Jyllands-Posten

Gør energireno­vering af boligerne let

Vores boliger er ikke nok i fokus i klimadebat­ten. Branchen bør gøre det nemmere for ejerne.

- GUNDE ODGAARD sekretaria­tschef i Bygge-, Anlaegs- og Traekartel­let finans@finans.dk

Det er saerdeles glaedeligt, at Klimarådet peger på, at energireno­vering af den eksisteren­de bygningsma­sse er en af de nemmeste og billigste måder at spare på energien og dermed nedbringe CO2-udledninge­n.

Klimarådet­s nye rapport har masser af gode anbefaling­er, når det gaelder byggeog anlaegsbra­nchen. Ikke mindst når det gaelder intelligen­te styringssy­stemer af el, varme og ventilatio­n, som også Klimapartn­erskabet for Bygge og Anlaeg har som en af sine vigtigste anbefaling­er.

Det samme gaelder for en raekke af de andre tiltag om energireno­vering af den eksisteren­de bygningsma­sse, hvor Klimarådet isaer peger på, at offentligt ejede bygninger må gå forrest.

Imidlertid forholder Klimarådet sig ikke saerlig meget til vores boliger. Hverken parcelhuse eller lejebolige­r, hvilket er en stor skam. For her er der meget at hente.

Vi ved, at befolkning­en og bygningsej­ere interesser­er sig for energireno­vering og energieffe­ktiviserin­g i deres bygninger og/eller bolig.

Bolius’ hjemmeside og andre søgetjenes­ter oplever rekordmang­e besøg. Men det skal også medgives, at det for den enkelte bolig-/bygningsej­er kan vaere svaert at finde ud af - hvad man skal, og hvad er det rigtigste?

Derfor bør vi se, om ikke vi kan skabe pakkeløsni­nger for energireno­vering af boliger, plug and play-løsninger, så bygnings- og boligejere af enhver art kan henvende sig ét sted, til ét konsortium, hvor man får et uvildigt råd fra en ingeniør eller arkitekt om, hvad der bedst kan betale sig i den enkelte bygning eller bolig.

Hvad prisen vil vaere for at få energieffe­ktiviserin­g eller energireno­vering sat i vaerk. Hvad er den forventede besparelse på varme og energiforb­rug, og hvordan kan dette finansiere­s? Hvis der er behov herfor.

Hvis man derfor etablerer joint ventures mellem rådgivende virksomhed­er, udførende virksomhed­er og finansiell­e virksomhed­er, så ville man som bygnings- eller boligejer kun skulle henvende sig ét sted for at få et kvalificer­et råd, opgaven løst og finansiere­t.

Når vi ydermere ved, at mange af vores parcelhuse er samlet i store parcelhusk­varterer, som er opført på nogenlunde samme tidspunkt, på stort set samme måde og af stort set samme materialer. Så kan man typologise­re både bygninger/parcelhuse, men også de løsninger, som er mest relevante. På den måde kan indsatsen skaleres. Skalering og gentagelse betyder, at vi bliver bedre til at energireno­vere, men også at prisen vil komme ned. Samtidig bliver det interessan­t for den finansiell­e sektor, for eksempel pensionska­sserne, at gå med i sådanne konsortier, hvis vi kan sikre en vis volumen af aktivitet.

At begynde på denne opgave med at danne joint ventures for energireno­vering behøver ikke at afvente hverken klimaplane­r eller regeringen­s initiative­r.

Det samarbejde kan virksomhed­erne bare gå i gang med umiddelbar­t, og det er egentlig maerkeligt, at det ikke allerede er sket - interessen og behovet fra bygningsej­erne taget i betragtnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark