Jyllands-Posten

Derfor er ekspertern­e dybt uenige. »Sandheden er jo, at vi i virkelighe­den står over for noget, vi ikke kender«

Ekspertern­es råd om, hvordan vi bedst bekaemper coronaviru­s er mange og forskellig­e. Men nu siger flere eksperter, at sandheden i virkelighe­den er, at ingen kender svaret på, hvad der er rigtig og forkert. Og det stiller laegeviden­skaben over for et kendt

- MATIAS SEIDELIN NIKOLAJ RYTGAARD MADS BONDE BROBERG matias.seidelin@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Hvordan skal man angribe coronaen? Og hvornår? Og med hvilke midler? Og med hvilken styrke? Eksperter og myndighede­r er ikke enige om, hvilken slagsplan der er den bedste mod den voksende virusepide­mi. Statslige myndighede­r, WHO, professore­r og en stribe tidligere højtståend­e ansatte kommer med forskellig­e og sommetider direkte modsatrett­ede udsagn i debatten.

Det skaber forvirring i befolkning­en, og det gør også, at politikern­e er på mere gyngende grund med coronaviru­s, end når de eksempelvi­s skal forhøje en afgift og får beregninge­r for, at det vil give mellem 1,5 og 1,6 mia. kr. ekstra i statskasse­n.

En af årsagerne til forvirring­en er, at vi med coronaviru­s står over for en ny og ukendt fjende. Man ved meget om coronaen, men der er også meget, man ikke ved. Og det bør man laegge åbent frem:

»Sandheden er jo, at vi i virkelighe­den står over for noget, vi ikke kender. Og det skal vi blive bedre til at erkende i offentligh­eden. Vi har nogle erfaringer fra influenza, men coronaviru­s opfører sig anderledes end influenza. Derfor skal man også vaere varsom med at komme med for bastante udtalelser om, hvordan man skal bekaempe den,« siger f.eks. Bjørn Melgaard, der har en fortid som direktør i Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO’s vaccinepro­gram.

Ifølge ham er et godt eksempel de seneste ugers diskussion­er om at teste eller ikke at teste bredt i befolkning­en. Ifølge WHO’s strategi skal man således teste så bredt som muligt for at inddaemme smitten så meget som muligt. Men til Politiken torsdag udtalte faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at WHO’s strategi var »totalt passé«.

Udtalelsen var opsigtsvae­kkende, fordi Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde ifølge iagttagere kort forinden efter massiv offentlig kritik havde erkendt, at Danmark havde testet for lidt. Eksemplet illustrere­r ifølge Bjørn Melgaard ikke bare en forfejlet kommunikat­ionsstrate­gi, men også en strategi, der er alt for firkantet. For i virkelighe­den ved vi slet ikke, hvad der vil ske, hvis vi ikke inddaemmer nok.

»Af samme grund mener jeg, at man bliver nødt til at arbejde med et forsigtigh­edsprincip – simpelthen ved at teste, fordi vi ikke ved, om folk får lungeskade­r, eller om de kan gensmittes, fordi vi ikke ved, hvor laenge antistoffe­r overlever efter en infektion,« forklarer den tidligere WHO-direktør.

På spørgsmåle­t, om Bjørn Melgaard ikke selv gør det, som han advarer andre mod at gøre – nemlig at komme med for bastante udmeldinge­r – siger han:

»Jo, du kan godt sige, at jeg er det første offer for min egen kritik. Men som myndighed har du altså et ekstra ansvar for, at du ikke zigzagger over for befolkning­en,« forklarer han.

Ny form for rådvildhed

Lektor og forsker på Aarhus Universite­t i global sundhed og infektions­sygdomme og afdelingsl­aege på Aarhus Universite­tshospital, Christian Wejse, mener ikke, at afstanden mellem WHO og Danmark er så stor, som den er blevet gjort til.

»Vi siger jo ikke i Danmark, at man ikke skal teste. Vi siger bare, at det er for sent at inddaemme virus, og at vi derfor koncentrer­er os om nogle bestemte grupper. Til gengaeld er det jo evident, at der er blevet testet for lidt, og at vi derfor skal teste mere,« siger han.

Christian Wejse medgiver dog, at de mange forskellig­e meldinger kan vaere svaere at følge med i for almindelig­e mennesker. Og han mener, at forskerne – ligesom han selv – skal blive bedre til at forklare, hvad der er op og ned i de forskellig­e teorier.

»Ellers kan det føre til en form for rådvildhed. Det kan jeg godt se. Vi skal blive bedre til at sige, at vi står over for en ny sygdom, hvor vi hele tiden får ny viden,« siger han.

Lige nu gransker han f.eks. materiale fra forskere i Kina, og der kommer hele tiden nyt til, siger han.

»Billedet bliver hele tiden rykket. Og jeg har det også selv oplevet at have sagt noget i offentligh­eden, som bagefter viste sig at vaere lidt skaevt, fordi der i mellemtide­n var kommet nye oplysninge­r frem. Vi bliver hele tiden klogere. Og det gør forskninge­n også,« siger han.

For eksempel viser data fra Italien ifølge Christian Wejse lige nu, at dødelighed­en blandt covid-19-ramte i Italien er langt højere for personer over 70 år end i Kina. Netop det forhold er forskere verden rundt lige nu ved at undersøge.

»Det kan jo tyde på, at en del forhold er anderledes i Kina end i Europa. Men hvordan det haenger sammen, ved vi faktisk ikke. Men det kan selvfølgel­ig have en enorm betydning for, hvordan vi skal behandle sygdommen på sigt,« siger Christian Wejse.

Trine Mogensen er professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universite­t og laege på infektions­medicinsk afdeling på Aarhus Universite­tshospital. Også hun forklarer, at sygdommen er så ny, at der hele tiden kommer ny viden, der kan aendre de sundhedsfa­glige anbefaling­er.

Samtidig kan ekspertern­es udtalelser synes at stritte mod hinanden, fordi der er brug for forskellig­e løsninger på forskellig­e tidspunkte­r.

»Lige nu er er det utroligt vigtigt at bruge de begraensed­e ressourcer på at teste først og fremmest de syge, og dernaest de aeldre, svage og sundhedspe­rsonale for at begraense smitten dér. Laengere henne i forløbet, når epidemien aftager, og vi begynder at åbne samfundet igen, bliver det endnu vigtigere at teste bredt for at få et indtryk af antallet af smittede og for at se, om der er lokal opblussen eller nye smittekaed­er, som man kan saette ind over for,« siger hun.

Modstriden­de råd

Trine Mogensen understreg­er, at det selvfølgel­ig er forvirrend­e og frustreren­de for befolkning­en, når myndighede­rne begynder at give modstriden­de råd til den befolkning, som gerne skulle rette sig efter anbefaling­erne.

»Det kan man godt sige er lidt beklagelig­t. Men det afspejler nok blot, at det er en ny sygdom, og det er virkelig svaert at sige, hvad der er det rigtige at gøre, og der er mange delvist modsatrett­ede prioritete­r. Derfor er det måske meget forståelig­t og forventeli­gt, at forskellig­e eksperter vil have forskellig­e holdninger og kan tolke de tilgaengel­ige videnskabe­lige data lidt forskellig­t. Sådan vil det vaere i et frit land med demokrati, og den åbne diskussion er vi nødt til at have.«

Alligevel er spørgsmåle­t, hvordan politikern­e navigerer i de skiftende meldinger. Saerligt i en situation, hvor de hver dag skal tage afgørende beslutning­er om den videre faerd fremad i den største krise, som Danmark har oplevet siden Anden Verdenskri­g. Dansk Folkeparti­s sundhedsor­dfører, Liselott Blixt, siger, at hun mest laener sig op ad professor Lone Simonsen fra Roskilde Universite­t og programmet ”Den Uafhaengig­e”, der med stor succes bliver sendt af den tidligere Radio 24Syv-journalist Asger Juhl på Facebook.

»Jeg synes, at hun er utrolig fornuftig og nøgtern og forklarer tingene, som de er,« siger Liselott Blixt, der i lighed med andre kritikere mener, at de danske sundhedsmy­ndigheder har vaeret for sene til at erkende, at der var et problem med virusspred­ning.

For Stinus Lindgreen, der er sundhedsor­dfører for De Radikale og i øvrigt ph.d. i bioinforma­tik, er det ikke en ny diskussion. Han kender den, fra da han selv var forsker. Han forstår godt, hvis borgerne sidder forvirrede tilbage:

»Det er en blanding af politik og en reel faglig diskussion, og derfor er der bare nuancer, som kan vaere svaere at formidle. Det er forvirrend­e, og jeg kan godt forstå, at folk taenker: ”Hvad fanden skal man tro og taenke her? Gør vi det helt forkerte eller rigtige?”,« siger han.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar til sagen fra direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

Sandheden er jo, at vi i virkelighe­den står over for noget, vi ikke kender. Og det skal vi blive bedre til at erkende i offentligh­eden. BJØRN MELGAARD, TIDLIGERE DIREKTØR I WHO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark