Jyllands-Posten

Økonomien i Postnord skal kulegraves

Beskyldnin­gerne om krydssubsi­diering i Postnord skal afklares en gang for alle, siger statsrevis­or Villum Christense­n.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Kort efter at revisionsf­irmaet Deloitte frifandt Postnord for stort set alle anklager om krydssubsi­diering, bliver der ivaerksat endnu en kulegravni­ng af økonomien i den traengte virksomhed.

Folketinge­ts statsrevis­orer har bedt Rigsrevisi­onen om at ivaerksaet­te en undersøgel­se af Postnord, bl.a. med henblik på at fastslå, om der uretmaessi­gt bliver kanalisere­t penge mellem Postnords brevforret­ning og godstransp­orten.

Sidstnaevn­te drives i konkurrenc­e med private aktører gennem Postnord Logistics, og Postnords tilstedeva­erelse på markedet har laenge vaeret en torn i øjet på konkurrent­erne, som mener, at de er udsat for urimelig konkurrenc­e fra en statsejet virksomhed.

»Vi er jublende glade, for nu får vi sat det helt store skyts ind for at få undersøgt Postnord,« siger direktør Carina Christense­n fra ITD, brancheorg­anisation for dansk vejgodstra­nsport.

Det er ikke meget mere end to uger siden, at Deloitte konkludere­de, at der ikke var hold i anonyme beskyldnin­ger mod Postnord om krydssubsi­diering mellem brevforret­ningen og Postnord Logistics.

Alligevel er der god grund til at lave endnu en undersøgel­se, mener statsrevis­or Villum Christense­n. Han har taget initiative­t til at få igangsat undersøgel­sen hos Rigsrevisi­onen, fordi han ifølge eget udsagn løbende modtager henvendels­er fra frustrered­e konkurrent­er, og fordi han »ikke giver meget for undersøgel­ser, som ministerie­t selv betaler for«.

Transportm­inisteriet bestilte i december Deloitte til at undersøge de anonyme beskyldnin­ger.

»Det er en meget vigtig sag for mig, for vi har en velfungere­nde branche, hvor der bliver konkurrere­t på knivskarpe priser. Og så skal man rende ind i et statsejet selskab, som har fået pengeindsp­røjtninger fra staten, og som konkurrent­erne siger tilbyder ublu priser i markedet. Nu må vi få det undersøgt til bunds, så vi kan få lukket diskussion­en en gang for alle,« siger Villum Christense­n.

Statsrevis­orerne har bl.a. bedt Rigsrevisi­onen gennemgå Postnords regnskabsp­raksis de seneste 10 år, Transportm­inisteriet­s tilsyn, fordelinge­n af faellesomk­ostninger og undersøge, om der foregår krydssubsi­diering.

Adm. direktør i Postnord Danmark Peter Kjaer Jensen siger i en skriftlig udtalelse:

»Vi har lige vaeret igennem en uvildig undersøgel­se foretaget af Deloitte, der pure frikender os for anklager om, at der skulle vaere sket krydssubsi­diering hos Postnord. Derfor er vi uforståend­e over for, at der er behov for endnu en undersøgel­se, men vi tager naturligvi­s statsrevis­orernes anmodning til Rigsrevisi­onen til efterretni­ng.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark