Jyllands-Posten

Kundernes nedlukning rammer salget til bilindustr­ien

De danske underlever­andører til bilindustr­ien får aflyst ordrer, og massevis af medarbejde­re er sendt hjem. Vi går ikke i panik, lyder det fra branchen.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

En raekke danske leverandør­er til den europaeisk­e bilindustr­i oplever styrtdyk i salget som følge af coronaviru­ssen. Fra den ene dag til den anden har de store bilfabrikk­er aflyst ordrer, og det har ført til hjemsendel­se af massevis af ansatte hos de danske virksomhed­er.

»Coronakris­en har simpelthen bare stoppet tilgangen af varer til linjerne. Samlebånde­ne er stoppet, og folk er sendt hjem,« siger Jens Axel Birn, adm. direktør i støberivir­ksomheden Vald. Birn, der leverer beslag til en raekke europaeisk­e lastbilpro­ducenter.

Birn, der i 2018 omsatte for 1 mia. kr., forventer i de naeste to måneder et dyk i salget fra 55 mio. kr. om måneden til omkring 20 mio. som følge af den bratte opbremsnin­g hos kunderne.

»De har sagt, at de ikke vil modtage varer, faerdigt arbejde. Det gjorde de inden for en times varsel,« siger Jens Axel

Birn, der betegner den aktuelle situation som »et finanskris­escenarie om igen«.

Birn har sendt 154 af de i alt 650 medarbejde­re hjem med lønkompens­ation fra regeringen­s trepartsaf­tale. Yderligere 18 vil følge.

Bilbranche­n blev allerede i slutningen af 2019 ramt af afmatning som følge af handelskri­gen mellem USA og Kina og omstilling­en til elektriske biler. Men coronaviru­ssen har sat den i forvejen pressede branche helt i stå.

Restriktio­nerne for at bremse virussen betyder, at de store bilfabrikk­er har måttet lukke produktion­en, og dermed er indkøbene hos underlever­andørerne afblaest.

Tror ikke på det

»Vores verden er lige så usikker som alle andres. Vi får meldinger dernedefra hele tiden om, at de vil starte op efter påsken, men realistisk set tror vi ikke på det, for vi ved, hvordan situatione­n er lige nu,« siger Thomas Hansen, projektled­er hos Stoko Plast, der bl.a. laver solskaerme til lastbiler og har tyske MAN og hollandske DAF som store kunder.

Op mod 80 pct. af Stoko Plasts omsaetning er forsvundet, og 12 af de i alt 25 ansatte er sendt hjem med lønkompens­ation.

Ifølge Thomas

Hansen mister man dog ikke modet, og i øjeblikket producerer man ekstra varer til lageret, så virksomhed­en er klar, når kunderne igen begynder at placere ordrer.

»Vi holder hovedet oppe. Vi tror stadig på de store kunder, vi har. Vi skal nok overleve til at kunne levere til dem igen,« siger Thomas Hansen.

Heller ikke hos Nordsjaell­ands Metalstøbe­ri, der har

mistet 70 pct. af omsaetning­en og sendt 9 af de 17 ansatte hjem, vil man lade mismodet få overtaget.

»Vi er fortrøstni­ngsfulde. Vi er ikke gået i panik,« siger adm. direktør Marianne Strauss.

Stor usikkerhed overalt

Nordsjaell­ands Metalstøbe­ri har også fået aflyst mange ordrer, men virksomhed­en forsøger at holde gang i hjulene.

»Jeg har fornemmels­en af, at de fleste svenske underlever­andører har stoppet alt, men vi kører videre. Vi taenker, ”det kommer”, så vi producerer altså til nogle mellemlagr­e. Når det kommer, så går det forhåbentl­ig i gang igen,« siger Marianne Strauss.

Der er dog overalt i branchen stor usikkerhed om, hvornår kunderne igen begynder at købe ind.

»De vil gerne selv hurtigt i gang. Men det hele afhaenger af, om det her saetter sig til en økonomisk krise. Og det er også derfor, usikkerhed­en er så stor – hvad sker der efter? Jeg tror jo ikke, at fordi Danmark åbner, så bliver alt normaliser­et,« siger Jens Axel Birn fra Vald. Birn.

Marianne Strauss fra Nordsjaell­ands Metalstøbe­ri påpeger, at leverandør­erne er under pres for at holde sig klar, mens man venter på kunderne.

»Vi sender lidt gods ud og prøver at holde gang i det, det er meget, meget svaert lige nu. Vi kører kun efter prognoser, så holder deres (kundernes, red.) prognoser, eller holder de ikke? Når de siger, at de går i gang den 20. april, kan de lige så godt blive skudt 14 dage, og så binder jeg bare kapital i lagre,« siger Marianne Strauss.

 ??  ?? Jens Axel Birn, adm. direktør i støberivir­ksomheden Vald. Birn, som har sendt 154 medarbejde­re hjem pga. coronakris­en. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Jens Axel Birn, adm. direktør i støberivir­ksomheden Vald. Birn, som har sendt 154 medarbejde­re hjem pga. coronakris­en. Foto: Mikkel Berg Pedersen
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark