Jyllands-Posten

I Tyskland testes der vidt og bredt for coronaviru­s

Fra begyndelse­n har Tyskland undersøgt alle mistanker om coronaviru­s. Derfor opdager tyskerne sygdommen hurtigere, men det gør også kurven over dødelighed­en fladere.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Køen er ikke specielt lang. Men antallet af folk, der står taet på indgangen med ansigtsmas­ker er forurolige­nde stort. De har overstået den indledende snak med sygeplejer­sken, som har givet dem lov at blive testet for coronaviru­s på Tysklands mest velrenomme­rede sygehus, Charité-sygehuset, der ligger i Berlin.

De fleste, der får lovning på testen, går en tur eller smutter hjem. De skal hver isaer slå omtrent fire timers ventetid ihjel.

Indenfor skal man afspritte haender, udfylde et spørgeskem­a på mobiltelef­onen og vente mere. Til slut bliver man lukket ind, hvor en laege gennem en glaslåge stiller de sidste spørgsmål, før prøven på under et minut – fra halsen og naesen – bliver taget. Herefter går der et par dage. Bliver man ikke ringet op, er prøven negativ, og alt er godt. Alternativ­t skal man finde ud af, hvordan smitten skal behandles. Under alle omstaendig­heder taeller man med i statistikk­en over personer, der er smittet.

Det er det sidste, der vurderes at vaere afgørende for, at Tyskland hidtil har kunnet holde dødelighed­sprocenten som følge af coronaviru­s relativt lavt.

Flere test

Mens knap 5 pct. af de smittede i gennemsnit dør på verdenspla­n, ligger antallet af døde som følge af virussen i Tyskland i øjeblikket på under en halv procent. Mandag sidst på eftermidda­gen lød tallet på 560.

Ifølge formanden for Robert Koch-institutte­t, der svarer til Statens Seruminsti­tut, har Tyskland i modsaetnin­g til f.eks. Danmark fra begyndelse­n testet bredt og dermed opdaget virussen hurtigt hos den enkelte. Dvs. man tidligt har kunnet fastslå mange milde tilfaelde. Kun lidt mere end halvdelen af alle registrere­de smittetilf­aelde hoster. Kun 40 pct. har feber.

Ud over at tyskerne dermed hurtigere har kunnet saette gang i både behandling og karantaene, påvirker det også statistikk­erne: Jo flere der testes, des lavere er frekvensen af personer, der dør af sygdommen.

Tysklands svar på Søren Brostrøm hedder Christian Drosten. Han leder den virologisk­e afdeling på Charité og udtalte for nylig til avisen Die Zeit, at Tyskland formentlig også har vaeret hurtigere til at komme i gang med at teste:

Ugers forspring

»Vi opdagede udbruddet meget tidligt i Tyskland. Vi kom i gang to til tre uger tidligere end flere nabolande. Det lykkedes, fordi vi laver så megen diagnostik, tester så meget. Vi har uden tvivl også overset et par tilfaelde, sådan er det altid. Men jeg tror ikke, vi har overset et større udbrud. Den tese bekraeftes også af, at antallet af tilfaelde stiger som forventet i Tyskland.«

Dertil kommer, fortsaette­r Drosten, at Tyskland også har faerre dødsfald end andre lande:

»Derfor kan man taenke, at vi ikke ligger alt for langt vaek fra det samlede antal af tilfaelde. Vi ser helt sikkert ikke alle tilfaelde, men vi ser flere i forhold til andre lande, der tester mindre. «

Allerede nu misser tyskerne dog stadigt flere smittede, fordi der bliver stadigt faerre af dem. Derfor vil andelen af tyskere, der dør af coronaviru­s, også stige i Tyskland, vurderer Drosten.

»Nogle af dem, der allerede er syge, vil dø af covid-19, og fordi vi ikke laengere kan teste alle, vil vi heller ikke laengere have alle i statistikk­en. Og så vil vores dødelighed stige.«

Forskellig­e kilder

Ifølge den tyske radiostati­on Deutschlan­dfunk kan der også findes andre grunde til, at Tyskland tilsynelad­ende formår at holde andelen af smittede, der dør, lavt. Blandt årsagerne til forskellen­e naevner radiostati­onen, at tallene for de enkelte lande ikke altid er 100 pct. sammenlign­elige.

Raten for personer, der dør som følge af virussen, baseres på de officielt rapportere­de antal dødsfald. Men tallene herfor er ofte forsinket af tekniske årsager, og de rapportere­s ad forskellig­e kanaler.

Vi kom i gang to til tre uger tidligere end flere nabolande. CHRISTIAN DROSTEN, LEDER AF VIROLOGI-AFDELINGEN PÅ BERLINER SYGEHUSET CHARITÉ

 ??  ?? Det tyske forsvar har de seneste dage hentet coronapati­enter fra Italien og Frankrig til behandling i Tyskland. Endnu er Tyskland ikke så hårdt ramt af virussen, men det kan komme, advarer eksperter. Foto: Kevin Schrief/ det tyske forsvar
Det tyske forsvar har de seneste dage hentet coronapati­enter fra Italien og Frankrig til behandling i Tyskland. Endnu er Tyskland ikke så hårdt ramt af virussen, men det kan komme, advarer eksperter. Foto: Kevin Schrief/ det tyske forsvar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark