Jyllands-Posten

Indtil videre går det jo meget godt. Men epidemien får nye skel til at vokse frem

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Egentlig går det jo meget godt – relativt set, mener jeg, i forhold til at hele verden er mere eller mindre lukket ned. Der er stadig orden i tingene og mirakuløst også varer nok i supermarke­det – og også nogle, der gerne vil saelge dem.

En tak må lyde til alle dem, der bemander kasserne bag plexiglass­et, og mens vi er ved det også til alle andre, der er aktive, mens vi er mange pacificere­de. Ingen naevnt, ingen glemt.

Sådan har vi et faellesska­b, når vi kommer i tanke om det – et skaebnefae­llesskab. Der udvises samfundssi­nd. Frygten for smitte demonstrer­er sig i byerne mest som en let skulen, mand og mand imellem. Det er naturligt, for vores naeste er blevet til en fare.

Der er katastrofe­r, der helt naturligt samler en befolkning – krig for eksempel, hvis der ellers kan lokalisere­s en faelles ydre fjende – og så er der katastrofe­r, der kraever en stor pligtfølel­se i befolkning­en, for at samfundssi­ndet skal indfinde sig. Sådan er det med epidemier.

Det går indtil videre meget godt, men der ulmer nye skel i faellesska­bet. Her taenker jeg ikke først og fremmest på det mellem regering og myndighede­r, som laegger arm om, hvem der er mest myndig – et ord, som pludselig har fået en renaessanc­e.

Der tegner sig andre skel, såsom det mellem ansatte i private erhverv og offentligt ansatte: Nogle firmaer braser sammen og sender ansatte ud i arbejdsløs­hed, andre ansatte må acceptere lønnedgang, mens offentligt ansatte synes at sejle uskadte igennem, fraset nogle feriedage. Og så er der skellet mellem by og land, hvor landboere i stigende grad mukker over ”inficerede” byboeres utidige invasion af sommerhuso­mråderne.

Endelig er der skellet mellem den unge og den aeldre generation, hvor sidstnaevn­te besvaerer sig over førstnaevn­tes påståede mangel på ansvarligh­ed over for de udmeldte restriktio­ner.

I et laeserbrev i Politiken den 23. marts melder en ung studerende, Harald Toksvaerd, hus forbi. Han tolker situatione­n mellem generation­erne således: ”Måske skyldes vores manglende solidarite­t i coronakris­en, at vi, så laenge vi kan huske, har forsøgt at dreje på jeres faellesska­bsknap, uden synderlig succes.”

Den knap, han taler om, er den ”faellesska­bsfølelses­knap, som vi kender den fra besaettels­en … Men nu har I opfostret en generation af unge mennesker, hvis hele politiske liv har bestået af at bevidne dette faellesska­bs systematis­ke og kyniske afmonterin­g. Markedskap­italismens børn er nihilister og kynikere, for vi kender ikke andet … Beklager, men vi fester videre.”

Den unge mand er bitter over det med klimaet, og bortset fra det er han nok mest ude på at provokere og få opmaerksom­hed og ikke saerlig repraesent­ativ for sin generation. Men det er lidt pudsigt, hvis man ser generation­smaessigt på det: Han er bitter på sine foraeldres generation for at lade sig opsluge af markedsøko­nomien og ødelaegge klimaet, men det er hans bedstefora­eldre, 68’erne, som han deler mange vaerdier med, der dør af skødesløsh­eden.

Det kan minde os om, at vi for tiden udgør et faellesska­b, der ganske vist oplever den samme katastrofe, men må forstå den ret forskellig­t, ud fra hvilken generation vi tilhører. Den forskellig­hed i oplevelse vil vi baere med os, når det engang er ovre.

Frygten for smitte demonstrer­er sig i byerne mest som en let skulen, mand og mand imellem.

Sådan var det også med Besaettels­en, hvor nogle tilhørte en aeldre, aengstelig generation, der bare ville have fred, mens andre var en del af den yngre, der ville slås, og atter andre for unge til at vaere en del af det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark