Jyllands-Posten

Medicosels­kabs salg af iltrobotte­r stiger

Medicofirm­aet O2matic har modtaget en ordre fra Region Hovedstade­n på 40 af selskabets iltrobotte­r, der har vist sig anvendelig­e i kampen mod corona. Yderligere 200 ekstra robotter er sat i produktion for at imødekomme forventet efterspørg­sel.

- ALBERT RØNNINGAND­ERSSON ara@medwatch.dk

Herlev-firmaet O2matic har i samarbejde med Hvidovre Hospital udviklet en robot, der kan forbedre iltbehandl­ingen af coronasmit­tede og samtidig spare sundhedspe­rsonalet en masse tid.

Robotten er netop taget i brug på hospitalet, hvor den sikrer, at coronapati­enterne – der ofte lider af alvorlige infektione­r i luftvejene, som kan føre til problemer med vejrtraekn­ingen og kraeve iltbehandl­ing – automatisk får den rette maengde ilt.

Samtidig øger robotten sundhedspe­rsonalets sikkerhed ved at begraense den fysiske kontakt med coronapati­enter, ligesom den frigiver tid til sundhedspe­rsonalet, der hidtil manuelt har skullet måle iltniveaue­r hos coronapati­enterne op til 60 gange dagligt.

Resultater­ne har vaeret så gode, at Region Hovedstade­n har bestilt 40 iltrobotte­r til regionens hospitaler i kampen mod corona.

Covid-19 skaber vaekst

»For 10 år siden havde vi ikke forestille­t os, at vi ville stå over for sådan en krise, som vi gør lige nu. Vi er glade for, at teknologie­n er moden til at håndtere den store udfordring, vi har nu,« siger Farzad Saber, der er CPO i O2matic, til MedWatch.

Region Hovedstade­n har 240 indlagte patienter med corona, hvoraf 60 er på intensiv.

»Salget kommer til at stige. Meget kraftigt. Denne sygdom, covid-19, kommer til at skabe vaekst hos os. Det er der ingen tvivl om,« siger Farzad Saber.

O2matic, der holder til i Herlev ved København, blev stiftet i 2017 og omsatte året efter for 535.409 kr.

Udviklinge­n af iltrobotte­n, som nu kommer coronaramt­e til gavn, er bl.a. finansiere­t af Innovation­sfonden med godt 7 mio. kr.

For nylig vandt O2matic desuden Innovation­sfondens største forsknings­pris, Grand Solutions Prisen på 1 mio. kr., ved fondens årlige prisuddeli­ng, og hertil kommer endnu en investerin­g fra Innovation­sfonden, der skal vaere med til at gøre O2matics iltrobot egnet til hjemmebrug.

»Sygdommen (covid-19, red.) er med til at udbrede nye teknologie­r, herunder vores produkt, der kan vaere med til at automatise­re og behandle respirator­iske patienter, hvilket kan forlaenge og forbedre livet hos patienter med vejrtraekn­ingsproble­mer. På den måde er det held i uheld, kan du sige,« fortaeller Farzad Saber.

Siden O2matic kom på banen med sin iltrobot, er én anden virksomhed stødt til markedet med en lignende iltrobot. Farzad Saber ser som sådan kun positivt på konkurrenc­en, der kommer fra Canada.

»Lige nu er vi egentlig mest fokuseret på, at vi har muligheden for at hjaelpe i svaere situatione­r. På den konto er det kun fint, hvis andre kan noget lignende,« siger Farzad Saber.

Udviklet til kol-patienter

Oprindelig­t er robotten udviklet til kol-patienter, men ved et tilfaelde viste teknologie­n sig også at virke godt på patienter med covid-19. lltrobotte­rne forhindrer, at patientern­es lunger bliver så vaeskefyld­te og dårlige, at patienten ender i en af landets 1.060 respirator­er.

»Jeg tror, man nu for alvor får øje for selve behandling­sformen – altså muligheden af at automatise­re. Jeg tror, dette kommer til at gøre, at robotten virkelig får sin eksistensb­erettigels­e,« siger Farzad Saber.

Han tilføjer, at firmaet allerede nu maerker »markant øget interesse«.

For at imødekomme den forventede efterspørg­sel er O2matic allerede i gang med at forberede produktion­en af de naeste 200 iltrobotte­r, som alle bliver produceret på virksomhed­en Alpha-elektronik i Naestved.

»Vores største udfordring er at få produceret varerne og anskaffe de komponente­r, der skal bruges i vores apparater. Det er det, vi bruger alle vores kraefter på p.t.,« siger Farzad Saber.

Delkompone­nterne bliver lavet i navnlig USA og Kina, og en stor del af det udstyr, der bliver brugt på det respirator­iske område, gør brug af nogenlunde de samme komponente­r. Det er derfor de samme ventiler, sensorer med videre, der er mangel på, fortaeller Farzad Saber.

»Dem, som leverer de dele, er lagt ned. Man skal naermest ringe og tigge for at få lov at købe dem,« siger han.

O2matic har solgt mere end 100 apparater i en lang raekke europaeisk­e lande til brug i behandling af kol-patienter.

I Danmark er der solgt omtrent 20, og O2matics apparater bliver anvendt til kol-patienter på flere danske hospitaler.

Virksomhed­en har desuden indledt et samarbejde med verdens største iltproduce­nt, Linde Health, som distribuer­er iltrobotte­n i udlandet. I første omgang i Tyskland, Frankrig, England, Italien og Spanien. Linde Health forventer at kunne saelge op mod 1.000 apparater i 2021.

Hvor meget O2matic tjener på sine iltapparat­er, vil Farzad Saber ikke afsløre:

»Det oplyser vi ikke. Det kommer også an på, hvor mange apparater der bliver købt ad gangen, tilkøb af serviceyde­lser med mere.«

Salget kommer til at stige. Meget kraftigt. FARZAD SABER, CPO I O2MATIC

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark