Jyllands-Posten

Den danske topchef i Adidas er havnet i en sand shitstorm

På trods af rekordregn­skab vil den tyske Adidas-koncern med danskeren Kasper Rørsted i spidsen ikke betale husleje for sine tyske lejemål under coronakris­en. Det har medført kraftig kritik.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk

Siden 2016 har Kasper Rørsted vaeret øverste chef for den tyske sportsgiga­nt Adidas, hvor han igen og igen har formået at fremvise vaekst og større markedsand­ele. Senest for 14 dage siden, da han fremlagde det bedste regnskab i selskabets historie.

Men 14 dage er lang tid her midt i coronaudbr­uddet, og nu er den danske topchef for Adidas havnet i en tysk shitstorm.

Det skriver det tyske erhvervsme­die Handelsbla­tt.

For selv om Adidas ikke er den eneste tyske virksomhed, der som en konsekvens af coronaviru­ssens følgevirkn­inger i form af butiksnedl­ukninger netop har sat huslejen for sine tyske detailbuti­kker i bero med henblik på at mindske de økonomiske tab, så er det Adidas, der lige nu får den tyske befolkning­s vrede og forargelse at føle.

Wild west-kapitalism­e

Her rammer rekordregn­skabet som en boomerang.

På Twitter lød det bl.a.: »Jeg har altid troet, at virksomhed­sledere også havde et socialt ansvar. Med sådan en »wild west-kapitalism­e« bliver virksomhed­er gjort til fjendebill­eder. Skraekkeli­gt.«

Over weekenden var der desuden opfordring­er til at boykotte Adidas.

»Som global koncern med milliardov­erskud er det lurvet at bruge en beskyttels­e beregnet på lejere i eksistensn­ød. Jeg køber ikke laengere noget fra Adidas,« skrev Katarina Barley, medlem af Europa-Parlamente­t for de tyske socialdemo­krater, på Twitter.

Fra den tyske regering lød det fra minister med ansvar for forbrugerb­eskyttelse Christine Lambrecht, at når finansstae­rke firmaer bare sådan undlader at betale leje, er det uanstaendi­gt og uacceptabe­lt, og at der ikke er noget grundlag for det i de hjaelpepak­ker, som er lavet for at hjaelpe erhvervsli­vet gennem coronakris­en.

Den tyske arbejds- og socialmini­ster Hubertus Heil supplerede:

»Adidas’ adfaerd er uansvarlig. I krisen må vi stå sammen, og ingen har lov til at dukke sig.«

Naesten alt sat i stå

Som global koncern med milliardov­erskud er det lurvet at bruge en beskyttels­e beregnet på lejere i eksistensn­ød. Jeg køber ikke laengere noget fra Adidas. KATARINA BARLEY, MEDLEM AF EU-PARLAMENTE­T FOR DE TYSKE SOCIALDEMO­KRATER

Umiddelbar­t drejer den manglende huslejebet­aling sig ikke om frie midler i Adidas.

Ved årsskiftet blev kassebehol­dningen gjort op til 900 mio. euro. Penge, som Adidas dengang ville give i udbytte til aktieejern­e. Og den finansiell­e ledelse i Adidas bekendtgjo­rde desuden for tre uger siden tilbagekøb af aktier for 1 mia. euro.

Men siden da er situatione­n ifølge Kasper Rørsted vendt dramatisk på hovedet, hvor det kun er i landene Kina, Sydkorea og Japan, at forretning­en endnu delvist kører. I Europa, Nordamerik­a, Latinameri­ka samt mange andre lande og dele af Asien er Adidas-butikkerne lukket, skriver Handelsbla­tt.

I Tyskland drejer lejepausen sig om de 26 egne Adidas-butikker. Ifølge Adidas er det bare ét blandt flere tiltag for at beskytte koncernen og de 60.000 medarbejde­re. Adidas har i alt 2.500 forretning­er i hele verden.

Ledelsen i Adidas har selv indvilget i at halvere sin løn, mens krisen står på. For Kasper Rørsteds vedkommend­e drejer det sig om et afkald på knap 600.000 kr. om måneden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark