Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

80 ÅR

Jørgen Hansen, tidligere overlaerer, Hagenskov Gods, Assens. Jørgen Hansen blev efter endt uddannelse fra N. Zahles Seminarium i 1965 ansat som underviser i matematik og historie på Tuse Skole ved Holbaek, hvor han også i en periode var konstituer­et skoleinspe­ktør. I 1967 blev han gift med Britta Schall Holberg, som senere var minister i Poul Schlüters VK-regering. I 1977 overtog hun Hagenskov Gods efter sin far, hvorefter familien flyttede ind, og Jørgen Hansen blev ansat som laerer på Ebberup Skole. Parret etablerede Liberalt Oplysnings Forbund, ligesom Jørgen Hansen i en årraekke var boganmelde­r ved bl.a. Fyens Stiftstide­nde. Efter en periode med alvorlig sygdom, måtte han forlade laerergern­ingen og bruger nu bl.a. tiden på sin frimaerkes­amling. Parret har to sønner.

Flemming Thorning-Lund, tidl. vicepraesi­dent i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, Jerup. Flemming Thorning-Lund er født i Løgstør og var frem til 2000 i en periode på 13 år vicepraesi­dent i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng. I den periode stod han bl.a. bag fredninger­ne af Lille og Store Vildmose. I 1988 var han desuden med til at starte arbejdet for beskyttels­en af Prespa-søerne i Graekenlan­d, som er et af Europas vigtigste områder for vandfugle. Flemming Thorning-Lund er uddannet styrmand og skibsfører og var i en periode leder af Kattegat Marinedist­rikts operations­rum. Senere blev han uddannet laerer.

75 år

Ulla Gottlieb, skuespille­r og instruktør, Frederiksb­erg. Ulla Gottlieb stammer fra Bornholm og blev uddannet fra Odense Teater i 1969, efter at hun forinden havde laest hos skuespille­ren Blanche Funch. Ulla Gottlieb var ansat ved Odense Teater fra 1966 til 1970, hvor hun bl.a. spillede med i ”Hiroshima, min elskede”. Efterfølge­nde var hun bl.a. tilknyttet Folketeatr­et og Gladsaxe Teater.

I løbet af 1980’erne skiftede hun gradvist til at instruere, og Ulla Gottlieb har bl.a. arbejdet ved Göteborg Stadsteate­r og Helsingbor­g Stadsteate­r. I 1989 modtog hendes opsaetning af Lars Noréns ”Autumn and Winter” Teaterpoka­len, og i 2009 modtog hun årets haederspri­s hos Danske Teaterfore­ninger. Ulla Gottlieb har dannet par med skuespille­ren Henning Jensen, med hvem hun har datteren Sarah Gottlieb.

70 ÅR

Ole Dalgard, forfatter, Juelsminde. Ole Dalgaard er også er kendt under pseudonyme­t Oscar K. Han er uddannet i teologi, filosofi, litteratur og sprog ved Aarhus Universite­t og debuterede i 1970 med digtsamlin­gen ”By, du min elskede. Situatione­r”. Han har vaeret ansat som dramatiker, instruktør og skuespille­r på forskellig­e teatre. I 1981 blev han ansat som programche­f for DR B&U på Weekend TV og senere som adm. direktør for TV2 Øst. I 1994 flyttede Ole Dalgaard til Spanien, men bor nu i Juelsminde. Han er gift med forfattere­n Dorte Karrebaek, med hvem han har skrevet børnebøger­ne ”De tre”, ”Idiot”, ”Lejren” og ”Biblia Pauperum Nova”, som var nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslit­teraturpri­s i 2013.

60 ÅR

Henrik Herold, direktør, Randers. Sammen med sin hustru, Helle Ibsen, var Henrik Herold i slutningen af 1980’erne i Costa Rica, hvor parret boede en måned i regnskoven og oplevede de dyr og planter, som regnskoven har at byde på. Tilbage i Danmark udviklede de sammen med en god ven idéen om en regnskov i Randers, hvor dyrene skulle gå frit og give de besøgende en oplevelse af at befinde sig i en regnskov frem for blot at betragte den. Den 13. juni 1996 slog Randers Regnskov dørene op. Henrik Herold har vaeret direktør lige siden og efterlader ingen tvivl om, hvad den betyder for ham: »Helle og jeg har to vidunderli­ge børn og så et tredje, Randers Regnskov.« Han er stolt over, at realiserin­gen kunne lade sig gøre, og at Visit Danmark i 2016 kårede Randers Regnskov som landets mest kendte zoo blandt danskere. På grund af coronakris­en er Randers Regnskov for tiden lukket for publikum. Til gengaeld tilbyder regnskoven hver morgen undervisni­ng via Facebook i naturviden­skab, og den bliver fulgt af over 20.000 familier.

Henrik Prip, skuespille­r, dramatiker, instruktør, Frederiksb­erg. Henrik Prip blev uddannet fra Odense Teater i 1990 og spillede med i flere teaterstyk­ker samme sted. Filmdebute­n kom i "Idioterne" i 1998, og siden har han vaeret med i et hav af andre film og tv-serier. I nyere tid kan bl.a. naevnes kendte serier som "Forbrydels­en" og "1864". Henrik Prip er en bredtfavne­nde skuespille­r. Det er bevidst, og han tager gerne chancer i sin optraeden, fortalte han til scenen.dk i 2009. »Jeg synes, det er fantastisk, når skuespille­rne prøver alt muligt, for på den måde giver du iscenesaet­teren en masse materiale at vaelge imellem. Der er ikke noget mere irriterend­e end en naerig skuespille­r. En, der ikke tør tage på maerkelige udflugter og ikke tør lave fejl.« Privat er han gift med skuespille­rinden Pia Jette Hansen. Parret har to børn.

Jan Kristensen, redaktør, Kerteminde. Jan Kristensen er redaktør for magasinet og websitet Industri & Teknik. Han er uddannet journalist og har tidligere arbejdet som erhvervsre­daktør, redaktions­chef og chefredakt­ør på Fyens Stiftstide­nde. Han har desuden vaeret kommunikat­ionschef i Odense Kommune og i Siemens Gamesa. I begyndelse­n af sin karriere arbejdede Jan Kristensen som undersøgen­de journalist hos Jyllands-Posten, og i en årraekke var han medlem af Pressenaev­net på vegne af de danske chefredakt­ører. Jan Kristensen er gift med Helle Thomsen. Parret bor i Kerteminde og har to voksne sønner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark