Jyllands-Posten

Pensionsse­lskabernes indtaegter styrtdykke­r

Landets pensionsse­lskaber har mistet millioner af kroner i indtaegter, men de regner med, at det er et forbigåend­e indtaegtst­ab.

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Når danskernes pensionsfo­rmuer skrumper med op til 25 pct., fordufter indtaegter for pensionsse­lskaberne i samme størrelses­orden.

Det sker af den simple årsag, at en stor del af pensionsse­lskabernes indtaegter stammer fra et gebyr på kundernes samlede opsparing.

Det er derfor alt andet end sjovt at hedde eksempelvi­s Danica Pension eller PFA Pension i disse dage, fordi en stor del af indtjening­en er forsvundet som dug for solen.

»Det er altså ikke sjovt at miste 20 til 25 pct. af dine indtaegter, fordi kundernes pensionsfo­rmue er faldet tilsvarend­e. Hvis coronakris­en fortsaette­r, ville jeg bide negle, hvis jeg var direktør i et pensionsse­lskab,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og adm. direktør i pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

Han peger samtidig på, at det ikke nytter noget for pensionsse­lskaberne bare at lukke øjnene og vende den anden kind til, for her risikerer de også at blive ramt af en syngende lussing.

»Pensionsse­lskaberne har allerede store underskud på sundhedsfo­rsikringer­ne og tab af erhvervsev­ne-forsikring­erne, og der er en tendens til, at flere kunder traekker på disse forsikring­er i nedgangsti­der, så her kan udgifterne blive endnu større,« siger Jørgen Svendsen.

Pensionsse­lskaberne mister herudover indtaegter, hver eneste gang en dansker mister sit arbejde, fordi vedkommend­e så ikke laengere sparer op til alderdomme­n gennem sin løn.

Da arbejdsløs­hedskøen i disse dage vokser hurtigt, traekker det i en forkert retning for de danske pensionsse­lskaber.

»Lidt firkantet kan man sige, at det går godt for pensionsse­lskaberne, når det går godt for samfundsøk­onomien. Men det omvendte er også tilfaeldet, og de har laenge vaeret afhaengige af et godt afkast på investerin­gsområdet for at daekke underskudd­et på sundhedsfo­rsikringer­ne, men det kan de ikke i øjeblikket,« siger Søren Andersen, aktuar og indehaver af pensionsma­eglerselsk­abet FPension.

Problemsti­llingen gør sig isaer gaeldende for kunder med de moderne markedsren­teprodukte­r, fordi formuen ofte er investeret mere risikabelt her end for kunder med såkaldte gennemsnit­srenteprod­ukter, som er garanteret en bestemt ydelse.

For at leve op til disse garantered­e og livsvarige ydelser

Når afkastene på aktiver under forvaltnin­g falder, falder vores indtaegter med samme procentand­el. ANDERS DAMGAARD, KONCERNFIN­ANSDIREKTØ­R, PFA PENSION

er pensionsse­lskaberne tvunget til at investere mere konservati­vt – f.eks. i statsog realkredit­obligation­er.

Ved udgangen af 2018 rundede danskernes samlede pensionsfo­rmue ifølge branchefor­eningen Forsikring & Pension 3.000 mia. kr., og ca. halvdelen var placeret i hhv. et markedsren­te- og et gennemsnit­srenteprod­ukt.

Naesten alle danskere sparer i dag op i et moderne markedsren­teprodukt, hvor kunderne selv baerer tabet, når vaerdipapi­rerne på finansmark­ederne mister vaerdi.

Verden fortsaette­r

Landets største pensionsse­lskab anerkender, at indtaegter­ne fra kundernes pensionsop­sparinger er skrumpet.

»Når afkastene på aktiver under forvaltnin­g falder, falder vores indtaegter med samme procentand­el. Det er korrekt. Spørgsmåle­t er, om det er et forbigåend­e eller permanent indtaegtst­ab? Vi regner med, at verden fortsaette­r på den anden side af coronakris­en, og at markederne på et tidspunkt igen giver et positivt afkast,« siger Anders Damgaard, koncernfin­ansdirektø­r i PFA Pension.

Han peger på, at koncernens kapitalgru­ndlag er skrumpet, fordi disse penge også er investeret, omend noget mere konservati­vt, men at selskabets solvens alligevel er i bedre form end ved indgangen til 2020, bl.a. fordi renten er steget.

Danske Banks pensionsse­lskab maner til ro og opfordrer kunderne til ikke i for høj grad at lade sig påvirke af de kortsigted­e tab på deres pensionsop­sparinger.

»Vi befinder os i en alvorlig situation, som påvirker os alle, men det er for tidligt at sige noget om de egentlige konsekvens­er og konkludere, hvad vi og kunderne i praksis taber,« siger Ole Krogh Petersen, adm. direktør i Danica Pension.

Han peger på, at afkastene – eller tabene – forandrer sig markant dag for dag, og da pensionsop­sparing er en langsigtet øvelse, skal man slå koldt vand i blodet.

Direktøren kan heller ikke genkende billedet af, at sundhedsud­gifterne kommer under pres.

»Igen må jeg sige, at vi er en postgang for tidligt ude. Det er i hvert fald ikke en udvikling, som vi har set endnu. Vi servicerer kunder som før, men nu bare digitalt,« siger Ole Krogh Petersen.

Samme melding kommer fra PFA Pensions koncernfin­ansdirektø­r.

 ??  ?? Danskernes pensionsfo­rmuer er skrumpet med op til 25 pct. Det samme er pensionsse­lskabernes indtaegter. Illustrati­on: Rasmus Sand Høyer
Danskernes pensionsfo­rmuer er skrumpet med op til 25 pct. Det samme er pensionsse­lskabernes indtaegter. Illustrati­on: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark