Jyllands-Posten

Det forventede afkast på aktier kan vaere på vej

Skønt der har vaeret tre store aktiekrise­r, er afkastet på aktier positivt set over de seneste 20 år. Det er bare ikke saerlig højt.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

CBS-professor Jesper Rangvid har de seneste år flere gange advaret om, at prisen på danske og globale aktier var alt for høj. Og om at vi kun skal forvente et afkast på 3,5 pct. efter inflation.

Men efter de store kursfald er han mere optimistis­k trods forventnin­g om en kortvarig, men ekstremt voldsom recession.

»Prisen for en krones indtjening på aktier er kommet ned i et mere normalt leje. Derfor bør det forventede afkast alt andet lige ligge lidt højere i de kommende år. Det er min vurdering som forsker,« siger Jesper Rangvid, der venter en dybere recession end under finanskris­en i årets første to kvartaler.

Efter de store kursfald på aktiemarke­derne, der i den forgangne uge har indhentet noget af det tabte, viser beregninge­r fra Velliv, at det årlige afkast på aktier de seneste 20 år i gennemsnit har vaeret på 3,8 pct. før inflation.

Samfundsfo­rudsaetnin­gerne

Jesper Rangvid står i spidsen for det uafhaengig­e råd, der udarbejder samfundsfo­rudsaetnin­gerne, som banker og pensionsse­lskaber skal bruge, når de laver prognoser for afkastet på danskernes opsparing og investerin­ger.

Rådet vurderede i efteråret, at afkastet på aktier de naeste 10 år bliver på i gennemsnit 5,5 pct. om året før inflation.

Jesper Rangvid pointerer, at han ikke kan sige, om rådets prognose for aktieafkas­t de naeste 10 år øges.

Det afhaenger fuldstaend­ig af rådets vurdering af den økonomiske vaekst og af prisniveau­et, når samfundsfo­rudsaetnin­gerne naeste gang skal opdateres. Velliv venter 5,5-6 pct. i årligt afkast på aktier de naeste 10 år.

Pensionsse­lskabet haelder efter de store kursfald dog mod de 6 pct. Aktier handles nu til samme niveauer for kurs/indre vaerdi som under finanskris­en.

»Der er mange økonomisk rationelle argumenter for, at aktierne på sigt vil rette sig. Men vi står i en global sundhedskr­ise, som skaber frygt og en svaert forudsigel­ig adfaerd på de finansiell­e markeder. Vi venter derfor, at markederne stadig vil piske op og ned i de kommende måneder,« siger Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Velliv.

Afkastet

Set over de seneste 50 år har det årlige afkast på aktier målt ved MSCI World inkl. udbytter vaeret 9,87 pct. trods store kriser ca. hvert 10. år. Det viser beregninge­r fra Velliv.

Men gik man i aktier for 20 år siden, er afkastet mindre attraktivt, nemlig 3,8 pct. el

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark