Jyllands-Posten

Norden styrker det militaere samarbejde i kampen mod corona

Forsvarsmi­nistrene fra de nordiske lande har aftalt at bistå hinanden med bl.a. faelles evakuering af soldater, kampflystø­tte og deling af oplysninge­r.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Den eskalerend­e coronapand­emi får nu de fem nordiske lande til at rykke endnu taettere sammen om det militaere samarbejde og håndtering­en af den uforudsige­lige krise og de trusler, som den bringer med sig.

Med en ny aftale har de nordiske forsvarsmi­nistre på et møde mandag aftalt at arbejde taet sammen, styrke koordinati­onen, bakke hinanden op og dele oplysninge­r for at sikre den regionale sikkerhed og stabilitet i Norden og på internatio­nale missioner under krisen.

Det fortaeller forsvarsmi­nister Trine Bramsen efter et videomøde mandag i det nordiske forsvarssa­marbejde, Nordefco, hvor Danmark i år varetager formandska­bet. Samarbejde­t omfatter Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island, og Trine Bramsen havde rykket håndtering­en af coronakris­en øverst på dagsordene­n.

Taet koordinati­on

»Der var på mødet enighed om, at vi skal arbejde taet sammen og dele oplysninge­r og viden om, hvordan krisen håndteres og influerer på vores samfund. Der er enighed om, at vi skal bakke hinanden op siger hun,

De nordiske forsvarsmi­nistre har som et af flere, nye konkrete skridt aftalt at samarbejde taet, hvis der opstår behov for evakuering af soldater og andre udsendte på internatio­nale missioner, hvis de udstatione­rede for eksempel bliver syge med covid-19.

»Vi har aftalt at bistå hinanden og koordinere evakuering­er helt taet på tvaers af de nordiske lande, så vi kan hjaelpe soldater eller diplomater hjem, hvis de bliver meget syge derude. De nordiske lande har forskellig­e kapacitete­r. Nogle steder har Danmark fly, mens de andre har fly andre steder,« siger Trine Bramsen. i Norden,«

Evakuering af syge

Den faelles evakuering af syge kan f.eks. ske fra militaere missioner i Mali, Irak, Afghanista­n eller i Sydeuropa, hvor flere af de nordiske landes forsvar bidrager til EU’s graense- og kystvagtsa­gentur, Frontex, der bl.a. har til opgave at bekaempe irregulaer migration og graenseove­rskridende kriminalit­et i Middelhavs­området.

Desuden blev det aftalt, at de fem nordiske lande skal hjaelpe hinanden med kampflystø­tte, hvis det bliver nødvendigt.

»Med den ustabilite­t, der bliver skabt under en krise som denne, er det afgørende, at vi har vores afvisnings­beredskabe­r med kampfly i hvert enkelt land. Hvis der er noget, som gør, at et afvisnings­beredskab bliver sat ud af kraft i et land, har vi aftalt at støtte hinanden,« siger Trine Bramsen.

Under mødet orientered­e de fem nordiske lande om deres nationale indsatser og strategier i kampen mod coronasmit­ten, og hvordan krisen påvirker de nationale forsvar. Både Finland, Island og Norge har valgt at gå naesten samme vej som Danmark, mens Sverige skiller sig ud med en anden tilgang til krisen. Det svenske samfund er således ikke i samme grad blevet lukket helt ned.

Frygt for cyberangre­b

Ministrene drøftede også risikoen for cyberangre­b og fremmede magter, som vil udnytte krisen til at sprede skadelige påvirkning­skampagner og indsamle efterretni­nger om beredskab og infrastruk­tur i Danmark og andre vestlige lande. Som beskrevet i Jyllands-Posten mandag er der – ifølge Trine Bramsen – allerede set eksempler på påvirkning­skampagner mod Danmark.

»Alle de nordiske lande er opmaerksom­me på, hvilke sårbarhede­r der kommer i et samfund, når man står i kriser. Der er en staerk enighed på tvaers af de nordiske lande om, at vi også skal samarbejde på det her felt og dele viden,« siger hun.

Den kommende vanskelige genåbning af samfundet efter krisen var også på dagsordene­n.

»Når vi er igennem krisen, står vi forsvarspo­litisk over for et andet billede. Også her har vi aftalt en taet koordinati­on,« siger Trine Bramsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark