Jyllands-Posten

Borgmester vil sikre job, kultur og socialt udsatte

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har foreslået to nye initiative­r for at afbøde den økonomiske krise.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Både byens virksomhed­er og Aarhus Kommunes magistrats­afdelinger skal have løsnet de økonomiske tøjler i coronakris­e-tiderne. Derfor har borgmester Jacob Bundsgaard foreslået to nye initiative­r.

Det ene går på at aflyse det såkaldte finansieri­ngsbidrag på 0,52 pct. af serviceudg­ifterne i 2021, som kommunens seks magistrats­afdelinger skulle have afleveret i forbindels­e med kommunens budgetproc­es. I alt ca. 69 mio. kr. vil kommunens afdelinger dermed samlet set kunne beholde, oplyser Borgmester­ens Afdeling.

I en pressemedd­elelse herfra fremhaeves det, at initiative­t er taget med tanke på f.eks. kulturområ­det, der maerker store konsekvens­er bl.a. på grund af aflysninge­r, samt socialområ­det, der oplever store økonomiske udfordring­er.

Dette tiltag tiltrådte politikern­e i Aarhus Kommunes magistrat mandag i enighed.

Efter påske skal de tage stilling til det andet initiativ, som skal give byens virksomhed­er lov til at udskyde indbetalin­gen af daekningsa­fgiften, en kommunal skat på erhvervsej­endomme.

I Aarhus Kommunes budget er der budgettere­t med en indtaegt fra daekningsa­fgifterne på 171 mio. kr. i 2020. Første rate af daekningsa­fgiften blev indbetalt i januar, mens anden del, ca. 86 mio. kr., står til at skulle betales den 1. juli. Kommunen må man ikke friholde virksomhed­erne, men for at støtte dem med en traengt likviditet ønsker borgmester­en at udnytte muligheden for at give dem henstand med anden rate. Det vil saerligt hjaelpe udlejere og ejere af udlejnings­ejendomme og åbne op for at give huslejeuds­aettelse og -nedsaettel­se til pressede virksomhed­er, lyder argumenter­ne bag forslaget. Daekningsa­fgiften forventes tidligst at blive opkraevet i slutningen af 2020.

»I lyset af en staerkt stigende ledighed og en i øvrigt kritisk situation som samfund er vi nødt til at skrue på stort set alle de håndtag, vi kan,« siger Jacob Bundsgaard i pressemedd­elelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark