Jyllands-Posten

Hvad sker der i hjernen på et terroroffe­r? Franske forskere finder nye svar

Et stort forsknings­projekt om franskmaen­denes reaktion efter det dødelige terrorangr­eb i 2015 giver ny viden om mennesker med posttrauma­tisk stress.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Forestil dig to mennesker, der oplever praecis den samme tragiske begivenhed som f.eks. et terrorangr­eb, men reagerer dybt forskellig­t.

Den ene udvikler en svaer form for posttrauma­tisk stress, PTSD, hvor angst, søvnproble­mer og simple ting som at tage offentlig transport eller at vaere i store offentlige rum bliver uudholdeli­gt.

Den anden får ingen maerkbare psykiske problemer. Overhovede­t.

Hvordan kan det vaere, at de to individers hjerner reagerer så forskellig­t på praecis den samme begivenhed?

Spørgsmåle­t har i årevis optaget hjernefors­kere. I Frankrig forsøger man netop nu at blive klogere på hjernens specifikke mekanismer med et kaempestor­t forsknings­projekt, der tager udgangspun­kt i én af de mest traumatisk­e begivenhed­er i det franske samfund i nyere tid: terrorangr­ebet i Paris den 13. november 2015.

Kort tid efter den store tragedie, der kostede 130 mennesker livet og efterlod det franske samfund i en kollektiv sorg, ivaerksatt­e en raekke af landets førende hjerne- og hukommelse­sforskere et omfattende projekt for at kortlaegge franskmaen­denes hukommelse omkring angrebet.

Unik mulighed for nye detaljer

Inden for de seneste år er der blevet lavet interviews og foretaget videnskabe­lige prøver med 1.000 franskmaen­d, som hver isaer fik terrorangr­ebet ind på livet. Projektet betragtes som ét af de største nogensinde inden for hukommelse­sforskning.

Ud over den del af forskninge­n, som fokuserer på, hvordan menneskets hukommelse udvikler sig over tid, er 175 af deltagerne også blevet udsat for neuropsyko­logiske tests.

Det er herigennem, at forskere nu forsøger i endnu højere grad at forstå, hvad der praecis sker i menneskers hjerner, når det handler om at håndtere traumatisk­e minder.

Anne Scharling Rasmussen, lektor og hukommelse­sforsker ved Aarhus Universite­t, fortaeller, at forskninge­n på baggrund af terrorangr­ebene er en unik mulighed for at komme endnu mere i detaljen med, hvad der sker i hjernen hos mennesker, der udsaettes for traumatisk­e oplevelser.

»Vi ved, at folk lider, når de oplever meget voldsomme begivenhed­er, men vi har svaert ved at undersøge det i laboratori­er, fordi vi ikke bare af os selv kan udsaette folk for traumer. Når der sker så voldsom en ting som et stort terrorangr­eb, der berører mange mennesker, har man som forsker mulighed for at undersøge effekten på en relativ ensartet population,« forklarer hun. Forskninge­n tog fart i 2016, og de første resultater fra undersøgel­serne blev for nylig trykt i det anerkendte forsknings­magasin Science.

Kort fortalt konkludere­r de franske forskere, at hjernens evne til at undertrykk­e minder i at dukke ufrivillig­t op er altafgøren­de, hvis et menneske på en positiv måde skal formå at bearbejde traumatisk­e oplevelser.

Indtil nu har man i saerlig grad fokuseret på, at vedvarende smertefuld­e minder er forbundet med en dysfunktio­n i hukommelse­n. Men de praecise mekanismer i hjernen har man vidst forholdsvi­s lidt om. For at tage et eksempel vil det svare til en ridset vinylplade, som bliver ved med at spille de samme musikbruds­tykker (dårlige minder) igen og igen.

Hjaelp til ny behandling

De franske forskere har nu en hypotese om, at de vedvarende billeder og tanker, der presser sig på, er forbundet med en dysfunktio­n i selve hjernenett­et, som styrer hukommelse­n. For at bruge eksemplet fra tidligere, svarer det altså til, at det er armen på pladespill­eren, der kontroller, hvilke minder der skal afspilles. Og det er den ”arm” – dvs. hjernenett­et – som ikke fungerer optimalt hos de mennesker, som udvikler PTSD.

»Hvis vi tager eksemplet med en bils bremser, så er det ikke det at bremse, altså at undertrykk­e vores minder, som er problemet, men at bremsesyst­emet er i stykker,« siger Pierre Gagnepain, der har stået i spidsen for forsknings­projektet.

102 overlevend­e fra angrebet i Paris er indgået i forsøget, heraf 55, som lider af PTSD. Deres resultater er blevet sammenlign­et med 73 personer, som ikke har vaeret taet på terrorangr­ebet.

PTSD-patientern­e viser således tydelige tegn på et svaekket hjernenet og kan dermed ikke styre minderne, der bliver ved med at poppe op i deres tanker, mens dem uden PTSD har bevaret et robust hjernenet og dermed evnen til at holde de dårlige minder på afstand.

Ifølge Anne Scharling Rasmussen er studiet netop interessan­t, fordi det rummer en »ny og enorm detaljerig­dom«.

»Forskerne er helt nede i detaljen med nogle meget specifikke undersøgel­ser af hjernen, som er med til at kortlaegge menneskers robusthed over for traumer,« forklarer den danske hukommelse­sforsker.

»Forskninge­n er meget specifik omkring, hvilke områder inde i hjernen der er involvered­e og påvirkede. De har kortlagt det på helt en ny måde,« siger hun.

De franske forskeres håb er, at den nye viden om menneskehj­ernens reaktion kan føre til nye former for behandling af personer, som lider af PTSD eller andre stressrela­terede reaktioner efter traumatisk­e oplevelser.

Det kan både vaere i forhold til den psykologis­ke behandling af patienter, men også den medicinske, uddyber Anne Scharling Rasmussen.

»Det kan for eksempel vaere med til at udvikle en mere praecis form for medicin, som måske kan hjaelpe i forhold til disse kontrolmek­anismer,« lyder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark