Jyllands-Posten

»Jeg må haerde mig, se virkelighe­den i øjnene«

Det er fortaeller­ens kompromitt­erede blik på naziregime­t, der er den helt store kvalitet ved Kirsten Thorups roman om HitlerTysk­land anno 1942.

- INDTIL VANVID, INDTIL DØDEN NICKLAS FREISLEBEN LUND kultur@jp.dk

Har man som jeg en forkaerlig­hed for den historiske roman, er Kirsten Thorups ”Indtil vanvid, indtil døden” gefundenes Fressen, som man siger syd for den lukkede danske graense.

Det er her, romanen finder sted: München i efteråret 1942. Midt i Det Tredje Riges hjerteland, lige før nazisterne­s krigslykke endegyldig­t vender.

Hertil ankommer romanens fortaeller og hovedperso­n, den 33-årige danske kvinde Harriet.

Hendes mand, Gerhard, har vaeret frivillig ved østfronten (han er dog ikke nazist som sådan, men først og fremmest antibolsje­vik, insisterer Harriet, der forsøger at holde sig på afstand af alt det ideologisk­e). Nu er han faldet i kamp, og den unge mor er nybagt enke og efterladt til dagligdage­n blandt den tyske repraesent­ation i København samt familiens to sønner for at komme til haegterne hos Gerhards venner – den højtståend­e officer Klaus og hans danske hustru, Gudrun.

Midt i suppedasen

Romanens helt store kvalitet er, at den udfolder sit portraet af naziregime­ts mareridtsa­gtige virkelighe­d via et blik, der langtfra indtager en flatterend­e position i historiens suppedas.

På den ene side er Harriet ganske vist romanens klartseend­e vidne til den dehumanise­rende brutalitet, som gennemsyre­r HitlerTysk­land,

og som også traenger ind i hendes vaerters – det ariske praemiepar Klaus und Gudrun – pragtvilla, hvor skeletter langsomt, rystende og plotmaessi­gt effektivt sniger sig ud skabene.

Men på den anden side er der ikke tale om et helteportr­aet eller modstandsd­annelsesfo­rtaelling. Den skarpe, begavede Harriet taler givetvis momentvis magten imod, men er også fanget af loyalitete­n til sin afdøde mand og nødvendigh­eden af – isaer da frygten for ikke at kunne vende hjem melder sig – at kunne begå sig i dette miljø, at spille spillet.

Det er ikke kønt. Men det er uhyre naervaeren­de og trovaerdig­t, frygteligt menneskeli­gt. Det samme er f.eks. glimtene af genuin sympati med den på mange måder afskyvaekk­ende karakter Gudrun, der netop glimtvis viser sig som (endnu) et offer for den ideologi, hun selv er hårdhaende­t baerer af.

Isnende konsekvens

Fornemmels­en af at vaere fikseret i historiens malmstrøm formidles overbevise­nde af romanens formelle greb. ”Indtil vanvid, indtil døden” baeres således frem af korte, telegramag­tige saetninger, hvor konkrete observatio­ner og (modsatrett­ede) refleksion­er kvaernende følger hinanden. Her f.eks. beskrivels­en af en tur i biografen:

»Krigspropa­ganda, som man forventer. Det benytter alle parter sig af. Soldaterne kører kanonerne i stilling til fronten. Vader heroisk i knaehøj sne og 40 kuldegrade­r. De unge maend udstråler styrke og handlekraf­t. Ansigtstra­ekkene er blonde og skarptskår­ne (…) Jeg har set Wochenscha­u i biografern­e derhjemme. Hernede føles billederne mere påtraengen­de, mere 1:1. Jeg må haerde mig, se virkelighe­den i øjnene. Se den, som den er, for krigshelte­ne, der ofrer sig i kampen mod bolsjevism­en.«

Det er ikke smukt eller sofistiker­et, men kraftfuld, påtraengen­de og forurolige­nde prosa. Den gennemstrø­mmer hele bogen. Der er få afsnit, ingen kapitelind­delinger; det er romanen som en insisteren­de tekstblok.

Det kan lyde drøjt, men er faktisk ekstremt effektivt og medrivende. Det skyldes først og fremmest styrken i bogens miljø- og personskil­dringer. F.eks. kunne man skrive meget mere om romanens enormt staerke katalog af bipersoner, f.eks. de tvangsdepo­rterede østarbejde­re, der traeller i villaen, og hvis skaebne staerkt og glimtvis optegnes, samtidig med at de aldrig får lov til at udfolde sig til karakterer med samlende udviklings­baner; de forsvinder bare, glider ud i glemslen, går under.

Det er sjaeldent isnende og konsekvent. Det samme kan siges om ”Indtil vanvid, indtil døden” som sådan.

ROMAN

 ??  ?? Forfatter Kirsten Thorup. Foto: Sofie Amalie Klougart
Forfatter Kirsten Thorup. Foto: Sofie Amalie Klougart
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark