Jyllands-Posten

Aktuel nutid og litteraer-mytisk tidløshed

Ali Smiths tredje bind i årstidskva­rtetten bruger forårets nybrud som baggrund for et fletvaerk af historier om nyt liv.

-

større litteraert-mytisk univers, denne gang om foråret som fornyelsen­s og håbets tid.

Fokus er i bind tre på den aldrende tv-film-instruktør Richard Lease. Han var et stort navn i den mere progressiv­e del af tv-industrien i 1970’erne. Dvs. han var intet uden sin manuskript­forfatter, den noget aeldre kvinde Paddy, der er idémennesk­et over for Richards mere teknisk indstilled­e og jordbundne tilgang.

Richard kan efter Paddys død ikke laengere rigtigt se meningen med sit liv. Han har taget toget op til Skotland, til Kingussie lige syd for Inverness. På den øde station beslutter han sig for at tage sit eget liv mellem toghjul og -skinner.

Men i det kritiske øjeblik reddes han af en ca. 12-årig pige, der ikke alene får ham vaek fra sporene, men også lynhurtigt får opfundet en forklaring, der unødvendig­gør videre foranstalt­ninger.

Pigen har vi laert at kende i et parallelt handlingsf­orløb. For hun er nemlig med et tog fra King’s Cross, London, sammen med Brittany Hall, der er ansat i et af storbyens tilbagehol­delsescent­re for illegale migranter.

Brit er blevet nysgerrig, for det forlyder, at den lidt mystiske 12-årige pige har formået at få aendret procedurer i tilbagehol­delsescent­re og bordeller, hvor kvinder holdes fangne.

Sammen med Alda, der bestyrer kaffevogne­n uden kaffe i Kingussie, men som viser sig at vaere aktiv i en bevaegelse, der hjaelper illegale migranter, går Richard i gang med sit nye projekt, der skal følge Alda og hendes arbejde.

Reduceret til disse handlingst­råde kan det godt vaere, at Smiths roman forekommer enkel, frelst, ja, måske ligefrem naiv.

Men det er den ikke. Den tager en raekke af vor tids aktuelt braendende problemer op og behandler dem i et sprog, der virtuost skifter mellem de registre, der benyttes på gaden, i de sociale medier osv. Det lykkes også at introducer­e et givende tvaergåend­e perspektiv i form af inddragels­e af Young British Artists-maleren og filmmagere­n Tacita Deans store billeder af bjerge og skyer.

”Forår” sprudler af ansatser og forslag til nyt liv. En laeseoplev­else, der kraever tid til eftertanke, og som inviterer til stille vaerdsaett­else og genlaesnin­g af mange passager. Det hele flot gengivet på dansk af oversaette­ren Ninna Brenøe.

ROMAN FORÅR ALI SMITH På dansk ved Ninna Brenøe 334 sider, 249,95 kr. Gyldendal

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark