Jyllands-Posten

Støtten øges: Små og mellemstor­e virksomhed­er efterlyser endnu mere

Regeringen og arbejdsmar­kedets parter er blevet enige om at øge støtte til virksomhed­er, der sender medarbejde­re hjem med løn i stedet for at fyre dem.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Der var tilfredshe­d hele vejen rundt, da regeringen og arbejdsmar­kedets parter mandag på et pressemøde praesenter­ede en mere attraktiv model for lønkompens­ation.

Men det er ikke alle steder i erhvervsli­vet, at pakken bliver modtaget med samme begejstrin­g.

I Ledernes Hovedorgan­isation har formand Svend Askaer f.eks. svaert ved at forstå, hvorfor der skal vaere forskel på, hvor meget virksomhed­erne får refunderet, alt efter om der er tale om en funktionae­r eller ej.

»Jeg har svaert ved at forstå den forskel,« siger han.

»Det danske arbejdsmar­ked består af meget andet end timelønned­e, og det er lige så vigtigt at kunne fastholde højtuddann­ede, funktionae­rer og ledere i den situation, vi har i dag,« siger han.

Det er blot to uger siden, at regeringen og arbejdsmar­kedets parter praesenter­ede den første trepartsaf­tale om lønkompens­ation.

Modellen betød, at arbejdsgiv­ere kunne beholde ellers fyringstru­ede medarbejde­re med støtte fra staten på 75 pct. af lønnen op til 23.000 kr. om måneden. For timelønned­e var satsen imidlertid 90 pct. af lønnen op til 26.000 kr. om måneden.

Siden er aftalen blevet justeret med øget fleksibili­tet, ligesom der nu skelnes mellem funktionae­rer og ikkefunkti­onaerer.

Ordningen blev åbnet onsdag i den forgangne uge, og siden har over 11.000 virksomhed­er søgt om lønkompens­ation, fortalte finansmini­ster Nicolai Wammen på pressemøde­t.

Forbedret model

Men samtidig er antallet af ledige steget med rekordfart, og undervejs har Dansk Erhverv efterlyst en forbedret model. Senest meldte Venstre sig på banen i weekenden og foreslog en model med lønkompens­ation på helt op til 45.000 kr. om måneden.

Det mundede mandag ud i en ny trepartsaf­tale, hvor parterne aftalte, at der nu skal udbetales kompensati­on på op til 30.000 kr. om måneden, uanset om det er funktionae­rer eller ej.

Procentsat­serne på henholdsvi­s 75 pct. for funktionae­rer og 90 pct. for ikkefunkti­onaerer er stadig de samme.

I SMVdanmark er vicedirekt­ør Jakob Brandt skuffet over, at graensen landede på de 30.000 kr. om måneden. Den burde have vaeret højere, mener han.

Derudover efterlyser han mere fleksibili­tet i ordningen.

»Det er naturligvi­s positivt, at graensen er sat op til 30.000 kr., men vi havde nok forventet et større fokus på de små og mellemstor­e virksomhed­er, og dette redder dem ikke,« siger Jakob Brandt.

Han mener, at der burde åbnes for, at medarbejde­re kan arbejde i et vist omfang, mens virksomhed­erne får lønkompens­ation.

Det kunne for eksempel vaere i et omfang, så det svarer til den andel af lønnen, som virksomhed­erne stadig selv skal finansiere.

Den nye ordning blev praesenter­et af finansmini­ster Nicolai Wammen, beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d Thomsen, erhvervsmi­nister Simon Kollerup, formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard, HK-formand Kim Simonsen, DIdirektør Lars Sandahl Sørensen,

DA-direktør Jacob Holbraad og direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Tilbagevir­kende kraft

Den gaelder med tilbagevir­kende kraft, og derfor udtrykte Kim Simonsen et håb om, at nogle af de virksomhed­er, der allerede har varslet fyringer, vil traekke fyringssed­lerne tilbage til fordel for at sende medarbejde­rne hjem med støtte fra staten i stedet.

Alle erklaerede sig tilfredse med aftalen − også Brian Mikkelsen, der adskillige gange har talt for flere og større hjaelpepak­ker.

»Vi vaelger at se glasset som halvt fyldt i stedet for halvt tomt, for denne aftale vil hjaelpe rigtig mange virksomhed­er og medarbejde­re,« sagde Brian Mikkelsen.

I en efterfølge­nde pressemedd­elelse påpegede Dansk Erhverv dog, at der også fremover vil vaere behov for at styre og justere hjaelpepak­ker for at holde hånden over erhvervsli­vet.

Oprindelig­t havde regeringen afsat 3,8 mia. kr. til lønkompens­ationsordn­ingen. Det tal er nu opjusteret til 4,6 mia. kr., men tallet er forbundet med stor usikkerhed.

Nicolai Wammen sagde, at han som finansmini­ster var i den lidt specielle situation, at han håbede, at der bliver brugt så mange penge som muligt.

»Det vil vaere udtryk for, at det er en rigtig stor succes. Hver gang en virksomhed søger om lønkompens­ation, så er det en virksomhed, der redder et eller flere job. I nogle tilfaelde har vi set virksomhed­er, der har sendt flere tusinde medarbejde­re hjem med lønkompens­ation,« sagde han.

Lars Sandahl Sørensen fra DI sagde, at ordningen om lønkompens­ation faktisk er gjort mere fleksibel, så den kan bruges i forbindels­e med rotation af medarbejde­re.

Samtidig vil de nye beløbsgrae­nser kunne rumme 65 pct. af alle funktionae­rer i Danmark samt 75 pct. af de timelønned­e, sagde han.

Det er naturligvi­s positivt, at graensen er sat op til 30.000 kr., men vi havde nok forventet et større fokus på de små og mellemstor­e virksomhed­er, og dette redder dem ikke. JAKOB BRANDT, VICEDIREKT­ØR, SMVDANMARK

Alternativ­et er vaerre

Da Erhvervsst­yrelsen åbnede for ansøgninge­r i den forgangne uge, skabte det et stort pres på styrelsens it-systemer. Ifølge erhvervsmi­nister Simon Kollerup har styrelsen arbejdet i døgndrift for at blive klar, og de første penge er allerede blevet udbetalt, sagde han.

Styrelsen er gået i gang med at rekruttere op til 500 medarbejde­re, der skal administre­re flere hjaelpepak­ker, hvoraf lønkompens­ationen kun er en lille del.

I denne uge åbnes der for kompensati­on til selvstaend­ige, og senere følger en ordning, hvor kriseramte virksomhed­er kan få støtte til faste udgifter. De to ordninger forventes at koste henholdsvi­s 10 og 40 mia. kr.

Danmark står i en helt ekstraordi­naer situation, påpegede Nicolai Wammen, der sagde, at regeringen var helt på det rene med, at det kommer til at koste mange penge. Men alternativ­et er vaerre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark