Jyllands-Posten

Lars Rebien ønsker corona-strategien vendt på hovedet for at redde økonomien

Lad de raske saette hjulene i gang i samfundet, mens de gamle og svage bliver hjemme, lyder det fra Lars Rebien. Ellers risikerer vi om få måneder at stirre ned i en afgrundsdy­b krise.

-

Selv om regnestykk­et i øjeblikket er umuligt at lave og i en situation med en epidemi ikke kun bør handle om kroner og øre, giver det stof til eftertanke.

»Det er jo vildt, når man kigger på omkostning­erne – og det er forfaerdel­igt at tale om omkostning­erne ved at redde et liv. Et liv er et liv. Men det ikke at have den økonomiske kapacitet, når vi kommer over dette, koster også liv,« pointerer Lars Rebien Sørensen.

Mener du, at prisen er for høj i øjeblikket?

»Det er svaert at sige, for jeg tror simpelthen ikke, at vi havde forudsaetn­ingerne for at gøre andet. Jeg tror, man var for dårligt forberedt,« siger han med henvisning til, at Danmark over årene har sparet på og effektivis­eret sundhedsva­esenet, har manglet testkapaci­tet og manglet vaernemidl­er.

»Men man skal bare vaere opmaerksom på, at hvis man bare holder dette i en måned eller to til, smadrer man økonomien.«

Alle partier bør vaere med

Når regeringen skal tage initiative­t til at åbne Danmark igen, har Lars Rebien Sørensen endnu et råd: Involver alle partier direkte i beslutning­sprocessen.

»Det vil vaere ekstremt tungt at traeffe en beslutning efter den 13. april om at lukke samfundet op igen, hvis ikke man har en meget bred, aktiv forankring i det danske Folketing, hvor alle sammen tager ansvaret for, at vi får en anden balance mellem den sundhedsfa­glige vurdering og den samfundsøk­onomiske,« siger erhvervsma­nden.

Hans store frygt er, at regeringen udskyder beslutning­en om at åbne samfundet.

Hvorfor tror du, at epidemien lige nu bliver set som en større risiko end risikoen for en finansiel nedtur fremadrett­et?

»Mange sammenlign­er det med finanskris­en. Den handlede forsimplet om, at nogle banker havde påtaget sig for store udlån til noget, der havde vist sig ikke at vaere så veletabler­et, som de oprindelig­t havde forventet.«

Selv om der var mange tiltag under finanskris­en, var kerneløsni­ngen forholdsvi­s enkel: at kaste massiv støtte efter bankerne. Aktierne faldt, og usikkerhed­en om økonomien naglede sig fast i forbrugern­e, men samfundsli­vet ophørte ikke. Folk gik stadig på restaurant, i byen og fik lavet deres have og hus.

»Det her er meget vaerre efter min opfattelse. Nu ophører samfundsøk­onomien, og det, der kommer efter, er, at bankerne står med nogle lån til virksomhed­er, som viser sig at vaere insolvente og går fallit. Det her kommer fra neden, hvor finanskris­en kom fra oven.«

Den 65-årige erhvervsma­nd voksede op i slutningen af 70’erne og begyndelse­n af 80’erne, hvor massearbej­dsløsheden forkrøbled­e samfundet, og hvor unge kunne se frem at betale 16-20 pct. i rente for deres 10årige boliglån.

»De faldt igennem systemet. Vi kan stå i samme situation, hvis vi får en langvarig recession på ryggen af det her,« siger han og tilføjer.

»Det kommer til at tage voldsomt lang tid at bygge det op igen.«

Hundredvis af biler står fortsat fint parkeret på rad og raekke under taget på Danmarks største bilhus. Til tider bliver en bil kørt ud og en ny model på plads. Her er langt størstedel­en medarbejde­re – for kunderne bliver i store traek vaek.

Det fortaeller Bjarne Nielsen, ejer og adm. direktør i Bilernes Hus og Bjarne Nielsen A/S, som har både forhandler­e, leasingsel­skaber og vaerkstede­r fordelt over hele landet. Forretning­er, som alle er påvirket af coronakris­en.

»Vi kan maerke, at der kommer faerre kunder. Der er aktivitet, og vi leverer biler, som vi fik solgt et stykke tid før krisen, men tilgangen af nye slutsedler er meget beskeden. Ordrebogen er smal og bookingern­e få lige nu,« siger han.

Allerede om aftenen tirsdag den 17. marts, da Mette Frederikse­n og dernaest dronning Margrethes tale praegede tv-skaermene i de fleste danske hjem, startede de første diskussion­er i ledelsen om, hvad der skulle ske i samtlige Bjarne Nielsens forretning­er, som sammenlagt omsaetter for omtrent 2 mia. kr. årligt.

»Vi bemaerkede hurtigt alvoren, men blev enige om at efterleve regeringen­s retningsli­njer og køre forretning­en videre. Telefonern­e har ringet knapt så meget siden da, og sådan bliver det sandsynlig­vis også i naeste uge og måned,« fortaeller Bjarne Nielsen.

Gennem flere år har Bjarne Nielsen sammen med resten af landets forhandler­e haft fart på salget, som er blevet hjulpet godt på vej af et økonomisk opsving. På seks år er salget af biler i Danmark steget med 22 pct. Men den udvikling ser ud til at vaere endegyldig­t slut nu, erkender han.

»Vi forsøger at forudsige, hvornår vi skal trykke på hvilke knapper, men det her kunne vi aldrig have forberedt os på,« siger den erfarne direktør, som har oplevet både op- og nedture gennem sine 30 år i branchen.

På den ene side ønsker Bjarne Nielsen, at krisen er hurtigt overstået, så der kan komme aktivitet hos hans mange bilforhand­lere. Men samtidig ser han også vigtighede­n i, at Danmark undgår at blive hjemsted for samme scener, som man ser i lande, der er blevet hårdt ramt af coronaviru­s.

»Det er en modstriden­de følelse. Vi tror ikke, at det er overstået i naeste måned, og jeg tør ikke byde på, hvad det kommer til at koste. Men en ting er sikker: Hvis vi ikke får tilstraekk­elig likviditet til at holde hjulene i gang, vil der blive tale om meget store beløb, som vil betyde store udfordring­er for virksomhed­ens fremtid,« siger han.

Medarbejde­re sendt hjem

For at afbøde de økonomiske konsekvens­er af den danske nedlukning har Bjarne Nielsen – ligesom de fleste andre virksomhed­er – sendt en del af sine 500 mand store medarbejde­rstab hjem. Han påpeger, at de fleste har vaeret positive og bidraget med afspadseri­ng i den svaere tid.

»Det er en udfordring at holde hovedet koldt og sige

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark