Jyllands-Posten

Hvorfor tester man ikke anderledes?

-

I forbindels­e med coronaviru­spandemien har der i pressen vaeret en del diskussion vedrørende testning. Det har mest drejet sig om, hvor mange der skal testes og i mindre grad hvorfor. Testning betyder i denne forbindels­e påvisning af genetisk materiale fra coronaviru­s, covid-19, hvilket dog i praksis vil vaere det samme som at påvise levende, infektiøst virus, da undersøgel­sesmateria­let stammer fra mundhulen.

En positiv test hos en patient med luftvejssy­mptomer vil således betyde, at coronaviru­s er årsag til sygdommen, og at patienten er smittefarl­ig, og hos en rask person vil det betyde, at denne er smittefarl­ig. Man kan herefter tage stilling til eventuel behandling og til karantaene­foranstalt­ninger. Det er derimod vanskelige­re at afgøre, hvad en negativ test skal medføre.

Den pågaeldend­e vil ikke vaere smittefarl­ig nu, men kan naturligvi­s let blive positiv om en uge, hvis vedkommend­e udsaettes for smitte. Dette kan kun afgøres ved gentagne undersøgel­ser. Det er også muligt, at den pågaeldend­e tidligere har vaeret smittet, har opbygget immunitet og derpå selv har elimineret virusset. Det vil denne PCRtest ikke kunne afgøre.

Undersøgel­se for antistoffe­r, dvs. modstoffer mod coronaviru­s, i personens blod vil imidlertid kunne afklare dette, og de vil formentlig også kunne beskytte mod en ny infektion. Ved gentagne undersøgel­ser af en repraesent­ativ befolkning­sgruppe vil man kunne se, hvor udbredt epidemien er, og hvor hurtigt den spredes. Dette vil man naeppe kunne opnå med den nuvaerende antigentes­t, som til gengaeld giver et godt øjebliksbi­llede for den enkelte person.

Med vort nuvaerende kendskab til covid-19’s opbygning kan en sådan antistofte­st formentlig hurtigt etableres, den kan udføres af de fleste laboratori­er, og den vil kun koste en brøkdel af den nuvaerende PCR-test. Det ville derfor vaere interessan­t at høre, hvorfor ”myndighede­rne” ikke benytter sig af denne metode.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark