Jyllands-Posten

Rådmand vil i gang med Marselistu­nnelen hurtigst muligt

Med et midlertidi­g annulleret anlaegslof­t ser teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V) mulighed for at komme i gang med anlaegspro­jekter for 3-4 mia. kr. i Aarhus. Borgmester­en er skeptisk.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Uden et loft over, hvor mange penge de danske kommuner må investere i bl.a. infrastruk­tur, er det oplagt at saette gang i etablering­en af Marselistu­nnelen til ca. 1,5 mia. kr.

Sådan lyder det fra Aarhus Kommunes teknikrådm­and, Bünyamin Simsek (V), som roser regeringen­s beslutning om at frigøre landets kommuner fra anlaegslof­tet i år for at støtte erhvervsli­vet under coronakris­en.

»Det vil vaere et rigtig godt projekt for infrastruk­turen i Aarhus, og hvis vi kan få lov til at gå i gang med projekteri­ng, udbud osv., vil der vaere arbejde til entreprenø­rer, rådgivere og mange andre i flere år ud i fremtiden,« siger rådmanden.

Han vil også arbejde for, at Aarhus Kommune kan begynde at etablere højklassif­iceret kollektiv trafik og vurderer, at Aarhus Kommune har mulighed for at begynde projekter for 3-4 mia. kr. Men det kraever, at kommunen får lov af regeringen. Projektern­e vil nemlig betyde store regninger i mange år frem og vil derved ramme anlaegslof­tet, når det igen bliver indført.

»Vi har muligheder­ne og kraefterne til at lave store investerin­ger, der kan komme Aarhus til gode, men det vil kraeve saerskilte aftaler. Jeg tror dog, at med den udmelding, der er kommet, er vi taettere på at begynde byggeriet af Marselistu­nnelen end nogensinde,« siger Bünyamin Simsek.

Lunken modtagelse

Da Venstre i 2016 foreslog at fremrykke anlaegsarb­ejdet, så en ny tunnel under Marselis Boulevard kunne stå klar, når Molslinjen­s faergeterm­inal rykker til sydhavnen i slutningen af 2020, var der behov for en lånefinans­iering. Men sådan er det ikke laengere, siger rådmanden, der forklarer, at daekningsb­idraget fra erhvervsli­vet er tilstraekk­eligt.

Hos borgmester Jacob Bundsgaard (S) får Bünyamin Simseks planer en lunken modtagelse.

»Fokus bør vaere på de projekter, som kan saettes i gang hurtigt. Vi har brug for her og nu at holde hånden under beskaeftig­elsen. Vi kan ikke vente på, at de store projekter er faerdigpla­nlagt, og en Marselistu­nnel, letbane og tilsvarend­e projekter må fortsaette i de spor, de allerede ligger i. Fjernelsen af anlaegslof­tet gaelder kun i 2020,« skriver Jacob Bundsgaard i en sms og peger på, at kommunen bør gå i gang med renovering­sopgaver på skoler, institutio­ner og plejehjem samt vedligehol­delse af veje og mindre vejprojekt­er.

Bünyamin Simsek afviser ikke her og nu-projekter, men håber altså på dispensati­on i flere år til større projekter. Det er du med andre ord ikke enig i?

»Det kan man ikke konkludere på baggrund af det, jeg har skrevet.«

Skriver du ikke, at anlaeg af bl.a. letbane og en Marselistu­nnel ikke bør fremskynde­s?

»Jeg tror desvaerre ikke, at det er realistisk, at Aarhus får en generel undtagelse for anlaegslof­tet.«

Men derfor kan man godt arbejde for det?

»Det har vi jo gjort hele tiden. Altså at fremme Marselistu­nnelen og letbanenet­aper. Jeg tror bare ikke, at Finansmini­steriet opgiver styringen af den overordned­e økonomiske aktivitet i den offentlige sektor,« skriver Jacob Bundsgaard.

Onsdag vedtog byrådet at bruge 300 mio. kr. af kommunens egenkapita­l til initiative­r, der skal holde hånden under det aarhusians­ke erhvervsli­v under og efter coronakris­en. Beløbet skal bruges til investerin­ger, der kan saettes i gang inden for en kort tidshoriso­nt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark