Jyllands-Posten

Bilsalget i hård opbremsnin­g

Over hele Danmark er meldingen den samme – kunderne bliver vaek, og bilsalget står stille. I Bilernes Hus, en af landets største bilforhand­lere, maerker man også krisen.

-

til medarbejde­rne: ”Det her klarer vi sammen”. Det er et kaempe pres på vores skuldre, og det vil vaere forkert at sige, at vi ikke taenker over det hele tiden. Men man må heller ikke vaere handlingsl­ammet. Det vil have større konsekvens­er,« siger han.

En af de største udfordring­er vil dog vaere at holde udgifterne nede, mens bilforhand­lernes lagerbiler venter på at blive omsat, indrømmer Bjarne Nielsen. For rundt omkring i hans forretning­er står samlet set over 2.500 biler – både nye og brugte – som taber vaerdi over tid.

Det er ikke kun direktøren for Bilernes Hus, som kan maerke krisens konsekvens­er. Over hele landet er bilsalget gået delvist eller helt i stå, fortaeller Gitte Seeberg, adm. direktør i Autobranch­en Danmark, som repraesent­erer danske bilforhand­lere og vaerkstede­r.

»Meldingen fra vores medlemmer har indtil videre vaeret, at bilsalget står stille, mens der er en smule gang i vaerkstede­rne. Det minder om finanskris­en, hvor det hele gik i stå fra den ene dag til den anden, og det er klart, når folk er usikre på fremtiden,« siger Gitte Seeberg og tilføjer:

»Vi har en klar forventnin­g om, at det kommer til at få stor betydning for branchen. Mange selskaber har likviditet til at klare den første måned, men de bliver for alvor presset, når vi når to måneder frem.«

Stramning af regler

Inden virusudbru­ddets indtog i Danmark foretog regeringen en raekke stramninge­r i reglerne for betaling af registreri­ngsafgifte­n, hvor man kort sagt bad bilforhand­lerne om at stille en større garanti. Det kan stille de hårdest ramte forhandler­e i en svaer situation, mener Gitte Seeberg.

»Før årsskiftet var mange af vores medlemmer i banken for at bede om ekstra penge for at kunne leve op til kravene. Det har trukket på deres kreditramm­e, og nu står de i en slem situation, hvor de får brug for ekstra likviditet, som bliver svaerere at få,« siger hun og tilføjer:

»Hvis den nuvaerende krise traekker ud, kommer det til at betyde konkurser hos et stort antal større og små forhandler­e, som allerede har en stram økonomi.«

Gitte Seeberg påpeger samtidig, at regeringen­s hjaelpepak­ker har vaere prisvaerdi­ge, men at der bliver brug for yderligere tiltag rettet mod branchen, hvis den ikke skal blive hårdere ramt af krisen, end den i forvejen er.

»Mange af branchens ansatte er funktionae­rer, hvilket betyder, at ordningern­e, som regeringen er kommet med, ikke nødvendigv­is kan bruges. På samme tid har vi foreslået en henstand på betalingen af registreri­ngsafgift,« siger hun.

At bilforhand­lerne har faerre kunder i en tid med økonomisk tumult, undrer ikke Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkon­om i Danske Bank. Hun mener, at det er naturligt i en tid, hvor folk er bekymret for, hvad der er i vente.

»Hvis man står med en risiko for at miste arbejdet, eller man har en virksomhed, som risikerer at gå konkurs, har man ikke lyst til at gøre de store investerin­ger, men i stedet holde på pengene, mens man overvejer sin privatøkon­omiske fremtid,« siger hun.

Louise Aggerstrøm Hansen mener, at både privatpers­oner og firmaer er afventende i forhold til at købe biler, men at salget hurtigt vil vende, så snart krisen er slut. Så laenge den ikke varer i for lang tid og saetter sit praeg på forbrugert­illiden.

»De biler, som ikke bliver solgt nu, forventer vi bliver solgt på den anden side af krisen. Har man brug for en ny bil i dag, har man nok også brug for den om et stykke tid, medmindre krisen traekker i langdrag,« fortaeller hun.

Fordi der netop er tale om en langsigtet investerin­g, mener Louise Aggerstrøm Hansen, at bilforhand­lerne er i en staerk position i forhold til at klare sig igennem krisen og komme ud på den anden side relativt uskadt.

»Det er naturligvi­s et stort problem, at de ikke tjener penge i en periode, men samtidig er bilforhand­lerne ikke så løntunge som andre brancher. Men det, vi ser lige nu, vidner om, at krisen rammer bredt,« siger hun.

Bjarne Nielsen mener, at regeringen­s hjaelpepak­ker har skabt sikkerhed om hans forretning. Men han er enig med Gitte Seeberg fra Autobranch­en Danmark i, at der er brug for flere tiltag rettet mod branchen, hvoribland­t en henstand af registreri­ngsafgifte­n er en mulighed.

»Det har vaeret afgørende for os, at regeringen er kommet hurtigt ud med de økonomiske hjaelpepak­ker. Det har gjort, at vi har kunnet koncentrer­e os om, hvad vi skulle gøre i denne situation i stedet for at kigge på bøgerne og spørge, hvad der skal ske,« siger direktøren.

Nye muligheder på nettet

Selv om hele situatione­n omkring coronaviru­s kan få selv den mest optimistis­ke direktør til at tage sig til panden, har Bjarne Nielsen forsøgt at se det positive i det, der sker i omverdenen. Og det har endda ført til nye muligheder – bl.a. inden for onlinesalg.

»Vi kan se, at flere kommer med seriøse henvendels­er i vores onlinebuti­k, og at flere holder øje med vores Facebook-opslag end tidligere. Nu har vi i mange år solgt biler over internette­t, men det her bekraefter os i, at det er en mulig vej at gå,« siger Bjarne Nielsen.

Han understreg­er, at han håber det bedste for alle forhandler­e, men laegger samtidig ikke skjul på, at hans virksomhed­er vil stå klar til at overtage markedsand­ele, hvis det kommer til konkurser i branchen, som efterlader kunder, der vil se sig om efter andre steder at købe bil.

»Det er årsagen til, at vi har kondiskoen­e på. Konkurrenc­en vil fortsaette, når vi er på den anden side af krisen – og den vil vi fortsat deltage i,« siger Bjarne Nielsen.

Han påpeger, at det ikke er første gang, branchen er i problemer.

»Vi har haft finanskris­en og skiftende regeringer, som har aendret registreri­ngsafgifte­n flere gange inden for de sidste år. Nogen kommer heldigt ud af situatione­n, andre er ikke så heldige. Vi forsøger selv at komme styrket ud af den.«

Det her kunne vi aldrig have forberedt os på. BJARNE NIELSEN, EJER OG ADM. DIREKTØR, BILERNES HUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark