Jyllands-Posten

Pensionist­er tvinges til brandudsal­g af aktier

Pensionist­er, der selv har investeret deres ratepensio­n, tvinges nu til salg af aktier med tab for at overholde udbetaling­sreglerne. Dansk Folkeparti og Finans Danmark er parate til at se, om der kan findes en løsning.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De pensionist­er, der selv har investeret deres ratepensio­n, tvinges lige nu til at saelge aktier til rene udsalgspri­ser for at overholde pensionens udbetaling­splan. De har ingen mulighed for at stoppe eller reducere udbetaling­erne. Alene i bankerne er der sparet over 150 mia. kr. op i eget ratepensio­nsdepot.

»Ratepensio­nen er slet ikke så fleksibel, som mange tror. Mens livrenten kan saettes i stå, er det ikke muligt med ratepensio­nen for at forhindre spekulatio­n i skat og sociale ydelser. Det gaelder også, selv om kurserne er faldet 30-40 pct.,« siger Søren Andersen, pensionsek­spert og aktuar.

Jyllands-Posten har talt med en 80-årig pensionist fra Østjylland, der ikke ønsker at stå frem med navn. Han har fire år tilbage af udbetaling­sperioden på sin ratepensio­n. Udbetaling­en i år blev af banken beregnet ved årsskiftet ud fra vaerdien af depotet fordelt over de fire år.

Nu er depotet faldet kraftigt i vaerdi. Han tvinges til at saelge aktier med store tab for at kunne få udbetalt et højt månedligt beløb, så han kan leve op til det årlige udbetaling­skrav. Det betyder, at depotet bliver draenet.

»Når man som jeg har valgt at have ratepensio­nen i et aktiedepot, må man acceptere nogle udsving i udbetaling­erne fra pensionen fra år til år. Men det her er helt ekstremt. Aktierne er faldet 30-40 pct., og det er ikke stabilt endnu,« siger den 80-årige.

Han mener, at Folketinge­t burde give mulighed for enten at genberegne udbetaling­erne ud fra depotets nuvaerende vaerdi, så udbetaling­en bliver mindre. Eller give mulighed for at stoppe udbetaling­erne i en periode.

Dansk Folkeparti­s skatteordf­ører, Dennis Flydtkjaer, kan godt se problemet.

»Jeg er bestemt ikke ekspert på området, men vil stille et spørgsmål til skattemini­steren om det, så de kan vurdere, hvilke muligheder der er for at afbøde situatione­n,« siger Dennis Flydtkjaer.

Også bankerne ser gerne, at ”gør det selv”-opsparerne får en hjaelpende hånd i den ekstreme situation.

Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investerin­g & Opsparing i Finans Danmark, kalder det uhensigtsm­aessigt, hvis pensionist­er tvinges til at brandsaelg­e aktier af regulatori­ske årsager.

»Vi er derfor åbne over for en drøftelse af, om lovgivning­en kan indrettes på en måde, så man i ekstraordi­naere situatione­r med meget store fald på aktiemarke­derne kan saette udbetaling­erne på pause uden at gå på kompromis med hensynet til samspillet med de sociale ydelser,« siger Birgitte Søgaard-Holm.

Ratepensio­n på pause

Forsikring & Pension har laenge ønsket mulighed for at saette ratepensio­nen på pause for at fremme muligheder­ne for fleksibel tilbagetra­ekning, herunder pensionist­ernes mulighed for at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark