Jyllands-Posten

Nye hjaelpepak­ker er nødvendige, hvis vi skal komme hurtigt over krisen

Der er behov for yderligere hjaelpepak­ker, hvis dansk økonomi skal komme sig hurtigst muligt over krisen, påpeger to tidligere overvismae­nd.

-

Winston Churchills legendaris­ke “V for Victory” under Anden Verdenskri­g har fået en fornyet betydning i den økonomisk politiske debat. Vi oplever desvaerre en meget markant nedgang i den økonomiske aktivitet forårsaget af regulering­er af social aktivitet, transport osv. som følge af coronakris­en.

Disse stramninge­r har en sundhedsma­essig begrundels­e. De skal mindske risikoen for, at sundhedsva­esenet bryder sammen og for at reducere antallet af alvorligt syge og dødsfald.

Tiltagene får stor økonomiske betydning, da de er en bremse på mange former for økonomisk aktivitet. En nedgang i den økonomiske aktivitet kan ikke undgås, og spørgsmåle­t er, om det blive en kortvarig nedgang eller en mere langstrakt lavkonjunk­tur. Kort sagt, om den økonomiske udvikling følger et V, et U eller måske et L forløb

For at afbøde de økonomiske omkostning­er for virksomhed­er og lønmodtage­re har et enigt folketing vedtaget en raekke nødvendige økonomiske hjaelpepak­ker. Hjaelpepak­kerne er blevet effektuere­t løbende i de forgange uger, og i går kom yderligere et tiltag i form af fremrykked­e offentlige investerin­ger.

I de kommende dage og uger vil det vise sig, om initiative­rne er tilstraekk­eligt omfattende og målrettede til at afbøde de negative økonomiske konsekvens­er. En nedgang i den økonomiske aktivitet og beskaeftig­elsen kan ikke forhindres, men omfanget af det økonomiske tilbagesla­g kan mindskes. En veltilrett­elagt økonomisk politik øger sandsynlig­heden for, at udviklinge­n i den økonomiske aktivitet bliver V-formet.

Hvis det lykkes at holde hånden under økonomien, vil danske virksomhed­er vaere klar til at tage fat, når coronakris­en er overstået.

Men det forudsaett­er, at virksomhed­erne kommer nogenlunde helskindet igennem krisen, og at forbrugern­es købekraft ikke er varigt reduceret. Det er hovedsigte­t med de nuvaerende hjaelpepak­ker.

Men der et stort behov for løbende at vurdere, om hjaelpepak­kerne virker efter hensigten og justere dem i det omfang, det er nødvendigt. Naeste udfordring bliver at udarbejde en exitstrate­gi. På det tidspunkt, når sundhedsmy­ndighedern­e vurderer, at det er sundhedsma­essigt forsvarlig­t at ophaeve restriktio­nerne på sociale aktivitete­r, vil der vaere behov for en ny type økonomiske initiative­r som et supplement til de midlertidi­ge hjaelpepak­ker.

For at målrette anden bølgen af den økonomiske politik så effektivt som muligt, er der behov for at danne sig et overblik over omfanget af de økonomiske krigsskade­r og identifice­re de hårdest ramte brancher. Med afsaet i denne viden er det muligt effektivt at målrette de naeste hjaelpepak­ker, så de har størst mulig samfundsøk­onomisk effekt, og ikke belaster de offentlige kasser mere end højst nødvendigt.

De økonomiske konsekvens­er af coronakris­en afhaenger imidlertid ikke alene af den økonomiske politik i Danmark. Krisen er global og derfor vil en global recession påvirke eksportvir­ksomhedern­e og dermed dansk økonomi. Der er i en raekke lande gennemført krisepolit­iske tiltag i form af finansog pengepolit­iske lempelser.

Disse reaktioner er kommet meget hurtigt og er en afgørende forskel til finanskris­en, hvor der ikke var en tilsvarend­e hurtig og ekspansiv orienterin­g af den økonomiske politik. Det traekker i retning af at mindske den globale nedgang. Omvendt er der en risiko for, at usikkerhed om den økonomiske udvikling, og om der i efteråret kan komme en anden bølge af coronakris­en, mindsker hastighede­n i normaliser­ingen af den økonomiske situation.

Målet for de danske politikere er dog den samme uanset den internatio­nal situation, nemlig at foretage økonomisk politiske indgreb, der giver den størst mulige sandsynlig­hed for, at det bliver et V og ikke et langtrukke­t U, eller L-forløb, der kommer til at karakteris­ere den økonomiske udvikling fra 2020 og frem.

Jo større den negative påvirkning er fra udlandet, desto svaerere bliver det at undgå en langvarig økonomisk krise og desto større bliver kravene til den økonomiske politik. Men der er også et stort spillerum for at føre en aktiv økonomisk politik. Som vi har fastslået i et tidligere indlaeg, er de finanspoli­tiske muskler i Danmark endog meget store.

Ulemperne ved en langtrukke­n krise er meget tydelige i erindringe­n fra erfaringer­ne fra den finansiell­e krise i 2008-09. Den finansiell­e krise udviklede sig til en regulaer økonomisk krise, hvor det tog adskillige år, før dansk økonomi var tilbage i gear.

En langvarig krise saetter sig i faldende boligprise­r, lav aktivitet og høj og vedvarende ledighed. Jo laengere krisen er, desto højere er sandsynlig­heden for, at landets produktive evner lider varig skade. Både på grund af at ellers veldrevne virksomhed­er må dreje nøgle om og mister vaerdifuld markedsken­dskab og effektivt produktion­sapparat og på grund af, at arbejdssty­rken mister kvalifikat­ioner, og kommer laengere vaek fra arbejdsmar­kedet.

Derfor er det helt overordned­e mål, at coronakris­en ikke skaber en lang og dyb lavkonjunk­tur. Det stiller store krav til den økonomiske politik, og med de vedtagne tiltag er der taget et stort første skridt i den retning. Men der er behov for at følge op på tiltagene, og der vil med stor sandsynlig­hed vaere behov for yderligere tiltag.

Her er et godt vidensgrun­dlag om krisens påvirkning­er af økonomien helt afgørende for, at politikern­e kan traeffe de rigtige beslutning­er. Det er økonomerne­s opgave at bibringe den viden, og der arbejdes på højtryk for at styrke beslutning­sgrundlage­t med analyser af hjaelpepak­kernes effektivit­et og med at identifice­re coronakris­ens vaerste ofre. Selv er vi i samarbejde med bl.a. McKinsey & Company i gang med at analysere hvilke økonomiske implikatio­ner coronakris­en vil have for dansk økonomi generelt og for forskellig­e sektorer i den danske økonomi.

 ??  ?? Jo laengere krisen varer, desto større er sandsynlig­heden for, at landets produktive evner lider varig skade.
Arkivfoto: Casper Dalhoff
Jo laengere krisen varer, desto større er sandsynlig­heden for, at landets produktive evner lider varig skade. Arkivfoto: Casper Dalhoff
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark