Jyllands-Posten

Kompromis giver mere åbent i påskedage

Mens dagligvare­kaederne har kaempet om ophaevelse af lukkeloven i påsken, kommer erhvervsmi­nisteren nu med en plan. Salling Group står dog uden for et faelles opråb fra branchen til forbrugern­e om påskeindkø­b.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Regeringen lancerer et hurtigt kompromis for dagligvare­handlen om, hvor mange dage dagligvare­butikker må holde lukket i påsken.

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup vil midlertidi­gt lempe lukkeloven under coronakris­en. Det betyder, at alle dagligvare­kaeder – også de større butikker – må holde ekstra åbent i et bestemt tidsrum to af påskens helligdage, skaertorsd­ag og påskesønda­g. Lukkeloven dikterer ellers, at de butikker skal holde lukket alle fire helligdage i påsken.

Om udspillet udtaler erhvervsmi­nister Simon Kollerup i en pressemedd­elelse:

»Det giver os alle større mulighed til at handle på forskellig­e tidspunkte­r, og det giver kortere køer og mindre smitteeksp­onering. Samtidig vil jeg gerne opfordre til, at der tages hensyn til det i forvejen høje arbejdspre­s i butikkerne, når vagterne i påsken skal planlaegge­s.«

Mens de danske dagligvare­selskaber står sammen om at sikre mad nok til danskerne under coronakris­en, er der ellers de seneste dage opstået stor uenighed mellem dem om netop lukkeloven og årets påskehande­l.

Splittet dagligvare­handel

Isaer Salling Group, der bl.a. står bag Føtex og Netto, har kraevet dispensati­on fra lukkeloven i år, så alle butikker under krisen kan holde åbent hen over påskens helligdage.

På den anden fløj har Coop Danmark og Dagrofa, som begge har en lang raekke butikker i landdistri­kterne, der er undtaget for lukkeloven­s bestemmels­er om lukning i påskens helligdage, ønsket, at de nuvaerende regler fastholdes også under coronakris­en.

Koncernche­f Per Bank i Salling Group, hvis Føtex og Bilka-kaeder skal holde lukket i helligdage­ne efter lukkeloven, har argumenter­et for, at ønsket bunder i sikkerhed for kunder og ansatte, da »påskedagen­e er den tid på året, hvor koncentrat­ionen af kunder er størst på faerrest dage«.

Coop Danmark mener på den anden side, at det slet ikke er nødvendigt med ekstra åbninger i alle landets 2.700 dagligvare­butikker, da »påskehande­len i år bliver mindre end vanligt, da familie og venner ikke vil mødes som normalt.«

Skal man handle lokalt?

I en faelles pressemedd­elelse fra alle andre dagligvare­selskaber end Salling Group fastslås fredag, at der bakkes op om udspillet fra ministeren.

»Det er en løsning, der for det første tager hensyn til den svaere situation, som Danmark er i lige nu, hvor alle har et ansvar for at reducere smitterisi­koen. Og samtidig også sigter mod at hjaelpe medarbejde­rne i butikkerne, så de bedre kan håndtere påskehandl­en på en mere sikker måde,« lyder det fra bl.a. Coop Danmark, Dagrofa, Rema1000 Danmark, Lidl, Aldi og De Samvirkend­e Købmaend i en faelles pressemedd­elelse.

Her opfordrer de også i faelles flok bl.a. forbrugern­e til i denne saerlige situation med påskehandl­en at handle lokalt.

Netop det punkt er forklaring­en på, at Salling Group ikke er med i den faelles pressemedd­elelse.

Koncernche­f Per Bank understreg­er, at han er tilfreds med, at erhvervsmi­nisteren har lyttet til ønsket om en dispensati­on af lukkeloven.

»Vi ser ikke det at handle lokalt som en løsning, da den store påskehande­l jo netop kan give ophobning i de små, lokale butikker frem for at få spredt ud til de store. Vi indgår selvfølgel­ig konstrukti­vt i den plan som ministeren kommer med om de to ekstra åbningsdag­e,« siger Per Bank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark