Jyllands-Posten

Ups, vi har nationalis­eret de frie finansmark­eder i hele verden

En massiv statslig pengeindsp­røjtning på markedet for virksomhed­ers gaeld kan ske på få uger – men det vil tage årtier at afvikle den igen.

-

Forestilli­ngen om det frie finansmark­ed bør laegges på hylden efter ugens udvikling i den økonomiske version af coronakris­en.

Der kan argumenter­es for, at lige siden finanskris­en har centralban­kerne spillet så stor en rolle på dele af markedet, at den frihed i højere grad har eksisteret af navn end af gavn. Men med de seneste udspil fra verdens mest magtfulde centralban­ker er det ubestridel­igt: En meget stor del af verdens vigtigste kapitalmar­keder bliver i disse uger de facto nationalis­eret.

Den europaeisk­e centralban­k, ECB, lagde ud med at afsaette astronomis­ke 750 mia. euro til at understøtt­e markederne og på sigt ikke mindst euroens eksistens. Hvorefter den amerikansk­e pendant, Federal Reserve, trumfede med sit løfte om at ville tilføre markedet ”ubegraense­t likviditet” og for første gang købe ikke alene statsoblig­ationer, men også obligation­er udstedt af virksomhed­er.

Dét er en udbredt nationalis­ering af gaeldsmark­edet i den fri markedsøko­nomis højborge. Og så har vi ikke engang medregnet de massive, finanspoli­tiske hjaelpepak­ker, vi står over for. Aktiemarke­det kan fortsat påberåbe sig at vaere fri af statslige penge i den helt store skala. Men ikke nødvendigv­is laenge endnu.

Mange vil med tiden mene meget om det ideologisk­e skred. Til centralban­kernes og regeringer­nes forsvar skal siges, at intet er normalt, at alt er ekstraordi­naert på verdens finansmark­eder for tiden, og at alternativ­et her og nu forekommer markant vaerre.

Den surrealist­iske virkelighe­d er, at markederne­s retning lige nu styres af profession­elle investorer­s tillid til sundhedsmy­ndighedern­es bekaempels­e af en influenzav­irus. Da investorer­ne ikke har den ringeste, profession­elle erfaring med hverken tillid eller mistillid til offentlige sundhedsva­esener, er panik en naerliggen­de reaktion.

Derfor ligger investorer­nes udfaldsrum for krisens afslutning i disse dage imellem to yderpunkte­r. Det ene fortaeller, at coronaviru­ssens spredning slutter til sommer, og at økonomien er tilbage på sporet sidst på året. Det andet fortaeller, at coronakris­en ender i den vaerste og laengste økonomiske nedtur i over 100 år.

På mange aktiemarke­der, herunder det danske, er det vaerd at bide maerke i, at vi trods massive kursfald og uro i børsmiljøe­t faktisk i skrivende stund kun er tilbage på samme niveau som i sommeren 2019. Vi gik ind til coronakris­en med aktiekurse­r på historiske rekordnive­auer, som i forvejen kraevede en staerk saeson for indtjening i virksomhed­erne for at holde vand på bare lidt laengere sigt.

Laeg dertil, at mange virksomhed­er igennem de seneste år har øget deres gaeldsaetn­ing og dermed sårbarhed over for kriser. De historisk lave renter har gjort lånekapita­l vaesentlig­t billigere end egenkapita­l. Det er en af grundene til, at så mange virksomhed­er har købt egne aktier tilbage fra investorer­ne.

I bakspejlet kan vi konstatere, at det ser ud til at have vaeret en rigtig dårlig ide. I den kommende tid begynder ratingbure­auer som Standard & Poor’s og Moody’s at gennemgå kreditvaer­digheden hos de isaer store virksomhed­er, de analyserer. Den proces munder uvaegerlig­t ud i en byge af nedjusteri­nger.

Det er et problem. Mange børsnotere­de virksomhed­er med store udestående obligation­slån dumper dermed ud af de fornemste såkaldte investment grade-ratings. Når det sker, bliver mange af de institutio­nelle investorer, der forvalter andre folks penge, nødt til at saelge ud af deres investerin­ger i disse foretagend­er, fordi de har bundet sig til ikke at investere i papirer med en lavere rating end som så. Det vil laegge et yderligere pres på aktiemarke­det, som har det med at udvikle sig relativt parallelt med markedet for virksomhed­sobligatio­ner.

Dét er en udbredt nationalis­ering af gaeldsmark­edet i den fri markedsøko­nomis højborge.

Ergo er sandsynlig­heden iøjnefalde­nde for, at centralban­kerne over de kommende uger må begynde at støtteopkø­be nedgradere­de virksomhed­ers gaeld og dermed reelt spaende et statsligt net ud under aktiemarke­derne også.

Og så er vi tilbage ved ”nationalis­eringen” af de frie markeder. Det er markant lettere at vikle statspenge ind i markedsøko­nomien end at traekke dem ud igen. Derfor kommer det efter coronakris­en formentlig til at vare årtier, inden staternes tilbagetog antager et omfang, der atter gør det relevant at tale om frie, globale kapitalmar­keder.

Alt sammen på grund af en virus, som ingen kendte, men alle undervurde­rede.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark