Jyllands-Posten

Krisen tvinger familiers skjulte alkoholmis­brug frem i lyset

Nye grupper af alkoholmis­brugere dukker op i en tid, hvor folk er i karantaene eller arbejder hjemme, lyder det fra alkoholbeh­andlere landet over.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Den 60-årige kvinde, der i fredags ringede til Ann Sofie Kuhlwein Kristianse­n, er blandt de hidtil skjulte alkoholike­re, som formanden for Faggruppen Alkoholbeh­andlere i Dansk Socialrådg­iverforeni­ng oplever bliver skubbet frem i lyset af coronakris­en.

»Hun fortaeller, at hun i årevis har arbejdet hjemme og er sluppet afsted med at drikke to flasker vin, før hendes mand kom hjem fra arbejde. Men nu er de sammen hele døgnet. Der er mange med et overforbru­g, der bliver opdaget i denne tid. Mange har stadig børn og aegtefaell­e og har ikke endnu mistet deres job. Det er en fin gruppe at arbejde med – for normalt kommer vi først i kontakt med dem, når alt er gået rigtig galt. Det er min klare opfattelse, at vi landet over får travlt efter coronakris­en,« siger Ann Sofie Kuhlwein Kristianse­n, der også arbejder med alkoholbeh­andling i Holstebro Kommune.

Hendes telefon kimer i øjeblikket med nye mennesker, som hun tilbyder online rådgivning og – i de vaerste tilfaelde – afrusnings­pladser til.

»Der er pres på i de små hjem. I går ringede en kvinde med tre børn på tre forskellig­e skoletrin. Hun magter ikke stressen ved at skulle jonglere job, Aula og hjemmeskol­ing af tre børn, så hver aften, når ungerne sover, åbner hun vinen – og dagen efter har hun det dårligt, men hvad skal hun stille op? Der er et øget behov for hjaelp til de mennesker, der kunne vaere dig og mig, men hvor misbruget først traeder tydeligt frem, fordi vi er hjemme sammen i en situation, hvor folks job og liv er på spil,« siger Ann Sofie Kuhlwein Kristianse­n.

Ringer med abstinense­r

Hos landets største private alkoholbeh­andler, Tjele, der har ca. 80 døgnpatien­ter om måneden, oplever afdelingsl­eder Christina Bredahl Frederikse­n et øget ønske om at komme i døgnbehand­ling:

»De, der ringer, er konkret behandling­skraevende. Der er kaos på job og i hjemmet. Nogle har abstinense­r, fordi de forskellig­e leveringss­ervicer er under pres, og de kan ikke selv komme ud og købe deres alkohol. Andre ringer, fordi de er hjemsendt fra jobbet uden opgaver. Familien kan ikke rumme dem laengere, og nu kan de slippe afsted med at tage i døgnbehand­ling, uden at kollegaern­e opdager noget.«

Tjele og de øvrige behandling­ssteder tager flere corona-forbehold såsom laegetjek af nye patienter, nej til patienter, der er i risikogrup­pen for smitte, og aflysning af alle besøg udefra.

»Vi har desvaerre måttet lukke for vores pårørendeb­ehandling. Den foregår i grupper, og det smerter os, for der er mange børn og unge ude i hjemmene lige nu, der ser ting, som de ikke burde,« siger Christina Bredahl Frederikse­n.

Stormløb mod test

At samtalen om alkohol fylder i de danske hjem, fremgår også af en øget aktivitet på Alkohol & Samfunds hjemmeside. Her kan man teste sit forbrug via en WHO-udviklet test.

I uge 9 gennemført­e 209 testen. I uge 12 – ugen efter at karantaene­reglerne og nedlukning­en blev indført – steg det tal til 2.100 gennemført­e test.

Kommunikat­ionsansvar­lig Ida Fabricius Bruun oplyser, at mens der er stormløb mod testen, er tilstrømni­ngen til den hjaelpelin­je, der drives i faellesska­b med Sundhedsst­yrelsen, normal. Muligvis fordi mange har opdaget, at alkoholbeh­andlingsst­ederne stadig er åbne.

Alkohol & Samfund står bag en opdateret liste over de kommunale tilbud, og billedet er her, at der generelt holdes åbent. Flere har dog lukket for personligt fremmøde og tilbyder i stedet samtaler over telefon.

Pres på

I det private behandling­stilbud Møllen i Tørring i Midtjyllan­d trak indehaver Birthe Zinck vejret ind, da statsminis­ter Mette Frederikse­n forkyndte lukning af Danmark.

»Jeg ventede, at to ting ville ske. Enten ville ingen ringe, fordi de var bange for at blive fyret og ikke havde råd til behandling. Eller at telefonern­e ville kime, fordi det ville blive så vildt ude i familierne. Det sidste er sket. Min telefon kimer uafbrudt, men jeg kan ikke tage flere ind. Jeg er bange for at tage en ind med coronaviru­s, der smitter de andre,« siger hun.

Det er de pårørende til folk med misbrug, der ringer til hende.

»Voksne børn, der ringer og siger, at deres far lige er faldet ned af en skammel, eller at deres mors forbrug er eskaleret helt vildt, og at deres mindre søskende stadig bor hjemme. Jeg har netop lagt på fra en samtale med en datter. Hun sagde, at de jo godt havde kendt til farens problem, men at de altid havde kaldt det noget andet som stress eller depression. Alkoholen er blevet meget synlig i de små hjem. Familierne kan ikke laengere kigge vaek. Der er tid nu til at tale sammen – i stedet for at lade hverdagen aede problemern­e. Det er godt,« siger Birthe Zinck, der har det dårligt med, at hun har måttet afvise folk, der vil i behandling.

På Behandling­scenter Søby Park i Hammel bereder daglig leder Steen Beck sig på et stort rykind, når befolkning­en igen lukkes ud i samfundet:

»Vores højsaeson er normalt efter ferier såsom sommerferi­en eller påske, når folk har vaeret sammen i laengere tid i familiens skød. Der vil vaere dem, der under coronakris­en har dulmet problemern­e med alkohol, som vil erfare, at de ikke kan stoppe igen, når de vender tilbage til hverdagen. Så må de erkende, at de skal have hjaelp.«

Der er mange børn og unge ude i hjemmene lige nu, der ser ting, som de ikke burde. CHRISTINA BREDAHL FREDERIKSE­N, AFDELINGSL­EDER, TJELE

 ??  ?? Illustrati­on: Rina Kjeldgaard
Illustrati­on: Rina Kjeldgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark