Jyllands-Posten

»Når man gerne bare vil levere resultater og køre med 120 km/t., er det ikke alle, der trives i det samme tempo«

Har gjort karriere i både Coloplast og Matas, men nu har hun taget det naeste skridt i sin karriere og kan skrive adm. direktør på visitkorte­t.

-

Hun har prøvet at overtage en blodrød forretning uden at kunne tale det lokale sprog, og senest har hun skullet forsøge at fremtidssi­kre de fysiske butikker i en presset detailbran­che.

Nu har Katrine Benthien taget endnu et skridt op ad karrierest­igen og leder Danmarks største leverandør af medicinsk udstyr til sundhedsse­ktoren.

»Nogle kigger på mig og siger, at det hele ser meget planlagt og målrettet ud. Helt så planlagt og målrettet har det ikke vaeret. Jeg har klart en fremdrift og vil gerne udvikle mig, så jeg hele tiden får flere og nye muligheder,« siger Katrine Benthien, der i begyndelse­n af februar begyndte i jobbet som adm. direktør for Mediq i Danmark.

Kigger man naermere på hendes cv, ser det hele imidlertid lidt mere strukturer­et ud, end hun selv giver udtryk for.

Efter at have afsluttet sin kandidat i finansieri­ng og regnskab fra Copenhagen Business School (CBS) i 2004, har karrieren konstant taget fart.

Hun er kommet til Mediq med mere end 10 års erfaring fra store danske virksomhed­er som medicovirk­somheden Coloplast og senest Matas, hvor hun efter flere forfremmel­ser endte med jobbet som udviklings­direktør og dermed var en del af den øverste ledelse. Selv om Katrine Benthien selv nedtoner planlaegni­ngen, vil hun gerne åbent anerkende, at hun ikke er »super god« til at lave det samme i alt for lang tid.

»Jeg er helt klart blevet mere rund over tid. Når man gerne bare vil levere resultater og køre med 120 km/t., er det ikke alle, der trives i det samme tempo,« siger hun.

Franske udfordring­er

Hendes laerepenge i den sammenhaen­g kom, da hun var i Coloplast og fik ansvaret for sårplejefo­rretningen i Frankrig. En opgave, der mildest talt viste sig at vaere udfordrend­e.

»Det var det største marked på davaerende tidspunkt, og der var blodrøde tal. Der skulle laves en turnaround, før vi overhovede­t kunne skabe vaekst i den division på globalt plan,« siger Katrine Benthien.

Jobbet var hendes første større ledelsesjo­b, og udover at få et stort budgetansv­ar skulle hun også opbygge et nyt team fra bunden ude i salgskanal­erne, mens hun overtog et team på kontoret. Alt i alt endte det med at blive 75 personer.

»Jeg er resultator­ienteret og pragmatisk i min tilgang, så det gik hurtigt op for mig, at det var en opgave, der var svaerere, end hvad jeg nogensinde havde prøvet. Ikke intellektu­elt, men svaerere, fordi det handlede om at motivere mennesker, få dem til at gå i

en retning og få dem til at finde motivation i, at det var påkraevet at give noget ekstra,« siger Katrine Benthien.

Det var dog ikke sådan, at hun fik jobbet uden nogen tidligere ledelseser­faring. Tidligere havde hun bare i højere grad ledet specialise­rede grupper, f.eks. konsulente­r. Ifølge Katrine Benthien var det en helt anden form for ledelse.

Selv mener hun, at opgaven i Frankrig var »lidt learning by doing«. Det var også en opgave, der på flere punkter kraevede, at hun så på ledelsesop­gaven med nye øjne.

Pludselig var det nemlig ikke kun, lidt karikeret, folk som hende selv, der skulle ledes. Eller sagt på en anden måde. Det var ikke laengere ”bare” en gruppe, der selv buldrede af sted med 120 km/t.

»Min davaerende chef sagde også til mig, at det blev spaendende at se, hvordan jeg ville løse den opgave,« husker Katrine Benthien.

»Jeg laerer meget ved at lytte, så jeg kom langt ved at tage ud med vores saelgere, selv om jeg ikke talte fransk, og de ikke talte ret meget engelsk. Nogle få talte engelsk, så jeg måtte hurtigt få laert noget fransk. Det var dér, jeg fik alle guldkornen­e, for de findes som oftest yderst i frontlinje­n,« siger Katrine Benthien.

Laeren, der siden har fulgt hende endnu mere, er, at alt på et hovedkonto­r i virkelighe­den er en supportfun­ktion til salg. Uanset om der er tale om et dattersels­kab eller et stort internatio­nalt selskab.

En formålsdre­vet branche

Nu skal hun lede 170 mennesker fra Mediqs kontor i Brøndby og får samtidig ansvaret for en omsaetning på mere end 700 mio. kr.

En virksomhed, der over de seneste år har klaret sig godt, men som også står midt i en brydningst­id med et sundhedssy­stem i hastig både udvikling og forandring. Og hvor digitale løsninger på alverdens problemsti­llinger kun kommer til at fylde mere og mere.

Den største drivkraft for Katrine Benthien ligger dog i, at branchen som helhed er meget »formålsdre­vet«. Netop det giver ifølge hende stort set altid anledning til, at den type virksomhed­er har en både »vild energi« og motivation i virksomhed­ens kultur.

»Sundhedsse­ktoren udvikler sig hele tiden, og historisk har Mediq gjort det rigtig godt. Det sagt, så er vi nødt til hele tiden at forblive relevante. Det er en spaendende opgave,« siger Katrine Benthien om Mediq, der i dag er kapitalfon­dsejet.

Det er en ejerskabss­truktur, der spillede en afgørende rolle for, at den tidligere Novo Nordisk-komet Christian Kanstrup sagde ja tak til et job som chef for Mediq i Norden og Baltikum.

En mand, der nu bliver Katrine Benthiens direkte chef.

Jeg har tidligere i min karriere taenkt, at man fra øverste hold kunne gøre ting bedre eller smartere, og nu får jeg så chancen for selv at bevise det. KATRINE BENTHIEN, ADM. DIREKTØR, MEDIQ DANMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark