Jyllands-Posten

Rådmand: Kulturen bør holdes skadesløs

Det er dyrt for kulturinst­itutionern­e at holde lukket. Derfor skal de have hjaelp, mener kulturpoli­tikerne.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

De aarhusians­ke kulturinst­itutioner skal ikke lide under, at de er lukket pga. kampen mod coronaviru­s. De skal holdes skadesløse, og de penge, der ikke kommer fra staten, må man finde i kommunekas­sen.

Det mener kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R), der allerede har etableret en hjaelpepak­ke med initiative­r som, at driftstils­kud udbetales forlods. Han har bedt Slots- og Kulturstyr­elsen om at gøre det samme, dog uden endnu at have fået svar.

Desuden vil han bede byrådet om lov til at stille en kassekredi­t til rådighed for nogle af de traengte kulturinst­itutioner. Desuden vil kommunen ikke kraeve tilskud, der allerede er udbetalt, tilbage, hvis de daekker udgifter – det er f.eks. kommet den nu aflyste Spot Festival til gode. Det gaelder også foreninger og aftenskole­r, de kan også få huslejened­saettelse, ligesom der kommer nye beregnings­måder for medlemstil­skud.

Kulturforv­altningen har regnet ud, at det, som det ser ud lige nu, vil koste de aarhusians­ke kulturinst­itutioner 50 mio. kr., hvis nedlukning­en af det offentlige liv i Danmark fortsaette­r til og med maj.

Politikern­e i Kulturudva­lget ønsker dog et bedre overblik over, hvor slemt det står til med kulturinst­itutionern­e, om end alle er klar over, at situatione­n er alvorlig.

Mangler overblik

»Vi er også bekymrede, men vi har brug for et overblik, og det får vi på kulturudva­lgsmødet på onsdag. Før vi ved, hvor mange penge det handler om, kan vi ikke angive løsningen,« siger Steen Bording Andersen (S), der er formand for udvalget.

»Kulturinst­itutionern­e er vigtige, og kultur er i det hele taget prioritere­t højt i Aarhus. Nogle vil måske sige, at kultur er flødeskumm­et, men kulturlive­t har en stor effekt på mange felter, også de økonomiske.«

Han mener, at kommunen til gengaeld kan holde igen med nye tiltag, og det er Mette Bjerre (SF), også medlem af Kulturudva­lget, enig i.

»Det er en svaer situation, men det er nødvendigt at holde fokus. Vi må kigge på, hvad der er af penge i magistrats­afdelingen, og på, om vi skal prioritere hårdere nogle steder – noget kunne måske vaere sjovt at saette i gang, men det er bare ikke tiden lige nu. På byrådsmøde­t onsdag havde vi 1 mio. kr., der skulle uddeles i støtte til rytmisk musik, men kunne vi ikke få de penge ud at virke nu?« siger hun.

De Konservati­ves medlem af udvalget, Peter Sporleder, ser ligeledes frem til at få et overblik.

»Problemet er, at vi ikke ved, hvor laenge det varer, men jeg mener, at vi må gøre det, der skal til, for at holde hånden under de kulturelle institutio­ner, store som små. Vi skal have et voldsomt fokus på hele paletten af kulturlive­t, både fremadrett­et og nu. Det er meget individuel­t, hvad stederne har brug for, og den hjaelp skal vi som kommune kunne give dem,« siger han.

»Kulturmini­steren er tilbagehol­dende, og det er aergerligt. Landspolit­ikerne må gøre noget, og så må vi lokalt gøre det, vi kan. Vi kan ikke risikere, at nogen bukker under.«

En vigtig branding

Hans Skou (V) mener på samme måde, at kommunen skal vaere klar ud fra en tanke om, at »kultur er en del af erhvervsli­vet i Aarhus, et område, vi satser på, og en del af vores branding«:

»Vi må åbne kassen og støtte op om kulturinst­itutionern­e. Det handler ikke bare om de store, men også det kaempe lag under dem. Jeg kan ikke lige nu pege på, hvor vi skal finde pengene, men vi kommer ikke uden om, at når vi forlanger, at man handler på nationalt niveau, kommer vi også til det kommunalt.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark