Jyllands-Posten

USA godkender malariamed­icin i kampen mod corona

USA åbner for medicin, selv om der ikke er dokumentio­n for, at det hjaelper på covid-19-patienter. I Danmark ivaerksaet­ter man forsøg.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

De amerikansk­e myndighede­r har udstedt en tilladelse, der giver landets laeger lov til at udskrive og behandle indlagte coronapati­enter med malariamed­icin.

Laegerne har fået lov til at behandle hospitalsi­ndlagte med blandt andet klorokin, der er et aeldre middel, som i dag er godkendt til behandling af malaria og en raekke gigtsygdom­me. Nu vil man i USA også bruge det til at behandle covid-19.

Det sker i et forsøg på at bekaempe epidemien, der allerede har kostet over 2.500 amerikaner­e livet.

»Forskere I USA og over hele verden har identifice­ret adskille potentiell­e virksomme laegemidle­r imod covid-19, herunder klorokin og hydrokloro­kin,« udtaler Alex Azar, der er sundhedsmi­nister i en pressemedd­elelse.

Det er stadig ikke påvist, at klorokin virker. Der er ikke lavet videnskabe­lige forsøg i stor skala, der kan bevise, at klorokin overhovede­t har en effekt. Det erkender de amerikansk­e myndighede­r.

Giver håb

»Der er beretninge­r om, at denne medicin måske kan vaere virksom i behandling­en af indlagte covid-19-patienter. Kliniske forsøg er dog påkraevet for at påvise, at medicinen har en effekt,« skriver sundhedsmi­nisteriet.

Den franske laege Didier Raoult har fået stor opmaerksom­hed for et mindre studie, som han mener skulle påvise klorokins effekt på coronapati­enter.

Siden er der dog blevet påvist flere fejl og mangler i forsøget.

Praesident Donald Trump har tidligere fremhaevet klorokin som et muligt mirakelmid­del i coronakamp­en. Og han bliver også naevnt i sundhedsmi­nisteriets beslutning om at godkende praeparate­t.

»Praesident Trump tager alle midler i brug for at for at beskytte amerikaner­e imod coronaviru­s og give dem håb,« skriver sundhedsmi­nisteriet.

Ingen dokumentat­ion

I Danmark bruger myndighede­rne ikke klorokin til behandling af covid-19-patienter.

Den amerikansk­e beslutning vaekker undren hos Thomas Benfield, der er professor og overlaege på infektions­medicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

Hvad taenker du om, at man i USA godkender behandling med malariamed­icin til covid-19-patienter?

»At man er desperat i USA. Det er udokumente­ret, at det har en effekt,« siger Thomas Benfield.

Hvorfor gør man ikke det i Danmark?

»Vi er ikke desperate. Vi kraever evidens for, at behandling­en virker. Sådan var det før covid-19, og det er det under, og sådan bliver det også bagefter,« siger Thomas Benfield.

Men der er indikation­er af, at det kan have en gavnlig effekt?

»Nej. Der er ingen indikation­er af, at det kan have en gavnlig effekt,« siger Thomas Benfield.

Det er et godkendt laegemidde­l, så hvad er risikoen?

»At man kan dø at det. Det er heldigvis en meget, meget sjaelden bivirkning, der kan føre til dødsfald. Desuden er der en raekke lette bivirkning­er, som ikke er behandling­skraevende. Derfor skal man naturligvi­s gennemføre et kontroller­et forsøg, som følger retningsli­njerne for at undersøge, om medicinen har en gavnlig effekt eller ej,« siger Thomas Benfield.

Forsøg på vej i Danmark

Det er netop, hvad Hvidovre Hospital saetter i gang som det første i landet. Hospitalet vil ivaerksaet­te et forsøg, hvor et sted mellem 300 og 400 personer, der er smittet med covid-19 vil blive tilbudt behandling med klorokin. Halvdelen af gruppen vil få aktivt klorokin, mens den anden halvdel vil få vil få placebo og skal fungere som kontrolgru­ppe.

Desuden vil man i forsøget også undersøge, om malariamed­icinen kan have en praeventiv effekt for ikke-smittede. Dette gøres ved at behandle personer i samme husstand som coronasmit­tede.

Ansøgninge­n om at ivaerksaet­te forsøget er netop ved at blive faerdiggjo­rt. Inden det kan saettes i gang, skal forsøget godkendes af Laegemidde­lstyrelsen, Videncente­r for datatillad­else og Etisk Komite.

»Ansøgninge­n bliver sendt i dag (mandag, red.). Vi håber at få det godkendt i denne uge,« siger Thomas Benfield.

Det endelige resultat af forsøget ventes faerdig i løbet af fire til syv måneder.

 ??  ?? I USA har man allerede haft over 2.500 dødsfald. Nu får laegerne mulighed for at behandle patientern­e med malariamed­icin, selv om effekten endnu ikke er dokumentre­t. Foto: Angela Weiss/AFP
I USA har man allerede haft over 2.500 dødsfald. Nu får laegerne mulighed for at behandle patientern­e med malariamed­icin, selv om effekten endnu ikke er dokumentre­t. Foto: Angela Weiss/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark