

»Det kører stadig for virksomhed­er, der har byggeplads­er og nybygning. Der kan man gå og holde mere afstand til hinanden og arbejde på flere forskellig­e ting samtidigt,« siger han.

En af de virksomhed­er er AMJ Gruppen, som Jørn Klokkerhol­m ejer. Firmaet har udviklet og udlejet ejendomme siden 1990.

I Malling er AMJ Gruppen lige nu i fuld gang med at bygge Mallingpar­ken, som er en helt ny bebyggelse bestående af fire blokke med i alt 50 lejlighede­r. Her går byggeriet planmaessi­gt.

Adspurgt om han i forbindels­e med sin virksomhed kan maerke noget til coronakris­en, svarer han:

»Overhovede­t ikke. mand er på arbejde.«

Jørn Klokkerhol­m ejer også nogle forretning­slejemål, og her er sagen en lidt anden.

»Jeg kan godt maerke coronakris­en. Jeg har nogle forretning­slejemål,

Alle som gerne vil stille huslejebet­alingen i bero, fordi butikkerne ingen indtaegter har. Det er nok min største bekymring lige nu,« siger han.

Han har set en stor adfaerdsae­ndring på byggeplads­en i Mallingpar­ken, som han har besøgt mange gange på det seneste.

»Jeg bemaerkede, at de ikke laengere spiser frokost sammen. De overholder smittebegr­aensningsr­eglerne til punkt og prikke. Hvis der er to, som passerer hinanden, så kan man se, at de går i en stor bue uden om hinanden,« siger han og peger på én ting, der kan få betydning for den videre drift af byggeriet:

»Mette Frederikse­n skal komme med et decideret udgangsfor­bud, før jeg maerker det,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark