Jyllands-Posten

Virkelighe­den ligger langt herfra

På landet maerkes coronakris­en kun lidt, men det giver udfordring­er at lave en reportage fra Sverige.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

I skoven nikker anemonerne, og hunden nyder godt af, at egnen bliver travet tynd som aldrig før. Selv på landet er der bedre plads på vejene. Jeg har besluttet at gå en tur hver morgen, før jeg lukker mig inde på kontoret. Ikke noget med at vaelte ud af sengen, sluge en kop kaffe og gå de sidste par meter hen til arbejdsvae­relset. Der skal mere til. Morgenture­ne med hunden har den sideeffekt, at man får set lidt fjernere naboer. Fysisk rykker vi vaek fra hinanden, slår automatisk en lille bue på skovstien og lader andre passere i de foreskrevn­e to meters afstand. Men mentalt sker der noget: Folk hilser på hinanden.

Adskillige timer ved Ikea-bordet har laert mig at påskønne vaerdien af det haeve-saenke-bord, som står på kontoret i København, travetur.

Fraset savnet af kollegerne på Rådhusplad­sen i København byder arbejdsdag­en ikke på de helt store aendringer. På udlandsred­aktionen er vi vant med at kommuniker­e elektronis­k eller telefonisk. Om telefonen tages i København eller Tølløse gør ikke den store forskel. Og hånden på hjertet: Megen journalist­ik produceres i forvejen bag et skrivebord, og ikke mindst derfor er det befriende berusende at bevaege sig ud i virkelighe­den. Intet kan slå tilstedeva­erelsen og at stå midt i det, som man skal skrive om.

Naturligvi­s fristede Sverige. Hvordan reagerer svenskerne, som har åbne butikker, skoler og restaurant­er, og som indtil for nylig kunne mødes 500 m/k ad gangen? Normalt ville jeg have taget bilen, kørt over Øresundsbr­oen, parkeret i Malmø og gået en tur i byen. Men sådan kan det naturligvi­s ikke vaere, når graensen er lukket, og når man i øvrigt bestraeber sig på så vidt muligt at følge retningsli­njerne om ikke at bevaege sig rundt og om at arbejde hjemmefra.

Løsningen blev at se på Malmø med andre øjne, nemlig med en svensk fotografs. Både han og jeg vil mindes det noget usaedvanli­ge samarbejde, som gik ud på, at jeg kontaktede kilder her fra hjemmeadre­ssen og dirigerede ham i deres retning, men også, at det var ham, som gik rundt i byen, fotografer­ede og talte med folk, som flinkt udleverede deres mobilnumre, så jeg bagefter kunne kontakte dem.

Reportagen bekraefted­e i øvrigt den gamle regel om, at virkelighe­den ofte er meget anderledes, end man forestille­r sig: I det åbne Sverige myldrede det ikke med folk på gaden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark