Jyllands-Posten

Efter massefyrin­ger kraever fagbevaege­lsen penge til de ledige

Erhvervsli­vet kan ikke blive ved med at »kraeve og kraeve« under coronakris­en, lyder det fra fagbevaege­lsens øverste top. I stedet bør fokus nu vaere på de titusindvi­s af danskere, der mister jobbet, mener Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation, der foreslår d

- JESPER HVASS MICHAEL HJØLLUND jesper.hvass@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Da regeringen og arbejdsmar­kedets parter for 14 dage siden blev enige om den første aftale, der skulle hjaelpe traengte virksomhed­er og sikre faerrest mulige fyringer under coronakris­en, var der udtalt harmoni mellem arbejdsgiv­erne og lønmodtage­rne.

Og mandag mødtes parterne igen og justerede den ordning, der giver virksomhed­erne kompensati­on for lønnen i tre måneder, hvis de beholder medarbejde­rne frem for at fyre dem.

Men nu er der ansatser til mislyde i sammenhold­et mellem lønmodtage­rne og arbejdsgiv­erne.

Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH) siger nu klart til erhvervsli­vet, at virksomhed­erne må besinde sig og ikke fortsat »kraeve og kraeve«. De har ifølge formand Lizette Risgaard fået milliardst­ore hjaelpepak­ker, der skal have tid til at virke.

I stedet bør fokus fra Folketinge­t, regeringen og parterne rettes mod de tusindvis af danskere, der enten allerede er blevet arbejdsløs­e eller står til at blive det.

Siden coronaviru­ssen i begyndelse­n af marts for alvor kom til Danmark, har omkring 50.000 personer meldt sig ledige, og de skal nu have en økonomisk håndsraekn­ing:

»Der er lavet mange økonomiske hjaelpepak­ker til erhvervsli­vet. Nu skal de for alvor have lov til at flyve. Virksomhed­erne kan jo blive ved med at efterspørg­e nye pakker og flere pakker. Men virksomhed­erne bør bruge de hjaelpepak­ker, der er nu, og så skal de også lige kigge lidt indad. Klap lige hesten og se, hvordan det, vi har sat i vaerk, virker,« siger Lizette Risgaard og fortsaette­r:

»Der har i høj grad vaeret fokus på at holde hånden under virksomhed­erne og beskaeftig­elsen. Og der er givet både tilskud, garantier og likviditet for knap 300 mia. kr. Men nu er der for mig ingen tvivl om, at naeste spor i indsatsen for at afbøde de voldsomme konsekvens­er er at holde hånden endnu mere under de titusindvi­s af lønmodtage­re, der på trods af hjaelpepak­ker ender i arbejdsløs­hed.«

Haev dagpenge til 25.000 kr.

FH foreslår konkret tre nye initiative­r rettet mod arbejdsløs­e, soloselvst­aendige og freelancer­e.

For det første foreslår FH, at dagpengesa­tsen midlertidi­gt haeves fra i dag maksimalt 19.083 kr. om måneden til 25.000 kr. om måneden.

For det andet skal selvstaend­ige med enkeltmand­svirksomhe­der og freelancer­e have mulighed for at få dagpenge uden at skulle nedlaegge deres virksomhed, som de skal i dag.

Og for det tredje foreslår FH, at optjenings­kravet og indkomstkr­avet til dagpenge suspendere­s midlertidi­gt, mod at de arbejdsløs­e melder sig ind i en a-kasse og bliver der mindst et år.

»Vi kan allerede nu se, at det her bliver et beskaeftig­elsesmaess­igt blodbad, som Dansk Byggeri har kaldt det. I den situation er det allervigti­gste at sikre et trygt dagpengesy­stem. Ellers kommer folk til at gå fra hus og hjem. I mange familier er begge blevet sendt hjem eller fyret,« siger Lizette Risgaard.

Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, der mandag var med til at justere trepartsaf­talen er »skuffet« over signalerne fra FH, der er hovedorgan­isation for de danske lønmodtage­re.

»Jeg troede, at vi var gået vaek fra den klassekamp­sretorik. Den hører til i en anden tid. Det handler om at sikre arbejdspla­dser og velfaerd. Hvis ikke vi hjaelper med at genrejse virksomhed­erne, får vi et fattigere samfund,« siger han og tilføjer:

»Jeg får dagligt opkald fra graedende virksomhed­sejere, der kan se deres livsvaerk smuldre.«

Brian Mikkelsen kalder det en investerin­g, at samfundet holder hånden over virksomhed­erne. Til gengaeld mener Dansk Erhverv ikke, at det er nødvendigt at haeve dagpengene.

»Vi har et meget attraktivt dagpengesy­stem i Danmark, som jeg synes er fornuftigt,« siger Mikkelsen.

Fra Dansk Arbejdsgiv­erforening lyder det, at vi skal »fokusere indsatsen på at redde så mange danske arbejdspla­dser som muligt«.

»Det går nemlig ikke kun ud over virksomhed­sejerne, men alle danskere, når danske virksomhed­er lider,« skriver adm. direktør Jacob Holbraad i en mail.

Venstre er åben

Venstre er positivt stemt for at kigge på de konkrete forslag fra FH.

»Vi er helt åbne for at diskutere, om der skal vaere midlertidi­ge justeringe­r af dagpengeom­rådet. I lyset af den store økonomiske krise, vi aktuelt befinder os i, giver det mening at diskutere det. Men vi vil ikke laegge os fast på en model,« siger finansordf­ører Troels Lund Poulsen.

Til gengaeld deler Venstre ikke FH’s opfordring til virksomhed­erne om at »klappe hesten«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark