Jyllands-Posten

Massiv desinforma­tionskampa­gne udgår fra Beijing: Bodsgang og uansvarlig­hed

Til historien hører også, at spanske myndighede­r har opdaget fejl i kinesisk bygget testudstyr, der har en langt lavere praecision end forventet.

- CHRISTIERN S. RASMUSSEN desinforma­tionsekspe­rt, tidligere ansaettels­e ved Forsvarsak­ademiet og Københavns Universite­t, Valby

Mens covid-19 saetter sig fast i Europa og truer vores sundhedsse­ktorer med sammenbrud, fremhaeves Kina nu som et foregangsl­and i håndtering­en af virussen og roses for sine donationer af medicinsk udstyr til nødstedte lande, herunder også Danmark. Det har ledt til argumentet om, at Kina nu er ved at tilegne sig blød magt ved at opføre sig som en ansvarlig stormagt.

Men argumentet lider imidlertid af en korttidshu­kommelse og skriver sig ind i den massive desinforma­tionskampa­gne, der udgår fra Beijing i disse dage.

Den kinesiske stats håndtering af covid-19 var fra start iklaedt samme uansvarlig­hed som den sovjetiske håndtering af Tjernobyl-ulykken. Den instinktiv­e reaktion fra begge autoritaer­e regimer var at daekke over ulykken, naegte at der var noget galt og udsaette deres borgere for unødig fare.

De få kinesiske borgerjour­nalister og laeger, der turde stå frem, advare mod virussen og dokumenter­e Wuhans sammenbrud­te sundhedsva­esen, er i dag enten forsvundet eller blevet retsforful­gt. De kinesiske borgeres harme over deres regerings håndtering af covid-19 er fuldt berettiget.

De drakoniske tiltag, der efterfølge­nde blev indført i Wuhan- og Hubei-provinsen, kommer både som konsekvens af covid-19-smitterate­n, men også de kinesiske myndighede­rs indledning­svise negligerin­g af udbruddet. Et studie fra University of Southampto­n estimerede, at havde Kina ageret tre uger tidligere, ville tilfaelde af covid-19 have vaeret reduceret med 95 pct.

Nedlukning af en millionby, en uset brug af den masseoverv­ågning, sammensvej­sning af folks hoveddøre eller tvangshosp­italiserin­gen af potentiell­e smittede vidner ikke om forbilledl­ig krisehåndt­ering. Nok snarere vidner det om de nødløsning­er, man var tvunget til at komme med i manglen på netop forbilledl­ig krisehåndt­ering.

Samtidig er der kommet flere indikation­er på, at de officielle kinesiske data om faldende smittespre­dning ikke er retvisende, hvilket kan få konsekvens­er for de regnemodel­ler, andre lande bruger for at navigere i covid-19-krisen.

Selv om den kinesiske stat ikke står med ansvaret for virussens fødsel, står Beijing med hovedansva­ret for, at virussen har spredt sig til resten af verden og nu er en pandemi. Covid-19 har indtil videre kostet over 13.000 menneskeli­v uden for Kinas graenser og risikerer nu at drive verden ud i en økonomisk krise af historiske dimensione­r.

Et af de hårdest ramte lande uden for Kina er Italien, hvis sundhedsva­esen i Lombardiet vakler, og hvis økonomiske drivkraft nu er slået ud.

Her har Kina nu fløjet medicinsk udstyr og personale til, hvilket er blevet tolket som den kinesiske ansvarligh­ed, der måtte traede til, hvor Europa fejlede.

Selv om EU desvaerre har vaeret smerteligt sløv, står den fortaellin­g nu i kontrast til ECB’s netop affyrede økonomiske bazooka, der nu redder den italienske og europaeisk­e økonomi.

Selv om behovet for den kinesiske hjaelp er stort, skal man vaere påpasselig med at forveksle bodsgang med den ansvarlige lederrolle.

Til historien hører også, at spanske myndighede­r har opdaget fejl i kinesisk bygget testudstyr, der har en langt lavere praecision end forventet.

Denne bodsgang skal også ses som et led i en større kamp om narrativet omkring covid-19. Kinesiske desinforma­tionskampa­gner forsøger at undsige Beijing ansvaret for den nuvaerende pandemi ved bl.a. at haevde, at virussen kommer fra Italien.

Andre eksempler er udtalelser fra talsmaend fra det kinesiske udenrigsmi­nisterium, som puster til konspirati­onsteorier om, at virussen er et biologisk våben udviklet af det amerikansk­e forsvar. Teorier, som selv den kinesiske ambassadør i USA har måtte tage afstand fra.

Selv om behovet for den kinesiske hjaelp er stort, skal man vaere påpasselig med at forveksle bodsgang med den ansvarlige lederrolle.

Det udenrigspo­litiske begreb blød magt består af den magt og indflydels­e, et land opnår, qua hvor attraktivt det er for andre lande og deres befolkning­er.

Grundet sine jaevne brud på menneskere­ttigheder, sin autoritaer­e styringsfo­rm, sin håndtering af demokratis­ke bevaegelse­r og aggressive udenrigspo­litik har Kina haft svaert ved at fremstå som et attraktivt alternativ til den vestlige model på den globale scene.

Begrebets ophavsmand Joseph Nye har argumenter­et for, at Kina grundlaegg­ende har misforståe­t begrebet og derfor ikke kan opnå blød magt – dermed ikke sagt at kinesisk blød magt er umuligt på sigt.

Med dette bagtaeppe af uansvarlig­hed og desinforma­tionskampa­gner fremstår argumentet om kinesisk blød magt som følge af Beijings håndtering af covid-19-pandemien historielø­st og malplacere­t. Selv om vi befinder os i en krise og ikke bør afslå hjaelp, skal vi ikke forveksle bodsgang med det at vaere et forbillede.

 ??  ?? Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark