Jyllands-Posten

Højesteret tilsidesat­te dom om skat

Højesteret har underkendt en afgørelse, som Vestre Landsret traf i en skattesag i 2019. Her havde en far overdraget en post aktier til sine tre døtre, men forbeholdt sig en udbytteudl­odning på 48,4 mio. kr. I landsrette­n opnåede familien et resultat, hvor

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

De skattemaes­sige forhold ved generation­sskifte har, navnlig de senere år, vaeret genstand for meget stor interesse både i de mange familier, der står foran generation­sskifte, fra politisk side og blandt skattemynd­ighederne og rådgivere.

Lovgivning­en og skatteprak­sis har vaeret praeget af forskellig­e strømninge­r. På den ene side er reglerne for virksomhed­erne under den seneste regering blev lempet på forskellig vis. I skatteprak­sis har tendensern­e strittet i forskellig retning, alt efter hvilket område sagen har drejet sig om. Eksempelvi­s er den hidtil meget lempelige praksis om vaerdiansa­ettelse af fast ejendom ved generation­sskifte i levende live blevet fastholdt og for så vidt yderligere fundamente­ret, medens praksis vedrørende vaerdiansa­ettelse ved generation­sskifte ved arv er blevet skaerpet. Praksis om vaerdiansa­ettelse ved overdragel­se af selskaber ved de såkaldte A/ B-modeller er ligeledes på vej til at blive skaerpet.

Midt i dette stod Vestre Landsrets dom fra den 2. juli 2019, som føjede en helt ny – og for skatteyder­ne saerdeles gunstig – facet til praksis på området. Skattemynd­ighederne indbragte imidlertid sagen for Højesteret, som nu har tilsidesat landsrette­ns dom.

Den konkrete sag

Sagen drejede sig om en far, der i november 2014 solgte en post aktier i sit selskab til sine tre døtre.

Aktierne blev overdraget med skattemaes­sig succession. Det indebar, at faderen ikke skulle beskattes af sin fortjenest­e på aktierne ved overdragel­sen.

Døtrene blev derimod skattemaes­sigt stillet, som om aktierne var anskaffet til den pris og på det tidspunkt, hvor faderen havde anskaffet aktierne. Ved et senere salg skulle døtrene med andre ord beskattes ikke alene af den vaerdistig­ning, der måtte vaere sket i døtrenes ejertid, men også af den vaerdistig­ning, som var sket i faderens ejertid. Som kompensati­on for, at døtrene overtog denne skatteforp­ligtelse fra faderen, blev der givet en rabat i overdragel­sesprisen.

Det saerlige i sagen – og hvad der gav anledning til en efterfølge­nde skattesag – var, at faderen og døtrene havde aftalt, at en del af børnenes købesum, ca. 48,4 mio. kr., skulle betales til faderen på den måde, at faderen som led i handlen fik ret til at modtage de første 48,4 mio. kr. af det udbytte, som døtrene som nye aktionaere­r besluttede at udlodde fra selskabet. Faderen havde med andre ord forbeholdt sig ret til disse første 48,4 mio. kr.

Blot tre uger efter aktieoverd­ragelsen afholdt døtrene den 28. november 2014 en ekstraordi­naer generalfor­samling i selskabet og traf beslutning om at udlodde de aftalte

48,4 mio. kr., der som aftalt ved overdragel­sen blev betalt til faderen.

Udbyttet blev udbetalt til faderen med fradrag af indeholdt udbytteska­t, som udgjorde godt 13 mio. kr.

Efterfølge­nde anmodede faderen om at få tilbagebet­alt den indeholdte udbytteska­t, hvilket skattemynd­ighederne imødekom den 17. februar 2015.

Den 3. maj 2016 traf skattemynd­ighederne afgørelse om, at faderen skulle tilbagebet­ale udbytteska­tten, da udbyttet efter skattemynd­ighedernes opfattelse var skatteplig­tigt hos døtrene, og den udbytteska­t, som selskabet havde indeholdt, følgelig skulle henregnes til dem.

Spørgsmåle­t var herefter, om og i givet fald hvem der skulle beskattes af de 48,4 mio. kr. og dermed også, hvordan beskatning­en skulle ske set i lyset af, at faderen havde forbeholdt sig de 48,4 mio. kr. i aktieoverd­ragelsesaf­talen.

Familiens synspunkte­r

Efter døtrenes opfattelse var der ikke grundlag for at beskatte dem af de 48,4 mio. kr.

Ganske vist var beslutning­en om udbyttebet­alingen truffet af døtrene som aktionaere­r på en generalfor­samling afholdt efter deres aktiekøb. Men det var mellem faderen og døtrene aftalt ved købet, at faderen skulle modtage dette udbytte.

For faderens vedkommend­e var synspunkte­t, at de 48,4 mio. kr. – alt i overensste­mmelse med aktieoverd­ragelsesaf­talen – skulle anses som en del af hans salgssum for aktierne.

Selv om beløbet skulle tillaegges faderens anskaffels­essum for aktierne, skulle faderen efter hans opfattelse heller ikke beskattes af de 48,4 mio. kr., da han havde overdraget aktierne med skattemaes­sig succession til døtrene, og døtrene derfor havde overtaget skattebyrd­en.

Så efter familiens opfattelse var den første konklusion, at ingen skulle beskattes af udlodninge­n på de 48,4 mio. kr. Og som det naermere fremgår af det følgende, medførte konstrukti­onen, at den latente skattebyrd­e, som døtrene havde overtaget, helt eller delvist bortfaldt.

Senere beskatning af familien?

Da børnene havde overtaget aktierne med skattemaes­sig succession og dermed overtaget skattebyrd­en – og til overflod havde opnået en rabat ved prisfastsa­ettelsen – kunne man umiddelbar­t forvente, at den latente skat kom op til overfladen ved et senere salg.

Da selskabet imidlertid havde udloddet de 48,4 mio. kr., som faderen havde modtaget skattefrit, må det antages, at selskabets vaerdi var faldet tilsvarend­e, dvs. med 48,4 mio. kr., således at den udskudte skat på aktierne, som børnene havde overtaget, var reduceret eller måske helt bortfaldet med denne udlodning.

Slutresult­atet ville følgelig vaere, at de 48,4 mio. kr. ingensinde kom til beskatning, uanset at der var indrømmet familien en skatteraba­t ved overdragel­sen og dermed en rabat for en skattebyrd­e, der var helt eller delvist elimineret med denne transaktio­n.

Til overflod bemaerkes, at følges familiens synspunkte­r, kan det ikke udelukkes, at der efter en sådan transaktio­n ikke blot er tale om eliminerin­g af den latente skattebyrd­e – men måske mere end det, således at der ligefrem er skabt et latent skattemaes­sigt fradrag ved børnenes senere salg af aktierne. Det vil vaere tilfaeldet, hvis udlodninge­n på de 48,4 mio. kr. medfører en reduktion af vaerdien på aktierne til en vaerdi, der er lavere end faderens oprindelig­e anskaffels­essum.

Et synspunkt om, at der kan blive udløst skat hos børnene ved senere afståelse af aktierne som følge af en gennem årene opsparet indtjening, har ingen betydning for ovennaevnt­e synspunkte­r, da en senere vaerdistig­ning med afsaet i et meget lavt udgangspun­kt fortsat vil medføre, at skattebyrd­en på de overdragne aktier er reduceret med 48,4 mio. kr. – og, som naevnt, måske endda har skabt et udgangspun­kt med et ”gratis” skattemaes­sigt fradrag.

Skattemynd­ighedernes opfattelse

Naeppe overrasken­de var skattemynd­ighederne ikke enig i familiens tilgangsvi­nkel til beskatning­en.

Skattemynd­ighedernes indtog efter nogen overvejels­er følgende synspunkt:

Med udgangspun­kt i det skatteretl­ige grundprinc­ip om rette indkomstmo­dtager skulle døtrene beskattes af udbyttet på de 48,4 mio. kr., som blev besluttet udloddet på en generalfor­samling efter døtrenes aktiekøb og efter døtrenes beslutning som aktionaere­r.

Faderens forbeholdt­e udbytteret måtte efter skattemynd­ighedernes opfattelse anses som et tilsagn fra døtrene om, at de skulle betale et yderligere beløb til faderen svarende til de 48,4 mio. kr. Konsekvens­en heraf måtte antages at vaere, at børnene af egne

midler måtte betale udbytteska­t og i øvrigt aflevere et beløb svarende til udbyttet på 48,4 mio. kr. til faderen og altså uden hensyn til den skat, som børnene havde betalt.

Det forhold, at børnene havde givet afkald på udbyttet, medfører efter fast praksis ikke fritagelse for beskatning, da afkaldet var dispositiv­t. Det betyder, at der ikke var givet blankt afkald på udbyttet, men givet et afkald med en samtidig beslutning om, hvem der i stedet skulle modtage udbyttet. Derved måtte juraen vaere, at døtrene selv havde modtaget udbyttet og videregive­t det til faderen.

Vestre Landsrets dom af 2. juli 2019

Vestre Landsret nåede til manges store overraskel­se frem til, at familien skulle have medhold.

Afgørelsen var, blandt flere synspunkte­r, baseret på en svingende skatteprak­sis. Således forelå blandt andet nogle ikke offentligg­jorte bindende svar fra Skatteforv­altningen, (og altså ikke fra Skatteråde­t), som støttede familiens synspunkte­r, ligesom Landsskatt­eretten i en tilsvarend­e afgørelse fra 2003 havde fastslået, at en sådan udlodning skulle henføres til faderen som en del af hans salgssum.

Sagen indbragt for Højesteret

Skattemynd­ighederne indbragte herefter sagen for Højesteret, der traf afgørelse i sagen den 12. marts 2020. Ved denne afgørelse blev landsrette­ns afgørelse tilsidesat.

Højesteret henviste indledning­svis til lovgivning­ens grundlaegg­ende bestemmels­e om udlodning af udbytte, hvorefter alt, hvad der udloddes som udbytte til aktuelle aktionaere­r, er skatteplig­tig indkomst, medmindre andet er bestemt.

Og videre til, at døtrene var aktuelle aktionaere­r, da udbyttet blev udloddet, og at retten til udbyttet derfor som udgangspun­kt tilkom dem. Ifølge aftalen med faderen om overdragel­se af aktierne skulle udbyttet anvendes til delvis betaling af den købesum, de skulle betale for aktierne, og derfor skulle udbyttet udbetales til ham.

Højesteret fandt herefter, at døtrene under disse omstaendig­heder ikke kunne frigøre sig fra pligten til at betale udbytteska­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den 12. marts afsagde Højesteret dom i skattesage­n og tilsidesat­te dermed Vestre Landsrets afgørelse fra 2019. Højesteret fandt, at skattemynd­ighederne som udgangspun­kt var berettiget til at kraeve skatten ved familieove­rdragelsen tilbage.
Foto: Kim Agersten/Polfoto
Den 12. marts afsagde Højesteret dom i skattesage­n og tilsidesat­te dermed Vestre Landsrets afgørelse fra 2019. Højesteret fandt, at skattemynd­ighederne som udgangspun­kt var berettiget til at kraeve skatten ved familieove­rdragelsen tilbage. Foto: Kim Agersten/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark