Jyllands-Posten

Bagerforre­tningen

-

at coronakris­en koster salg. Ifølge adm. direktør Torsten Buhl i Fødevareda­nmark – som bl.a. omfatter Danske Slagtermes­tre – er der dog fortsat paen afsaetning i en del butikker til forbrugern­es husholdnin­g.

Slut med ud af huset

»Men til gengaeld er stort set alt salg af mad ud af huset til fester og sociale lejlighede­r aflyst. Hele foråret var mange af vores slagtere booket med middage til konfirmati­oner, bryllupper og andet. Alt det er aflyst og koster en meget stor omsaetning. Desuden har vi både slagere, ostebutikk­er og fiskehandl­ere med butikker i storcentre, hvor alt andet end dagligvare­r stort set er lukket lige nu, så der er meget få kunder.

Det er en hård tid for alle,« vurderer Torsten Buhl, Fødevareda­nmark.

Trods en stribe hjaelpepak­ker fra folketing og regering til erhvervsli­vet under krisen er Bager- og Konditorme­stre i Danmark bekymret for, at medlemmer falder ved siden af de tiltag.

»En paen del af vores virksomhed­er har en størrelse, hvor de falder ved siden af diverse ordninger. De er enten for små til at bruge ordningen om lønkompens­ation eller for store til ordningen for selvstaend­ige. Samtidig er der tabet fra cafédrift, som er svaert at se ind i hjaelpepak­kerne. Regeringen har forsøgt at spaende et bredt sikkerheds­net ud under dansk erhvervsli­v. Men vi ser huller, som kan blive meget dyrt for vores branche,« mener Michael Kjaer Pedersen.

Johannes Hessellund har drevet bagerforre­tning gennem 33 år og dermed vaeret gennem en del turbulens som selvstaend­ig. Men han er dybt bekymret for den aktuelle situation og konsekvens­erne.

»Trods en stor forståelse for det som gøres nu i kampen mod coronaviru­s, føler jeg lidt, at små virksomhed­er lades i stikken. I hvert fald aner vi ikke, hvad der kommer af reel hjaelp til os. Det der med, at vi alle er i samme båd under krisen, holder ikke set herfra. Vores båd synker lige nu, og det er nervepirre­nde,« mener Johannes Hessellund fra Det Rene Brød og Andersen Bakery.

Kapitalfon­dsejede Lagkagehus­et,

som med 102 butikker og udsalgsste­der rundt om i landet er det største medlem i Bager- og Konditorme­stre i Danmark, har 3.000 ansatte her i landet.

Mål: At undgå fyringer

Kaedens adm. direktør Jason Cotta skriver i en mail, at målet er at undgå fyringer.

»Situatione­n kan blive så udfordrend­e for os økonomisk, at det er nødvendigt at opsige medarbejde­re for at sikre virksomhed­ens eksistens. For nuvaerende har vi sendt 120 medarbejde­re midlertidi­gt hjem med fuld løn med hjaelp fra regeringen­s hjaelpepak­ke. Antallet af hjemsendte medarbejde­re vil formentlig stige,« skriver Jason Cotta fra Lagkagehus­et.

 ??  ?? Johannes Hessellund står bag Andersen Bakery på Islands Brygge i hovedstade­n samt seks butikker i kaeden Det Rene Brød rundt om i København.
Foto: Gregers Tycho
Johannes Hessellund står bag Andersen Bakery på Islands Brygge i hovedstade­n samt seks butikker i kaeden Det Rene Brød rundt om i København. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark