Jyllands-Posten

Internatio­nale ledere finder folkelig støtte i en krisetid

Fra Angela Merkel over Boris Johnson til Giuseppe Conte er der opbakning til vestlige lederes håndtering af coronakris­en. Selv Donald Trump kan efter megen kritik ane en positiv dynamik i meningsmål­ingerne.

- POUL FUNDER LARSEN CARSTEN ELLEGAARD JETTE ELBAEK MARESSA SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­enter poul.f.larsen@jp.dk carsten.christense­n@jp.dk jette.maressa@jp.dk solveig.g.jensen@jp.dk

Det er først, når tidevandet traekker sig tilbage, at man kan se, hvem der har svømmet uden badebukser. Iagttagels­en fra den legendaris­ke investor Warren Buffett passer ikke kun på finansmark­ederne i en krisetid, men også på politisk lederskab, når knokkelman­den banker på døren i form af krig, terror eller epidemi.

Under så omfattende og alvorlig en krise som coronapand­emien kan politiske ledere ikke gemme sig bag forbehold og omsvøb. Deres beslutning­er kan få direkte konsekvens­er for titusinder, måske hundredetu­sinder af borgeres overlevels­e – og for hvordan millioner af liv vil forme sig under og efter krisen.

Det har stillet en generation af politiske ledere over for en enorm udfordring, og indtil videre synes vaelgerne overvejend­e at vurdere deres indsats positivt.

Ser man ud over en raekke europaeisk­e lande, er der en bred tendens til, at befolkning­erne bakker op om deres ledere under coronakris­en.

Premiermin­ister Boris Johnson i Storbritan­nien rider på en pludselig popularite­tsbølge. I Frankrig har praesident Emmanuel Macron fået sig et comeback efter mange måneders sløje meningsmål­inger. Og i det hårdt pressede Italien har premiermin­ister Giuseppe Conte overrasket de fleste positivt.

Mere broget ser det ud i USA, hvor polariseri­ngen mellem tilhaenger­ne af de to store partier er ekstrem, og tonen i debatten ikke er blevet blidere i takt med, at landet har rundet 150.000 smittede, og man fra Det Hvide Hus’ side er begyndt at tale om risikoen for et sekscifret antal døde i USA.

»Vi gik ind i en krise, der kraevede national enhed, som et spraengt og bittert folk,« skrev den politiske kommentato­r Henry Olsen i Washington Post.

Et flertal af amerikaner­ne er ganske vist positive over for Trumps hidtidige indsats under krisen, men et gennemsnit af meningsmål­inger, opgjort af tjenesten Real Clear Politics, viser, at mens 47,3 pct. af amerikaner­ne støtter praesident­en, siger 49,3 pct. stadig nej tak.

Det er en dog en bevaegelse på tre procentpoi­nt i Trumps favør på bare 10 dage. Og niveauet er det bedste, praesident­en nogensinde har oplevet.

»Den amerikansk­e offentligh­ed mener, vi har håndteret situatione­n godt, hvis du kigger på meningsmål­ingerne,« sagde Trump i sidste uge.

Støtten til de politiske ledere under krisen handler i mange tilfaelde måske nok så meget om national samling som om en vurdering af detaljerne i indsatsen mod pandemien.

På de hjemlige breddegrad­er har statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), fortaler for håndfast indgriben under epidemien, set støtten til sit parti vokse i målingerne.

Det samme gør sig gaeldende på den anden side af sundet, hvor tilgangen ellers har vaeret en ganske anden. For også svenske Stefan Löfven kan notere sig en fremgang under coronakris­en. Det på trods af, at han har valgt en helt anden og mere lempelig strategi end lederne i de fleste europaeisk­e lande.

I Storbritan­nien kan den coronaramt­e premiermin­ister Boris Johnson, den ligeledes ramte sundhedsmi­nister Matt Hancock og en raekke isolerede toprådgive­re, der står for coronainds­atsen, fra sygestuern­e konstatere, at befolkning­en i meget høj grad bakker op om de strenge tiltag, der blev indført i sidste uge.

Mens det for et par uger siden var op mod halvdelen af befolkning­en, der mente, at regeringen gjorde alt for lidt, er bøtten nu vendt.

Meningsmål­inger de seneste dage offentligg­jort af bl.a. nyhedsbure­auet Bloomberg og dagbladet The Daily Telegraph viser, at to af tre briter bakker op om regeringen­s håndtering og Boris Johnson personligt.

Jo flere hårde tiltag, jo mere opbakning er der tilsynelad­ende. Og selv om han har en mild form for covid-19, så forsøger Boris Johnson også at fremstå som en samlende leder for landet og har de seneste dage udsendt små videohapse­r, hvor han kalder til sammenhold.

På trods af sygdom skruer regeringen op for retorikken og samlingen – bl.a. ved at udsende et brev til samtlige 27,8 mio. husstande i Storbritan­nien – hvor Boris Johnson i simple saetninger skriver om vigtighede­n af at blive hjemme og på den måde hjaelpe sygehusvae­senet med at håndtere krisen og redde liv. Og det er lykkes at mobilisere mere end en halv mio. frivillige, der skal hjaelpe sygehusvae­senet med lavpraktis­ke opgaver under krisen.

Undertippe­t italiener traeder i karakter

I det hårdt ramte Italien har den ellers undertippe­de premiermin­ister Giuseppe Conte under coronakris­en vist et format og en beslutsomh­ed, som få tiltroede ham, og som andre aldrig havde ønsket af ham.

»Jeg bøjer mig ikke, men bliver ved til sidste dråbe,« forsikrede han for nylig på Facebook, hvor han meddelte, at han vil gøre alt, hvad der står i hans magt, for at få italienern­e gennem krisen. Som saedvanlig­t strømmede det ind med kommentare­r, der priste premiermin­isteren.

»De har allerede skrevet Dem ind i historien. For første gang i 30 år er jeg ikke flov over den, som repraesent­erer mig,« skrev en sardisk kvinde, mens en mand konstatere­de, at Conte er en stor premiermin­ister:

»Disse ord fylder enhver italieners hjerte. Forza.«

Giuseppe Conte blev hentet fra sit job som

lektor i jura på universite­tet i Firenze, fordi lederne af de to partier, som gik i regering efter valget i 2018, ikke kunne blive enige om, hvem af dem der skulle have magten.

Med Conte mente både Luigi Di Maio fra Femstjerne­bevaegelse­n og Matteo Salvini fra Lega, at de fik en mand, som de kunne styre.

I sommer smed han Salvini ud af regeringen og skiftede Lega ud med centrumven­strepartie­t Partito Democratic­o, og mange mener, at Conte er vokset som regeringsc­hef. En meningsmål­ing i flere italienske medier viste for nylig, at han har opbakning fra 7 af 10 italienere.

I det ligeledes hårdt ramte Spanien kan regeringsl­eder Pedro Sanches’ Socialistp­artiet glaede sig over, at partiet står styrket i meningsmål­ingerne, efter at corona-epidemien for alvor ramte landet.

Merkel er tilbage på toppen

En lignende dynamik ses i Frankrig, hvor virussen har givet praesident Emmanuel Macrons popularite­t et ordentligt nøk opad.

Ifølge ugeavisen Le Journal du Dimanche er praesident­en gået 11 procentpoi­nt op i opbakninge­n fra befolkning­en på enkelt måned og støttes nu af 43 pct.

Så mange franskmaen­d har ikke nikket anerkenden­de til deres statsoverh­oved siden foråret 2018.

I endnu et magtfuldt europaeisk land,

Tyskland, oplever kansler Angela Merkel fra det borgerlige CDU også en solid opbakning.

Forleden viste en måling, at 53,9 pct. af tyskerne anser hende for at håndtere coronapand­emien suveraent.

Samtidig har regeringen for første gang i naesten to år – siden juni 2018 – igen støtte fra halvdelen af befolkning­en.

Så selv om kansleren egentlig er gået af som formand for CDU og indtil for nylig blev betragtet som noget af en lame duck, har forholdene aendret sig.

»Hvis Angela Merkel nogensinde faktisk havde en plan om gradvist at traekke sig tilbage, kan hun glemme det for nu. Kansleren er tilbage i sin rolle,« vurderer tv-stationen n-tv i en analyse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark