Jyllands-Posten

Hver dag er en dårlig dag i

Den danske bagerisekt­or mister omsaetning under coronakris­en. Butikkerne­s caféområde­r er tvangslukk­et, og danskernes forbrug samt adfaerd aendrer sig.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Mens mange butikker er lukket og dermed uden omsaetning, kan landets bagere og slagtere fortsat holde dørene åbne for kunderne.

Meldingen lyder dog, at coronakris­en koster stort salg. Forbruget af isaer bagerbrød har aendret sig drastisk det seneste par uger.

»Der kommer langt faerre kunder. Hver dag er en dårlig dag. Og det gaelder alle ugens dage. Traditione­lt er fredag samt weekenden gode bagerdage, men det gaelder heller ikke nu. Vi er meget påvirkede,« siger Johannes Hessellund.

Han står bag bagerkaede­n Det Rene Brød med seks butikker i Storkøbenh­avn samt en anden under navnet Andersen Bakery på Islands Brygge i København.

Ud over dykket i salget af brød er Johannes Hessellund på linje med andre bagere ramt af restriktio­ner i kampen mod coronaviru­s. De betyder, at butikkerne­s caféområde­r, hvor kunder kan nyde kaffe og brød, er tvangslukk­et. Det er dyrt for hans bagerbutik­ker og mange andre rundt om i landet.

»Det at have en café i butikken er grunden til, at mange bagere kan overleve i den hårde konkurrenc­e om brød, croissante­r og wienerbrød. Alle fra tankstatio­ner til supermarke­der saelger jo brød til andre priser, end det vi kan konkurrere med. Så café er et grundlag for vores eksistens,« mener Johannes Hessellund.

Gaelder hele landet

Hos erhvervsor­ganisation­en Bager- og Konditorme­stre i Danmark (BKD), der daekker 400 bagerier med 700 butikker, lyder meldingen, at tendensen er den samme rundt om i landet.

»En del af vores medlemmer har en stor del af omsaetning­en gennem cafédrifte­n.

Netop den omstilling har de seneste år vaeret med til at styrke branchens økonomi, så forbuddet mod servering gør ondt. Det er selvfølgel­ig godt, at der fortsat kan saelges brød og kager over disken, men omsaetning­en styrtdykke­r disse uger,« siger adm. direktør Michael Kjaer Pedersen fra bagernes organisati­on.

Han fastslår, at faldet i det traditione­lle bagersalg bygger på, at der er vaesentlig­t faerre mennesker på gaden under krisen, sociale aktivitete­r er aflyst, og samtidig aendrer danskernes vaner sig under krisen.

Det skyldes bl.a. at mange funktionae­rer er sendt på hjemmekont­or.

Hos de danske slagterbut­ikker er meldingen også,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark