Jyllands-Posten

Derfor kan boligejere og købere tage rentestign­inger roligt

Bankerne har et stort ansvar for at sikre, at det danske boligmarke­d ikke kastes ud i en krise. Det er unødvendig­t.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Rygterne svirrer i øjeblikket. Bankerne tøver med at give lån til bolig på grund af coronakris­en.

En fremtraede­nde bankmand har hvisket mig i øret, at det faktisk er god bankrådgiv­ning at sige »tøv lidt!«

Hvis det er udtryk for god bankrådgiv­ning, vil denne sende det danske boligmarke­d til taelling. Det vil ikke kun ramme boligkøber­e og saelgere, men mange andre. Ifølge ejendomsma­eglerkaede­n EDC skaber en hushandel i gennemsnit små 300.000 kr. i ekstraomsa­etning hos byggemarke­der, lokale håndvaerke­re, møbelbutik­ker, gardinmont­ører mv.

Bankerne har som saedvanlig, fristes man til at sige, fået en hjaelpende hånd fra regeringen i disse krisetider. Den buffer, der skal sikre bankerne mod nye kriser, er saenket fra 1 til 0 pct. Det skulle i sig selv give mulighed for at låne 200 mia. kr. ekstra ud.

Før coronakris­en klagede bankerne over, at vi ikke ville låne penge af dem. Efter at regering og folketing lukkede Danmark ned og dermed reelt besluttede, at vi skal have en recession, kan mange få brug for at låne. Lukker banker og realkredit­institutte­r kassen i, har de et forklaring­sproblem.

Frygten for at boligmarke­det kollapser, behøver ikke blive til virkelighe­d. Boligmarke­det kan efter flere års fest sagtens holde til et prispres.

Priserne vil nok falde på grund af den lidt højere rente. Men hvor meget? Jo flere, der siger det, desto større er risikoen for, at det bliver en selvopfyld­ende profeti.

Fakta er: Renten på de 30årige realkredit­lån er nu 1,5 eller 2 pct. Det holder vi lige fast i. Vi kan altså låne i 30 år til kun 1,5 pct. i rente. Det er historisk lavt. Skattefrad­raget napper en tredjedel af renteudgif­ten, inflatione­n tager resten. Skulle det få markedet til at kollapse? Nej vel.

Det er korrekt, at man ikke kan blive kreditgodk­endt til lige så meget, som da renten hed 0,5 pct. Men så må man have flere penge med hjemmefra. Og det har mange boligejere i form af frivaerdi.

Men fakta er: Det er blevet dyrere at låne. Hvorfor har det ingen betydning?

Det skyldes konverteri­ngsmulighe­derne. Hvis man tager et 2 pct.-lån taet på kurs 100, får man en lav obligation­srestgaeld og en lav ydelse i øvrigt. Hvis renten falder til 0,5 eller 1 pct., konvertere­r man nedad og får en lavere ydelse. Stiger renten, konvertere­r man såmaend bare opad og får skåret i restgaelde­n.

Hvad så, hvis renten hverken stiger eller falder? Så har man stadig et billigt lån. Så laenge, man kan få et lån hjem til en kurs taet på 100, kan jeg ikke se den store risiko der.

Det giver i den grad mening at vaelge lån med fast rente frem for flekslån i øjeblikket. Ydelsen er højere, men betragt det som en forsikring mod den enorme uro, der er på finansmark­ederne. En renteforsi­kring er lige så vigtig som en indboforsi­kring.

Og der har aldrig vaeret så gode muligheder for at få et boliglån uden kurstab som nu. Det skyldes, at flere realkredit­institutte­r har tyvstartet med nye obligation­er. Hvert tredje år kommer der nye obligation­er helt automatisk. Det sker i år med virkning fra den 1. september. Da udgår den nuvaerende 30-årige obligation med udløb i 2050. Den erstattes af en med udløb i 2053. Men da bl.a. Totalkredi­t har tyvstartet med at udstede de nye obligation­er, betyder det, at vi frem til 1. september kan vaelge både de gamle og nye versioner af både 1,5- og 2 pct.-lånet.

De nye obligation­er ligger typisk 1,5 kurspoint under de gamle. Det er en fordel. For det betyder, at hvis den gamle runder kurs 100 inden 1. september, kan man snuppe en af de nye uden naevnevaer­digt kurstab. Der er frit valg.

Det er en usaedvanli­g, men optimal situation, der kun opstår hvert tredje år.

Her kan banker og realkredit­institutte­r give os en hjaelpende hånd. De kan udstede to lånetilbud.

Det er en praksis, som bl.a. Nordea Kredit tidligere har brugt i en periode, hvor renterne hoppede og dansede op og ned. Det giver sikkerhed for boligejere­n, der ikke behøver at frygte kursuro.Falder kursen for meget på et af lånene, vaelger vedkommend­e blot det med en kurs taet på 100. Realkredit­institutte­rne er bundet af deres lånetilbud, det er boligejere­n til gengaeld ikke. Det giver en ekstra sikkerhed og fjerner rentenerve­rne.

Men hvem siger, at priserne falder? Jo flere, der siger det, desto større er risikoen for, at det bliver en selvopfyld­ende profeti.

Det bør vaere en selvfølge at udstede to lånetilbud i en situation som denne, hvor de finansiell­e markeder er uforudsige­ligt vilde.

Det er let at blive revet med, miste modet og udsaette bla. et boligkøb trods skilsmisse, dødsfald eller familiefor­øgelse.

Men fakta er altså: Det er stadig historisk billigt at få et realkredit­lån i Danmark, og frem mod den 1. september er der frit valg på alle lånehylder.

Hvis din bankrådgiv­er råder til at vaere forsigtig og kommer med sit eget håndholdte bud på, hvor meget han eller hun ”tror”, at priserne vil falde nu, så insister på at komme til at tale med en voksen.

Vi kan huske alle kriserne helt tilbage til slutningen af 1980’erne. Der har vaeret en del siden, og ved I hvad? Boligmarke­det har overlevet hver gang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark