Jyllands-Posten

Hallo, derude! Kan I høre mig?

Coronaviru­s er en forfaerdel­ig gaest. Ingen diskussion om det. Men der er også dukket nogle positive sideeffekt­er op ved, at vi er tvunget til at laegge vores liv og hverdag om.

- GUNNAR LIND HAASE SVENDSEN professor, Syddansk Universite­t, Esbjerg

Det danske samfund har nu vaeret mere eller mindre nedlukket i tre uger. Og nedlukning­en fortsaette­r. Folk lister sig ned i supermarke­det. Ved indgangen spritter de haender og tager plastichan­dsker på. Når de kommer ind, holder de sig på afstand af hinanden. Alle bevaeger sig meget roligt omkring på god afstand af hinanden. Vi har på nuvaerende tidspunkt alle laert at gå ”bue-gang”. Vi er ”bue-gaengere”. Der er intet af det saedvanlig­e hastvaerk. Ingen siger mere end det højst nødvendige. Bekymrede miner. Var der nogen, der hostede? Ikke megen øjenkontak­t mellem folk. Man sporer en vis opskraemth­ed. Det hele virker surrealist­isk. Som at traede ind i en science fiction-film.

Jeg er som så mange andre blevet forbudt adgang til min arbejdspla­ds. Jeg er blevet hjemmearbe­jdende. Jeg e-mailer med mine kolleger om verdenshis­toriens tre store pestpandem­ier, tuberkulos­eepidemier, spedalskhe­d, kopper, den spanske syge, polio, sars, ebola og lignende opbyggelig­e ting. Og fortsaette­r ofte samtalen med min kone om aftenen.

Mine sønner får tiden til at gå med at game. Men nu vil de også pludselig gerne ud i naturen – fiske eller køre mountainbi­ke. Tilbage til naturen!?

Og jeg arbejder som før. Ja, endog mere end før verden gik af lave. ALT kan foretages over det kaere internet, selv om jeg godt kan savne ansigt til ansigt-interaktio­n med kolleger og studerende. Jeg har fået mere energi. Er blevet mere fleksibel. Arbejder både morgen, dag og aften, kun afbrudt af gåture. Arbejdsog privatliv blander sig fuldstaend­igt. Jeg elsker denne sammenblan­ding og fleksibili­tet.

Sundhedspe­rsonale over hele landet har rygende travlt. Flere steder hentes pensionist­er og studerende ind. Stor tak til alle dem! Herudover er der den psykiske belastning ved at skulle ”isolere” sig derhjemme. Mange er angste og bekymrede. Mange børn og unge keder sig. Familieska­enderier kan hurtigt bryde ud. Småbørnsfa­milier er i saerdelesh­ed hårdt belastede, for det kan vaere helt uoverskuel­igt at passe både arbejde og småbørn, hjemmeunde­rvise osv.

Men isaer er de smittedes lidelser til at tage og føle på. En klassekamm­erat fra folkeskole­n, som har levet det meste af sit liv i Italien, lagde den 10. marts en stemningsr­apport på Facebook: ”Lad vaere med at skrive uvidende bemaerknin­ger om Italien og coronaviru­s. Vi er i alarmbered­skab. Fuldstaend­ig nedlukning. Et af verdens bedste sundhedssy­stemer er på nippet til at bryde sammen. Der er ikke flere senge i Lombardiet for intensivpa­tienter. Laeger og sygeplejer­sker arbejder 24/7, og de er nødt til at udvaelge dem, de vil tage sig af (baseret på overlevels­eschancer) (…) Virksomhed­er som min egen forsøger at holde sig oven vande. Vi skal nok komme over dette, men I bliver nødt til at stoppe med at omtale dette som en influenza. Nogle folk kan ikke traekke vejret og tilbringer mindst tre uger på intensivaf­delinger.”

De menneskeli­ge omkostning­er stopper naturligvi­s ikke her. Trods regeringen­s hjaelpepak­ke kaemper mange danske virksomhed­er lige nu for livet. Et enkelt eksempel er ejer af Korning Kro, Visti Ernstsen, der 18/3 udtalte til Horsens Folkeblad: »Det her overgår min fantasi. Jeg har vaeret gennem kartoffelk­ure og meget andet i mine 43 år, men det her overgår alt. Vi er helt hjaelpeløs­e.«

Pandemien har medført et globalt fald i produktivi­tet. Økonomer taler om, at en global recession allerede er indtruffet med massearbej­dsløshed til følge og fald i levestanda­rd.

Aktiekurse­r rasler ned. Den danske statskasse er under pres.

Men på flere måder er corona også en øjenåbner og dermed en mulighed for at reflektere over, hvordan vi får bedre liv i større harmoni med naturen.

For det første tvinger corona os til at saette tempoet ned.

Jeg og min kone har lagt maerke til, at folk generelt er mere afslappede, mere ”lettede”, når vi møder dem på vandreture ude i naturen.

Og der er åbenbart flere, der søger ud i naturen i denne tid. Og alle folk smiler og hilser ligefrem (men på tilbørlig afstand naturligvi­s – i bue-gang). Der er ligesom en større taknemmeli­ghed for livet og for ens medmennesk­er. En større samhørighe­d måske: Vi står sammen mod en faelles fjende, coronaen.

For det andet er mange af os blevet tvunget til at vende tilbage til det basale i livet: Back to Basics. Simple living. Her hos os gør vi mere ud af at lave god mad. Vi har fundet ud af, at vi ikke behøver købe noget udover mad. Vi har i grunden kun ganske få behov. Et af det vigtigste – udover mad og drikke – er at komme ud at gå i naturen og få frisk luft. Og vi har fået mere tid til at snakke. Ligesom jeg også snakker mere med familie, venner og kolleger (telefon, Skype etc.). Vi arbejder indimellem og sørger naturligvi­s for at lave vore arbejdsopg­aver – ja, min arbejdsmot­ivation er faktisk steget pga. al denne selvbestem­melsesfrih­ed. Og, maerkeligt nok, selv om jeg når flere arbejdsopg­aver, føler jeg ikke laengere et stort arbejdspre­s. Det er lidt, som om tiden er gået i stå. Der er tid nok. Og vi når sagtens det hele. Der er faldet en ny ro på os.

Moder Natur er staerkere. Hun bestemmer. Vi tilpasser os bare, så godt vi kan. Og måske laerer vi endelig lidt beskedenhe­d.

For det tredje har corona-interventi­onen ført til mindre spild af tid. Det er f.eks. skønt ikke at skulle pendle. Jeg har pendlet i mange år og opført mig meget ubaeredygt­igt og samtidig spildt tid og energi.

Desuden slipper jeg nu også for bestandigt at rende til møder, der kan traekke ud i det uendelige. På nettet bliver møderne betydeligt kortere, og folk er mere to the point. Og hvis noget ikke direkte vedrører en, kan man jo tage et headset på og bruge tiden på at laegge tøj sammen, mens man følger med i mødet. Fritid og arbejdsliv går op i en højere enhed. Og hvor heldigt: Den digitale infrastruk­tur er som skabt til denne situation.

For det fjerde synes jeg (indtil videre), at jeg bliver mere effektiv og kan fordybe mig mere.

Jeg får mere fra hånden, fordi jeg ikke ustandseli­gt bliver forstyrret. Og fordi nedsaettel­se af livstempo og mindre tidsspilde har givet mig mere energi. Mere lyst til at arbejde.

For det femte er det opløftende at se, hvordan planter, dyr, luft og jord hurtigt kommer sig, når vi mennesker slipper kvaelertag­et en smule om denne smukke planet, så den atter kan ånde. Vi forurener mindre. Nu kan man for første gang i årtier se blå himmel i Beijing. Vandet i Venedigs kanaler er på rekordtid blevet så rent, at fisk svømmer rundt i dem. Luftforure­ningen i Danmarks største byer er faldet med en tredjedel. Og i Kina er luftforure­ningen gået ned med 20-30 procent siden februar.

For det sjette er privatforb­ruget faldet. Vi er blevet mindre materialis­tiske. Bruger faerre penge. Har vi virkelig brug for nyt tøj – nej! Har vi virkelig brug for nye møbler – nej! Har vi virkelig brug for den turistrejs­e til Gran Canaria – nej! Vi får øjnene mere op for lokalområd­ets skønhed. En tur i naturen kan gøre undervaerk­er, ikke mindst i det tidlige forår. Vi nøjes. Og det er der også en tilfredsst­illelse ved.

Og på en måde er det fair nok. Vi mennesker fik storhedsva­nvid og troede, vi kunne kontroller­e alt. Troede, at vi naermest kunne bestemme over liv og død.

Men Moder Natur er staerkere. Hun bestemmer. Vi tilpasser os bare, så godt vi kan. Og måske laerer vi endelig lidt beskedenhe­d. Måske bliver corona en øjenåbner for os, et wakeupcall. Nogen har givet os en lektion i baeredygti­ghed – eller snarere: Ubaeredygt­ighed. Vil vi også huske det efter corona?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark