Jyllands-Posten

Renterne fortsaette­r nedad

Spekulatio­n i renteudsvi­ng har vaeret en god forretning for mange boligejere på kort tid.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Jackpot! Det har flere tusinde af de mere spekulativ­e boligejere fået på lidt over 14 dage. I den periode har de fået reduceret deres månedlige ydelse og restgaeld.

Det drejer sig om de boligejere, der har konvertere­t deres 0,5 pct.-lån lodret til et 2 pct.-lån. De kan nu i princippet laegge om til et 1 pct. lån og dermed få en lavere ydelse.

I Realkredit Danmark vurderer man, at der er tale om op til 4.000 kunder, i Nordea Kredit har man ikke så praecise tal, men bekraefter, at der har vaeret stor interesse. Det samme har der vaeret i Totalkredi­t.

»Kursen på 1 pct.-lånet skal nok op i kurs 98, før det for alvor giver mening. Det ligger i 96,5 nu, men kurserne kan hurtigt svinge i den ene eller anden retning i disse tider,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Spekulatio­nselement

Arbejderne­s Landsbank har beregnet konsekvens­erne af, hvad der ville ske, hvis en boligejer konvertere­de nedad allerede nu. Udgangspun­ktet er et lån på 1 mio. kr. Restgaelde­n er efter to konverteri­nger faldet til 946.000 kr., og den månedlige ydelse efter skat fra 3.340 til 3.280 kr. I regnestykk­et er alle omkostning­er medregnet.

»De, der konvertere­de til et 2 pct. lån i sidste uge, har jo allerede fået en gevinst, da de står med en mindre restgaeld allerede. For at få fuld gevinst kraever det dog, at de kan gå ned i rente igen, og det er muligt nu,« siger privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank Brian Friis Helmer.

Netop spekulatio­nselemente­t skal man vaere opmaerksom på, inden man konvertere­r lodret, mener Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

»Udfordring­en ved en opkonverte­ring er jo netop, at man kan risikere ikke at få mulighed for at konvertere ned i rente igen, og den højere rente stille og roligt spiser af ens gevinst fra restgaelds­reduktione­n,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark