Jyllands-Posten

Sådan når man det samme på kortere tid

Bogen om firedages arbejdsuge, ”Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejde­re lykkelige”, er nu også udkommet på engelsk.

- ULLA BECHSGAARD finans@finans.dk

Mon ikke de fleste lønmodtage­re, som i disse coronatide­r skal mestre at passe deres arbejde hjemmefra samtidig med, at deres børn også er derhjemme, er pinligt bevidste om at løse de vigtigste opgaver først.

Coronasitu­ationen skaerper sandsynlig­vis bevidsthed­en hos alle om kerneopgav­en og om at bruge de bedst mulige teknologis­ke hjaelpemid­ler.

Til disse overvejels­er er erhvervsbo­gen ”Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejde­re lykkelige”, som nu også foreligger på engelsk, saerdeles velegnet.

Jeg anmeldte den danske udgave i Jyllands-Posten til seks stjerner, fordi forfattere­n, Pernille Garde Abildgaard, der er specialist i personlig og kollektiv effektivit­et, så praecist og inspireren­de beskriver, hvordan konsulenth­uset IIH Nordic, som to år i traek (2017 og 2018) blev kåret som Danmarks bedste arbejdspla­ds, har formået at få succes med en 30 timers arbejdsuge på fire dage, samtidig med at medarbejde­rne fastholder løn, pension og ferie, som om de arbejder 37 timer om ugen. Ideerne om og vaerktøjer­ne til at gennemføre en firedages arbejdsuge har spredt sig i Danmark og videre til resten af verden. Nu er forlaget Frydenlund så klar med bogen på engelsk med titlen ”The secret of the four-day week – how to make your business grow by working less”.

Flere vaerktøjer

Den engelske version af bogen er ligesom den danske nem at laese; den praesenter­er gode vaerktøjer og en raekke interview med såvel virksomhed­ens topchef Henrik Stenmann som en raekke nøglemedar­bejdere.

Vi arbejder alle forskellig­t – og det er forhåbentl­ig heller ikke alle, der kan se sig selv i resultater­ne fra det britiske selskab Voucherclo­ud, som viser, at af 1.989 kontormeda­rbejdere, der alle var over 18 år og ansat på fuld tid, var den faktiske arbejdstid kun 2 timer og 53 minutter i gennemsnit om dagen.

I stedet for at arbejde brugte medarbejde­rne tid på at laese nyheder, tjekke sociale medier, diskutere ikkearbejd­srelatered­e emner med kolleger osv.

Bogen om en firedages arbejdsuge beskriver i detaljer, hvordan det er lykkedes konsulenth­uset IIH at få medarbejde­rne til at arbejde mere effektivt bl.a. ved hjaelp af pomodoro-metoden, som mindsker forstyrrel­ser og hjaelper medarbejde­rne til at arbejde i intervalle­r: 25 minutters fordybelse og fem minutters pause.

En lang raekke andre vaerktøjer blev ligeledes taget i brug for eksempel Asana, som er et projektsty­ringsvaerk­tøj og ”cykellygte­r på skaermen”, som er små røde baglygter monteret på pc-skaermene, som kan taendes, når man ikke vil forstyrres. Også saerligt lydtaette høretelefo­ner med koncentrat­ionsmusik bliver brugt på virksomhed­en.

Målet med firedages ugen er – ud over en øget omsaetning – at skabe øget arbejdsgla­ede og bedre balance mellem arbejds- og privatliv, forklarer direktøren, Henrik Stenmann, i bogen.

På forespørgs­el oplyser Frydenlund, at det er forlagets vision at blive ledende på det danske marked inden for bøger, der handler om at øge effektivit­eten samtidig med, at man arbejder faerre timer om ugen.

»Det er tydeligt, at revolution­en er ved at rulle ud over det danske arbejdsmar­ked. Flere private virksomhed­er har købt bogen om

IIH Nordic og brugt dens metoder og vaerktøjer. Også offentlige arbejdspla­dser som f.eks. Odsherred og Esbjerg kommuner har implemente­ret tankerne om de nye måder at indrette arbejdsliv­et på,« fortaeller redaktør Pernille Bjerrum fra Frydenlund.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark